Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Мишљење о понуди грађевинске фирме за санацију и доградњу

14 poruka / 0 new
Poslednja poruka
lafux
lafux's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2018
Poruke:

Поздрав свима, замолио бих за мишљење и савет у вези са износом који ми је понуђен од стране грађевинске фирме за доградњу и санацију "половне" приватне куће коју сам купио јесенас. Кућа је 50 квадрата. Наиме, радови би обухватали неколико целина.
1. Прва се тиче темеља који би био ојачан ламелним стопама јер постоји пукотина на темељу, земљиште је лоше и склоно кретању пошто се налази на обали мртвог дела Тамиша. Желео бих да се кућа стабилизује у том погледу и они су предложили ово решење.
2. Испред куће стари бетонски плато који је основа за терасу мора бити потпуно замењен новим бетонским елементом који ће бити армиран, анкерисан и изведен у целини са новим бетонским бедемом онако како фирма буде сматрала најсврсисходније. Важно ми је да се изглед у односу на садашњи не мења и да се обезбеди дуготрајност.
3. На том новом бетонском платоу фирма ради и настрешницу, али не и целу терасу. Дакле, дрвени стубови, ОСБ плоче, потконструкција и цреп.
4. На самој обали бетонски оквир парцеле (не види се на слици) биће повишен за 30 центиметара како би се косина плаца смањила и добило на висини и простору за насипање земље.
5. Санирање влаге на унутрашњим преградним зидовима, али нисам најбоље разумео како то планирају осим што су закључили " да је преклопљена хидроизолација па ће отворити фугу како би зид дисао". Тако нешто. Ово ми је нејасно и неуверљиво и мислио сам да све унутрашње послове урадим сам, укључујући и овај, ручним инјектирањем производом SIKA Mur Injecto cream

Не знам како бих ово краће описао, али фирма за ове радове тражи између 4000 и 5000 евра. Нисам ни знао шта да очекујем, али умало нисам пао са столице. Касније смо дошли до цифре између 4000 и 4500 евра. То укључује и "предмер", то је ваљда пројекат, у аутокеду га пишу, који је као 200 евра самостално, а ако они изводе радове онда је укључен у цену.

Како вам се чини, да ли је овај износ реалан за описане радове?

 • 9.jpg
 • im00056.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Prvo projekat overen i potpisan od licennciranog inzinjera . "lamelne stope " ako se izvedu kako treba koštaju bar 2 x više od cene koja je ponudjena . Injektiranje i slične prevare zaboravite jer su to sistemi koji su skupi a pride i ne vrše posao . I treće ko je i kako uvrdio da je u pitanju ikakvo klizište ?
U svakom slučaju očekujem da se jave i histerezis i som16 na ovu prepisku Smile

lafux
lafux's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2018
Poruke:

Хвала на коментару.
Пројекат би радила фирма, они имају своје инжењере, иако ја нисам ни са једним од њих разговарао већ са власнико фирме и једним од његових радника. Е сад, да ли су лиценцирани или не не знам. Мало је незгодно сада када сам већ почео комуникацију да тражим потврду да ли су лиценцирани, не желим да одајем утисак неповерљивог јер људи овде реагују доста бурно када им се тражи тако нешто. Сујета шта ли. Иако сам ја споменуо на почетку да без пројекта, уговора и статичких мерења нећу да радим и да се они слажу са тим. Али послушаћу ваш савет и питаћу још једном то око пројекта, лиценце и инжењера када будем звао да саопштим своју одлуку директно и најкултурније могуће позивајући се на савет који сам добио.

Тих бетонских потпорних стопа било би 10, није велика кућа па можда стога оваква цена. Свуда где је могуће и потребно иде арматура, анкерисање и остало што би фирма рекла. Ја не знам стручне детаље, али знам довољно да бих могао да закључим да на тим стварима нема шкртарења. Зато сам питао за мишљење о цени. Према речима власника, испод 4000 не може да иде, и то је каже повољно пошто види да сам сам у овом послу, вредан и коректан и да је то ок цена. У суштини, доста бетона, гвожђа и рад, и на крају настрешница - дрво и цреп. Ја ћу им вероватно понудити ту цифру од 4000 као последњу, округло је, психолошки могу то да прогутам. Више од тога не могу. Иако то неће бити равно 4000. Па ако прихвате, прихвате. Фирма делује пристојно, доста уљудно смо разговарали, и то ваљда нешто говори. Даје ми две године гаранције, то је законски, а човек тврди да кад се правилно буде армирало и све остало урадило трајаће годинама. А ја имам само ову једну шансу да стекнем нормалан дом. Мислим могло би се живети и сада, али са том испуцалом плочом, накривљеним бедемом и пукотином на темељу питање је када ће све кренути доврага.

