Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Sigurnosne mere u kotlarnici

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
ivoludilo
ivoludilo's picture
Offline
Registrovan dana: 16/05/2009
Poruke:

Prosta stvar ,da li neko od vas u kotlarnici drži PP aparat ili neko drugo sredstvo za gašenje vatre,šta mislite o ovome.

  • im009776.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Nije loša ideja, ali mislim da je mnogo važnije da bude obezbedjeno dobro prozračivanje tog prostora, da ne bi došlo do koncentracije štetnih gasova.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

ivoludilo
ivoludilo's picture
Offline
Registrovan dana: 16/05/2009
Poruke:

Prozračnost obavezno,na ulaznim vratima kotlarnice imam mali prozorčić koji se otvara nezavisno od vrata.Takođe netreba rizikovati nikad se nezna ,mislim da je poželjno imati neko sredstvo za gašenje vatre pa neka stoji,bijo to pesak,kanister sa vodom ili PP aparat.Bolje tako nego ako potera nesreća da juriš po dvorištu i tražiš sa čim da gasiš vatru

dukej
dukej's picture
Offline
Registrovan dana: 29/09/2007
Poruke:

A šta mislite o onim protivpožarnim sistemima koji postoje u zgradama tipa hotela, restorana itd., gde u slučaju požara voda sa plafona gasi vatru. Ja imam kotlarnicu sa kotlom na baliranu sojinu slamu. Pošto u kotlarnicu unesem bala koliko izložim za jedan dan, razmišljao sam da na plafon (iznad dela gde složim tih desetak bala) dovedem vodu iz vodovoda na neka dva tuša i da se to uključi preko nekog termo ventila (osetljiv ne na dim već na temperaturu) ukoliko izbije požar.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ako mislis na "sprinkler "sisteme sa vodom tu nema nikakvih termoventila .
Jedistavno na svakom rasrpskivacu se nalazi jedna staklena ampula koja zatvara dovod vode . Ampula je napunjena obicno glikolom i usled povisenja temperature ili prisustva plamena ona puca i voda pocinje da prska kroz otvor .
E sad u slucaju ne dao bog nekog pozara ne znam sta bi se desilo sa kotlom koji vreo a da ga naglo prska hladna voda

ivoludilo
ivoludilo's picture
Offline
Registrovan dana: 16/05/2009
Poruke:

Ma ako mu se upali kotlarnica sa ogrevom unutra teško će ga ugasiti raspršivač sa plafona.

dukej
dukej's picture
Offline
Registrovan dana: 29/09/2007
Poruke:

Ne mislim ja na gašenje kotla jer je verovatnoća da se on upali mnogo manja od verovatnoće da se upali tih desetak bala sojine slame koliko ih ima povremeno u kotlarnici.
One jesu udaljene maksimalno (koliko mi prostor dopušta) od prednje starne kotla (vrata za loženje i vrata za čišćenje gara sa klapnom za promaju), ali se jako plašim da bi u slučaju da peć "povrati" (takav izraz upotrebljavaju majstori ovde kod mene) varnica ili žar mogao da se odbije od zidova i vrati pozadi kotla gde su te bale složene.
Jako vodim račina o tome i posle svakog loženja temeljno očistim sve ostatke slame ispred i okolo kotla ali se bojim tog "odbitka" od zida ispred kotla. Ako bi se te bale upalile mogao bi nastati veliki problem jer je kotlarnica naslonjena na kuću. Zato sam razmišljao samo kako te bale skvasiti ili ugasiti ako planu.
Znam da bi najbolje bilo da su u odvojenoj prostoriji ali za to nemam uslova a ne mogu za svaku balu da otkrivam kamaru u bašti gde su te bale složene.

Ovo "sprinkler" ni ne znam šta je, termoventil sam samo spomenuo onako logički, odnosno da krene voda ako se pojavi plamen. Nisam mislio bukvalno na termoventil kao npr. oni na radijatorima, već na neki elektronski senzor koji bi aktivirao neki elektro ventil i pustio vodu na te bale ako oseti plamen (ne dim jer ga imam ako otvorim vrata kotla).

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ajd malo da pojasnim
Sprinkler je jedna mesingana dizna sa rasprskivacem . Rupu na toj dizni zapusava mala staklena ampula napunjena glikolom . Usled povecanja temperature ta staklena ampula puca i sistem koji je pod pritiskom pocinje da prska vodu kroz otvore na sprinkelrima .
Ovakvi protiv-pozarni sistemi spadaju medju najjfetinije i vrlo pouzdane .

  • im009776.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Da li si, možda razmišljao da postaviš neku pregradu izmedju peći i tog privremenog skladišta bala sojine slame.Moglabi biti konstrukcija od kvadratnih cevi, na koje bi prišrafio table lima, najbolje pocinkovanog, jer neće korodirati.
Iznad postaviš razvod hladne vode iz vodovodne mreže i na odredjenim razmacima montirtaš sprinklere.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

srdjan90
srdjan90's picture
Offline
Registrovan dana: 30/10/2010
Poruke:

Po meni PP aparat je sasvim ok zatita, staviti PP aparat u samoj kotlarnici nije bas ok ideja. Pazi sluaj zapali se ta bala sto imas to je suvo daje veliku vatru i teperaturu ocesli ti uci u tu prostoriju tog momenta! prvo velaka vatra i velika topolota plus gasovi mozes da se ugusis ako upadnes ili da te plamen uvati i stasi uradio... Znaci PP aparat stavis ispred ulaza u kotlari u cosku da kad pridjes kotlari da ti je pp na dohvat ruku, i kad otvoris vrata krenes da deistvujes u gasenju pozara.. Druga stvar PP aparat jednom godisnje mora da mu se overi njizica njegova da je ispravan to ides u vatrogani dom oni to pregledaju to je obavezno! Pa nije lose imati i pesak tu u blizini... a ims varjantu da imas prikljucak za vodu i odma crevo i gasis to je malo sporija varjanta ali moze da sluzi... pozdrav