Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Priključenje radijatora-sušilice u kupatilu

15 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Aškica
Aškica's picture
Offline
Registrovan dana: 14/09/2012
Poruke:

Molim vas hitno mi treba savet. Radovi su u toku,renoviram kupatilo. Imala sam umesto radijatora neke cevi koje su bile kao radijator.Sada sam kupila sušilicu za peškire. Tamo gde sam kupila su mi rekli da se priključuje od dole- obe cevi. A majstor koji mi radi priključivanje hoće da jednu cev stavi gore a jednu dole. Kaže da tako treba jer mi inače neće raditi pola radijatora. Ja se ne rayumem....treba mi hitan savet. Osim toga hoće i da mi cev za donji priključak stavi u sredinu iza radijatora (gde su ona porečna rebra) . Mani je to ruuuužnoooo Sad

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Питање је доста нејасно ...
Мајстор је релативно у праву и бољи је " унакрсна веза " е сад како он то хоће да постави прикључак " на средини " кад му места прикључења на сушачу одређују место вентила ......

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Dobrio su rekli u prodavnici.Radijator se priključije odozdo.Evo fotografije kako je kod mene uradio vrhunski majstor za grejanje.Čovek ima firmu, svoje radnike i radi veoma profesionalno ovaj posao.I što je najbitnije, sušač radi perfektno - ovako kako je priključen.

  • radijator.jpg

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

i kod mene je priključen dole i sve radi ok

Aškica
Aškica's picture
Offline
Registrovan dana: 14/09/2012
Poruke:

Hvala na slici. I ja sam tako zamislila da treba. Ali me je ovaj majstor totalno zbunio . Dakle smislio je da jednu cev priključi gore a drugu da pruži iza radijatora dole pa ga malo savije i priključi dole. A lepo su mi rekli kada sam pitala u radnji zašto radijator sa donje strane ima rupe a gore je začepljeno- da se od dole priključuje. Ovaj hoće da mi upropasti radijator ! Kako bi bez oštećenja to izveo kada je gore zavareno!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Као што сам већ написао мајстор је условно у праву ... Положај прикључења радијатора , поготово код накнадних додавања и ремећења постојећег система не одређују трговци већ мајстор . Раѕзлога има више . Код звукољуба је су оба прикључка доле и то је ок и има разлога зашто је то било добро решење , код детлића такође .
Што наравно не значи да и код вес неће бити добро решење , али је врло могуће да и неће ...
Иначе сушачи би требало да имају 4 отвора и да су фабрички затворени пластичним чеповима , када се уграде два вентила и једна озрачна славина , 4-ти отвор се блиндира чепом ....

Aškica
Aškica's picture
Offline
Registrovan dana: 14/09/2012
Poruke:

Sušač je potpuno isti kao kod Zvukoljuba. Gore ima sa jedne strane ugrađen prozračivač a sa druge je čep. Dole su cevi otvorene i tu se ugrađuje ventil za regulaciju toplote a sa druge strane bi trebalo da bude izlazna cev sa drugim ventilom koji ne znam zašta služi ali treba. Ne remeti se ništa u postojećem sistemu grejanja jer su i do sada tu bile cevi i radijator- samo je bio ružan. Sa druge strane tog istog zida je kotao za grejanje odakle kreću sve cevi za grejanje. Dakle ništa novo se ne dodaje nego se samo već postojeći radijator menja. Ako svima radi zašto meni ne bi ? To je nov radijator i proizvođač daje pet godina garancije. Ako ne bude radio obratiću se proizvođaču. Garancija ne važi ako se ne ugradi kako treba. Mislim da se tu pre radi o tome što majstora mrzi da pruža drugu cev dole nego bi da ostavi postojeće i samo priključi nov radijator. Osim što se menja radijator treba i da se pomeri za deset cm u stranz iz čisto estetskih i praktičnih razloga. Možda je to izmišljenje besnih glista ali mi smo tako zamislili i spremni smo da platimo to što smo zamislili. Dakle ako recimo priključenje na isto mesto košta hiljadu dinara a sa pomeranjem dve-OK Platiću te dve hiljade ali onda hoću da bude kako smo zamislili. Dakle ne oćekujem da majstor za iste pare uradi i besnu glistu. Jako se nerviram.....