Инјектирање самог темеља односно земљишта и смоле нисам узимао у обзир. Нисам на то мислио када сам споменуо инјектирање. Ово што сам ја споменуо је за прекид капиларне влаге у зидовима и за моје потребе од свега неколико дужних метара где се влага појављује није толико скупо (једна туба од 600 мл је око 3000 дин). А и то када будем видео да ли је заиста капиларна влага или је као што кажу из фирме да је ту преклопљена хидроизолација па ту пробија влага.

Нисам спомињао класично клизиште, ово је у средњем Банату, место Бока, општина Сечањ, на обали стајаћег дела Тамиша. Иначе ја сам већ писао раније о мом случају у другој теми поводом стања објекта, сад ми је пре свега износ односно процена износа битна.Није било потребе да неко дође и потврди оно што и сам могу да видим и закључим - кућа је на обали, благо нагнута ка реци, на земљаном платоу односно бетонском темљу на том платоу. Постоји једна пукотина на темељу (ово је главни сигнал поред наведених, о покретљивости тла), бетонски плоча испред куће је сва попуцала, додуше неармирана и без тампона,, земља је сува и растресита, изроварена, у грудвама некако. Има ту вероватно и слегања и ерозије према реци, ко зна како је набијана земља испод те плоче испред куће и под кућом. Стајаћа је вода а кућа је од ње удаљена 15 метара.

Да се сад не распишем, ево још која слика. Ако је то дозвољено, а мислите да би вам помогло да ми дате објективнији коментар, могу ставити линк ка сајту фирме, можда је неко већ сарађивао са њима. Иако није баш пристојно да ја сада идем около и проверавам их. Хвала.

 • 01-min.jpg
 • 1-min.jpg
 • 2-min.jpg
 • 3-min.jpg
 • 4-min.jpg
 • 5-min.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Није ништа ненормално и непристојно да за ваш новац проверавате извођача радова. Ако то не урадите на време после је увек касно. Човек кад купује ципеле, па обиђе неколико радњи, а не ово кад се ради о санацији објекта. И треба све да проверите и да се осигурате максималним гаранцијама. Треба зарадити 4000 евра у време кад људи раде месец дана за 200 евра.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

lafux, dajte nekoliko fotografija kuće da se cela vidi ako vam nije problem. Još nešto pitajte ih da vam najprostije slobodnom rukom skiciraju šta i kako su zamislili da urade te "potporne betonske stope"?

lafux
lafux's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2018
Poruke:

Хвала на спремности да помогнете. Копано би било испод темеља на сваких неколико метара односно по дужини куће мислим да рекоше пет комада укључујући ове на ћошку а на бочним зидовима по једна (не укључујући на ћошку). Тако ми је човек објаснио. После иде та бетонска плоча испред куће и над њом настрешница.

С обзиром да они имају доста посла са крупнијим пројектима и да им моја кућа није нека зарада, значи врло лако би могли да ме одбију, а мени време истиче, не бих желео да превише иритирам и запиткујем, знате и сами како је то код нас, брзо људи изгубе живце и онда дође до непријатних ситуација. Сада немам могућности да се поново сретнем са њима. А ја ћу са сваким извођачем увек бити у ризику, мањем или већем, да нешто пође наопако односно другачије од договореног. Ево и једна слика. Треба да их позовем крајем недеље да им саопштим да ли ћемо радити или не па ћу тада још моћи да затражим објашњења за која ми је овде речено да би било добро још испитати.

Направићу још коју слику сутра па ћу окачити.

 • untitled.png
lafux
lafux's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2018
Poruke:

И да, ја сам човеку људски и искрено објаснио да ми је ово последња шанса и да ми треба поузданост и трајност, да на миру са кровом над главом могу да кренем даље и посветим се другим стварима. Добио сам уверавања од човека да када то буду добро армирали и завршили да нећу морати бринем. Ја сам склон да верујем људима, али нисам глуп и нисам наиван. И слушам инстинкт. А ризик од промашаја и грешке у процени увек постоји. Да ли вам се сада чини да је та цифра 4000-4500 евра у складу са овим што сам описао да би било рађено на објекту?

lafux
lafux's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2018
Poruke:

Пошто је сајт јавна ствар, не видим разлог зашто га не бих поставио овде па да видите о којој се фирми ради. Ово није никаква реклама. Inače firma je Ljiljak iz Zrenjanina. Ако је против правила форума, избришите ову поруку. Такође, нашао сам на форуму ову слику па сам мејлом уз ове остале савете које сте ми дали послао фирми да видим шта кажу за пројекат, да ли је оверен и да ли га ради грађевински инжењер или су они хтели да раде само "предмер" или је то исто и да ли је ово на слици оно што су имали на уму за мој објеклат. Овај човек са којим сам договарао мислим да није инжењер па ћу видети шта ће ми одговорити.

