Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Rekord peć

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
sale84
sale84's picture
Offline
Registrovan dana: 15/10/2012
Poruke:

Da li ih je iko koristio, kakve su u praksi, ima dosta veličina koje zavise od veličine prostora za grejanje kao i ušuškanosti objekta.

Vidim na youtubu da se u svetu zovu i bulerjan

kakve su u praksi ne znam ako neko ima i voleo bi da podeli svoje iskustvo slobodno neka piše.
na sajtu pise kad se jednom nalozi drvima mirni ste 6-8 sati.
po meni jedina mana je čišćenje pepela, ali bar danas postoje usisivači za pepeo tako da mislim da ni to ne bi bio problem. covek je napravio od obicne yupol kante kantu koju je vezao na običan usisivač, sipao vodu i na kraju se pepeo mesa s vodom prilikom usisavanja.

Pilipenda
Pilipenda's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2015
Poruke:

Користим је већ другу годину. Имам ону најмању, нисам узео нову већ половну.
Иако се не разумем у технику грејања нити у параметре којима се одређује успешност, мислим да нема лоше перформансе. Ради се о гомили гвожђа - изукрштане цеви које избацују део топлоте управо на оне горње отворе. Изузетно је мала у односу на друге пећи (најмања коју сам видео), а има сразмерно велику масу, што јој омогућава да дуго држи топлоту. Ево примера: синоћ сам убацио последњу цепаницу око 22.30 и притворио стражњи цуг, а јутрос око 5.30 кад сам устао да ложим поново, пећ је била толико топла да се на њој не може држати рука дуже од секунде (ако ниси Супермен, наравно). Зато одмах почиње да греје, чим се опет наложи, врло брзо - за 5 минута је била буквално врела.

Површина коју грејем је око 30 квм, при чему она стоји у једној соби, док се топлота до друге собе и купатила пробија кроз двоја врата и ходник (зато је, наравно, у другој соби нешто хладније, али је она половином наднета над отворен трем, па се одоздо убрзано хлади). Чини ми се да би без проблема могла грејати и већу квадратуру, у случају да се ради о једном простору. Све то, разуме се, зависи од изолације итд. Моја кућа је ледара, обичан омалтерисан гитер блок и стара дрвена столарија, а пећ се налази на спрату, испод којег је негрејано приземље, у којем је веома хладно, тако да је и под врло хладан. Мислим да би се у кући са бољим карактеристикама показала и боље.

Колико често се ложи зависи вероватно од величине. У ову моју стаје мало дрвета, па природно мора чешће (што опет зависи и од свега горе наведеног); претпостављам да веће пећи, са већим ложиштем, имају мању учесталост ложења.

Мана је што нема решетку с пепељаром, па се мора пажљиво чистити да се не запраши соба од пепела. Усисивач нисам пробао, јер је најчешће пуна жара кад је чистим (а то је свака 4 дана отприлике), па мислим да би спржио пластично црево.

А изгледа необично, што се свима који су је видели нарочито допада. Наивне лажем да је то прерађен мотор од неке старе формуле 1.

Уз то, не знам да ли на њој има шта да се поквари.

sale84
sale84's picture
Offline
Registrovan dana: 15/10/2012
Poruke:

informacija iz prve ruke. Zahvaljujem se @Pilipenda na odgovoru.
Cene novih peći su zaista preskupe a vidim da se s vremena na vreme pojavi koja i na kupujem prodajem.
ne znam zašto mi se ne vide linkovi s youtuba koje sam okačio.
@Pilipenda
pogledaj ovaj snimak kako je čovek napravio usisivač za pepeo od starog usisivača i yupol kante. čak se vidi na snimku kako uvlači i komade žara ali to vrlo brzo dospeva u kantu s vodom.
https://www.youtube.com/watch?v=ePg2RxkUkWs

da li vam se dešavalo da peć ne "vuče" ili da se oseća dim kad se otvore vrata za loženje?

meni se na ovoj peći sviđa mogućnost doložavanja kao i sam interval loženja kod većih peći koji je više sati od bilo koje druge peći na čvrsto gorivo.

Pilipenda
Pilipenda's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2015
Poruke:

Да ли ће пећ "вући" или не, мислим да зависи пре свега од димњака, а потом и од атмосферских околности (ветар, притисак). Мој димњак је исувише кратак, а уз то га је пробила и смола, тако да ћу морати на лето правити нови, јер не верујем да бих његовим продужавањем скроз решио проблем.

Проблеми за које питаш понекад се десе због поменутих околности - притисак и ветар (не сви, само један ветар прави проблем), али то је баш ретко, иако димњак не ваља (то знам, између осталог, што кад заложим смедеревац у приземљу, горе често почне мање или више да дими - ваљда димњак нема довољан капацитет за обе пећи одједном).
Пошто се не разумем у конструкције пећи, не могу да тврдим да нека друга не би боље или лошије радила у датом моменту.

Ово решење са усисивачем је занимљиво. Само ми се чини да бар део пепела мора ипак доспети у усисивач, тешко да баш све може да падне у воду.

Укратко, ја сам генерално задовољан, мада бих волео да пробам и многе друге па да упоредим.
Ако баш желиш да купујеш, ништа не фали половној пећи, много ћеш уштедети.

sale84
sale84's picture
Offline
Registrovan dana: 15/10/2012
Poruke:

ti želiš da probaš neku drugu peć a ja pored 2 fedre koje imam bi baš voleo da probam rekord Laughing out loud
najviše zbog dugog intervala između loženja, i lepo doziraš je koliko hoćeš tj koju temp želiš u prostoriju.
s obzirom da ne znam kako bi se peć ponašala na mom dimnjaku koji je od ploče zidan 14x14cm a od ploče do prizemlja kuće je azbesna cev iskreno se plašim kako bi bila koja druga peć na drva radila. mi smo na spratnom delu kuće i za sada s fedrom nemam velikih problema sem kad su napolje temp oko 15 stepeni peć zna jako da "uhvati" i kad smanjim cug dim zna da izlazi kroz rupice. mada se to ne dešava stalno.

Pilipenda
Pilipenda's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2015
Poruke:

Можда да се привремено заменимо, па да видимо шта је коме боље. Smile

sale84
sale84's picture
Offline
Registrovan dana: 15/10/2012
Poruke:

Samo da ne bude da posle zamene svako zadrži svoju