Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pomoc oko izbora privemenog kotla za podno grejanje

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
hacijenda
hacijenda's picture
Offline
Registrovan dana: 23/01/2014
Poruke:

Drustvo, trebam pomoc. U fazi sam privodjenja kuce useljenju, a stize zima, pa mi se valja ogrejati.
Kuca je koncipirana iz nivoa, gde je garaza na nultoj koti (nije ukopavana), dnevni deo malo izdignut i samostalan i spavaci koji se nalazi kompltno iznad garaze..
Kompletna kuca je sa strane izolovana sa 10-13/14cm stiropora zavisno od konfiguracije neravnih zidova. Krov je izolovan sa 20cm mineralne vune i pokriven blago kosim limom (imitacija ravnog krova). Svi podovi u dnevnom i spavacem delu ispod kosuljice imaju 5cm tvrdopresovanog stiropora. Stolarija je petokomorna Veka PVC, sa clima gard solar staklima punjenim argonom.

Citav dnevni deo, u povrsini od okvirno 90 kvadrata, je pod podnim grejanjem, rehau cevi sa rasterom od cca 10cm. Ukupna duzina cevi je 900 metara. Sprat je izveden sa radijatorima+plus isto podno u kupatilu, ali sprat sad ostavljam na stranu. Podno grejanje je projektovano za 40/35 temperaturu na -18 napolju.

Plan mi je da prvobitno uselim prizemlje i zatvorim stepeniste koje vodi na sprat. Dakle, 90 kvadrata pod podnim grejanjem u kuci koja ovih jutara bez ikakvog grejanja ima 10-12 stepeni. 50 kvadrata je sa visinom od 3 metra, a ostatak sa 2.8. Ukupno oko 250 kubika vazduha.

U projekciji imam plan da kupujem toplotnu pumpu voda-voda, ali trenutno mi je to daleko, pa razmatram elektricni kotao za prvo resenje, obzirom na nisku nabavnu cenu.

Imate li predstavu koji kotao bi mi zavrsio posao i koji utrosak struje mogu ocekivati na toj povrsini prostora i toj kolicini vode u sistemu, ako uzmemo da ce se kuca, zbog podnog grejanja, grejati non stop uz eventualno sitne oscilacije u dnevnim i nocnim rezimima?

hacijenda
hacijenda's picture
Offline
Registrovan dana: 23/01/2014
Poruke:

Da dopunim post. Projektant grejanja je misljenja da ce 30-35 stepeni vode u sistemu, tokom veceg dela grejne sezone, obezbediti prijatnu temperaturu u prostoru.
Toplotni gubici cele kuce su 18kW i prema tome mogu odrediti snagu kotla za celu kucu, ali mi sad treba neki makar okvirni preracun na izmenjenu situaciju oko useljavanja prizemlja.

EDIT: Dosao sam kuci, te bacio oko na projekat i sledece su brojke.
Toplotni gubici cele kuce su 13.8kw, a po projektu je predvidjena toplotna pumpa od 15kW.
Toplotni gubici ovog dela koji planiram prvo da uselim su 7kW.

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Ako je računica od 7kw tačna onda bi za proesećni zimski mesec (+5*C) potrošnja bila 2150kw struje.