 • 2_99.jpg
Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Vaša kuća bi trebalo da se sračuna na indirektna dejstva (prinudne deformacije) to su na primer nejednako sleganje različitih krajeva kuće, bubrenje i skupljanje tla usled promene vlažnosti, promena temperature,...) To je jako teško da se odredi. Znači nije problem da se odrede uticaji nego da se odredi čime da se optereti kuća. To je sasvim neki drugi problem od određivanja uticaja od direktnih dejstava (to su sile i opterećenja) kao što su težina tavanice, krova, snega, vetar i dr. To je lako.
Iluzorno je da se za takav objekat kao što je vaš radi projekat za indirektna dejstva. Vama to ne treba već vam treba dobro osmišljeno rešenje ojačanja i adekvatno oblikovanje detalja. Znači nema nekog proračuna (nema šta da se računa) već se pregleda objekat i daje rešenje, crtaju se detalji, pravi predmer i predračun... Da bi se znalo koliko će materijala da ode i koliko će da košta.
Tu sliku sam ja negde proložio i nije baš najbolja treba to malo drugačije uraditi da bi bilo dobro i primeljivo za vaš slučaj. Kasnije kad imam vremena nacrtaću da bi razumeli zašto i kako.
Firma ko firma sajt ko sajt nema tu ničeg što može da bude od značaja da bi se stekao utisak o kom nivou se stručnosti radi. To može samo kad bi se gledala njihova dokumentacija za objekte koje projektuju ili da se vide njihova gradilišta dok rade... Referenc lista ne mora da znači ništa...
Da li ste iskopali pored kuće sondu da vidite kakv je temelj i na kojoj je dubini?

lafux
lafux's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2018
Poruke:

"Znači nema nekog proračuna (nema šta da se računa) već se pregleda objekat i daje rešenje, crtaju se detalji, pravi predmer i predračun"
Овај део је урађен, прегледали су објекат, рекли да ће се поткопавати темељ на неколико места да би се излили потпорни бетонски елементи, да ако ја пристанем они раде предмер, спомињан је аутокед програм и да ће се и цена онда кристалисати. Е сад, да ли они заиста имају свог инжењера или уопште не намеравају да у ово уплићу инжењерско решење нити да раде пројекат, то више нисам ни сигуран, иако сам ја то спомињао да желим да се ради са пројектом.

Што се тиче ових дејстава и оптерећења, а самим им и статичког мерења и пројектовања мени се чини да ова фирма, а и друге, кад су у питању овако мале приватне куће не желе да се бакћу тиме, нит консултују/ангажују статичара, нит раде пројекат нити изводе по пројекту који би им њихов или независни грађевински инжењер статичар направио. Нит људи који их ангажују да им раде куће имају појма о томе. Немам ни ја, али брзо учим и добро се сналазим са информацијама па отуда и растућа брига и несигурност. Што се мене тиче, мени то ни не треба. Ако ће све бити урађено како је договорено, да ваља, и ако имам њихова уверавања да ми неће кренути исти или слични или још гори проблеми после неколико година, и ако то заиста буде било тако, онда немам шта да форсирам. Ја свакако нисам довољно стручан да са лакоћом могу да отклоним ризике и сумње, а ако ће се то злоупотребити, против тога не могу.