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Na tom sušaču je jedno ventil, a drugo je tzv. navijak (takodje ventil koji se tako zove).Na taj način je omogućeno da se, po potrebi, sušač skine i u grejnoj sezoni, a da se sistem ne isključuje i voda ne prazni.
Što se tiče cene radova oko zamene radijatora sušačem uz radove na zavarivanju crnih cevi, njihovom produživanju,etažiranju itd. cena je 50 evra.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Aškica
Aškica's picture
Offline
Registrovan dana: 14/09/2012
Poruke:

Veruj mi cena nije uopšte sporna....sporan je samo način priključivanja. Evo majstor je rekao da će na našu odgovornost da ugradi obe cevi od dole.

sllobam
sllobam's picture
Offline
Registrovan dana: 15/03/2009
Poruke:

Ne moze covek vise ni majstor da bude,trgovci u radnji to umeju bolje.............!

Grejac
Grejac's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2010
Poruke:

Hahaha sllobam Laughing out loud
Elem, zavisi da li je susac potopljen ili ne. Zavisi od dimanzija samog susaca. Konta veza, injektor ili veza sa dodnje strane. Zavisi od uslova. Kontra veza nije greska u svakom slucaju. Da ti ne unosim zabunu Laughing out loud

Наташа
Наташа's picture
Offline
Registrovan dana: 05/12/2018
Poruke:

Стара је тема, али да пробам.
Код мене је повезано са доње стране и имам проблем с тим радијатором. Он је последњи у систему. Кад год се неки други радијатор искључи/укључи овај сушач побрљави, тј. греје млако. После неког времена му ћуне, па проради.
Тренутно је у млакој фази. Јуче и данас сам га одзрачивала (при затовореном вентилу). Ваздуха никад нема, али почео је да ради релативно нормално, па је опет престао.
Има ли ту помоћи?
Шта значи "потопљен" радијатор?

srkster
srkster's picture
Offline
Registrovan dana: 25/12/2016
Poruke:

Ima dosta razloga koji mogu biti. Mozda se u njemu mulja nakupilo pa ga treba isprati,ako ima termo glavu pa kad postigne temperaturu zadatu prigusuje cirkulaciju i imate osecaj da je xladniji nego druga grejna tela. Potopljen radijator znaci da cevi koje vode do njega su vislje tj iznad njega tkz gornji razvod

Наташа
Наташа's picture
Offline
Registrovan dana: 05/12/2018
Poruke:

Грејање је постављено прошле године. Сушач нема термоглаву.
Мајстор је долазио и рекао да се накупио муљ у радијатору, који је у систему пре сушача и бојлера (бојлер је повезан на грејање). Тај радијатор се ретко укључује, кад је баш хладно.
Да ли је могуће да се накупи муља за тако кратко време?

Проверавао је оне вентиле с капама, који се подешавају имбусима. Ја бих рекла, да негде то није наштеловао у почетку, како треба, јер нисам видела да излази било каква прљавштина из спорног радијатора.

Друга ствар. На почетку ове грејне сезоне је блокирала пумпа. Прво мајсторово објашњење је "тврда вода". Мало касније је рекао, да је није поставио како треба. И опет да ли је могуће, да се накупи толико ђубрета за годину дана, па да блокира пумпа?

Колико траје уходавање овог грејања?

nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Наташа wrote:
Мало касније је рекао, да је није поставио како треба. И опет да ли је могуће, да се накупи толико ђубрета за годину дана, па да блокира пумпа?

Код аљкавог мајстора је могуће да се накупи ђубрета и пре пуштања у рад. Још ако је тај мајстор самопрокламовани мајстор...