Сондирање нисам спомињао, нити су они спомињали. Ја сад немам могућности да самостално раскопавам, иако верујем да има добрих разлога зашто сте то предложили. Да ли мислите да би раскопавање тог неког парчета земље уз темељ могло да значајно помогне у одређивању "дијагнозе", самим тим и терапије односно да ли би било сврсисходно? Да ли мислите да је темељ плитак па да је због тога настала та пукотина? То ћемо моћи закључти и видети свакако, када буду почели радови, зар не? А нешто се мора радити.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Temelji na zidanom objektu su temeljne trake i ne mogu da se potkopaju i podbiju samo na par mesta poželjno je da se to odradi komplet. Mada postoje i slučajevi kada se radi delimično samo na nekim mestima. Vi ste verovatno gledali kod Kirten-a na temi šta je raspravljano. Slično je ali nije isto kao kod vas. On je radio totalnu rekonstrukciju temelja, izvlačio nove vertikalne i horizontalne serklaže, menjao tavanicu. Vama treba samo da ojačate temelj. Da spustite dubinu fundiranja ispod zone mržnjenja i da opašete kuću okolo do kraja sokle tj. da pojačate taj postojeći temeljni zid. Kako će ovi iz firme koju planirate da angažujete da rade predmer i predračun kad ne znaju šta je dole ispod kuće i na kojij je dubini temelj i kako izgleda. Ali verovatno nema ova kućica nikakav temelj. Nije ni prva ni jedina bez temelja. Nema ni moja pa stoji preko četdeset godina i ništa joj ne fali...
AutoCad je program za crtanje i ništa on ne računa.
Generalno mislim da je vas jako uplašio izgled tog ispucalog platoa ispred kuće. On je urađen na nezbijenom tlu, koje je verovatno ostalo od iskopa temelja, koje se kasnije konsolidovalo, beton bio loš, nije armirano i sad to vas plaši da celo dvorište klizi ka reci. Šta je sa komšijskim kućama?
Imate jednu pukotinu na kući što i nije neka strašna stvar. Kad bi svako malo bolje zaledao svoju i kuće u okolini video bi da je svaka po negde pokazala po neku prslinu. Lamelne stope koje spominjete u prvom postu neće nju da zaustave. Ta pukotina je nastala zato što se središnji deo kuće malo slego a temeljni zid nije adekvatno armiran podužnom armaturom. Ta pukotina se sanira i ojačava dodavanjem armature koja je upravna na pravac pružanja pukotine (ovo je opšte pravilo).
Ja da sam na vašem mestu ne bih uopšte žurio sa tim radovima na ojačanju već bih uradio sledeće. Iskopao bih i podbio samo temeljni zid prema reci i ojačao ga dodatnim zidom do kraja sokle. Ni ovo prvo ne bih radio ali pošto radite terasu posle nećete imati mogućnosti da priđete temelju da bilo šta radite. A i teren je u padu pa je ta strana kuće sigurno pliće fundirana od gornje. Ko zna koliko godina ova kućica tako stoji pa neće da joj ništa fali ni da stoji još malo. Razčistite taj postojeći beton ispucale terase. Odradite malo dublje obodne zidove terase i naspite unutar njih šljunak, dobro zbijte, prebetonirajte plato terase i napravite tu drvenu konstrukciju. Vodu iz ta dva oluka obavezno sprovedite cevima što dalje od kuće dole ka reci. A sa parama sanirate kupatilo koje vam vlaži zidove. Spolja se vidi na fasadi da nešto nije u redu sa kupatilom ili H.I. ili nešto sa cevima. I rešavajte kapilarnu vlagu na tim unutrašnjim pregradnim zidovima.
Pukotinu pratite, upoznajte se malo sa kućom a novac štedite. Pa ako ima potrebe odradite ojačanje temelja kasnije... Ali pre svega iskopajte jamu i vidite koliko su temelji duboki jer ako su baš plitki onda mora da se podbija bez obzira na sve napred rečeno...

 • ojacanje_temelja_1.jpg
 • ojacanje_temelja_2.jpg
 • ojacanje_temelja_3.jpg
lafux
lafux's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2018
Poruke:

Хвала на труду. Сад ми је јасније што се тиче те пукотине. Али тек сад не знам шта да радим са том фирмом. Ако будем одлагао са њима, откачиће ме, а нисам нашау ниједну фирму а да је из Зрењанина и околине која има такав стаж, сајт и обим посла као ови. Камиони, комби, 20-ак радника. Ако сам вас добро разумео, сматрате да то подливање темеља није нужно и да би се могло избацити из радова, али само уколико се види тачна дубина односно стање темеља? Армираност темеља не можемо видети ни знати осим претпостављати с обзиром да су је правили аматери односно локални зидари (ништа увредљиво, само описно). Ова фирма то неће радити. Они неће ништа проверавати, сондирати, раскопавати само да би видели стање већ ће одмах кренути са радовима. Значи, ако их ангажујем, то је то, нема натраг. А рекоше ми да имају доста заказаних крупнијих пројеката током јесени и да им треба одговор у пристојно време. Да не кажем да, ако бих пристао, отишла би лова из џепа, али би ми пао и велики психолошки камен са срца да је ето кренуло са мртве тачке и да ће једна целина бити пре зиме завршена односно макар започета. А како и са колико успеха, не знам.
Да, код КИРТЕН-а сам нашао ту слику.
Мени се ипак чини да је темељ "пуног профила", дакле да није само испод зидова, али заиста не могу бити сигуран док се не буде копало. А и тада не знам како се може видети да ли је темељ и испод просторија. Види се разлика, споља на зиду, како да кажем, сада немам јасних слика да вам пошаљем, можда ако успем сутра да направим још слика па ћете онда можда моћи да закључите још нешто о темељу. Ја сада сам да кренем да избацујем ту раскомадану плочу и да раскопавам уз кућу не могу, немам довољно сигурности, ресурса, искуства, храбрости. Да сад не описујем околности које ме приморавају да радим тако да ако сад отварам земљу, морам да ангажујем ову или неку другу проверену фирму (дакле спољашње, ове бетонско-темељске радове не могу сам) и да завршим све у пакету - темељ око целе куће (да ли помоћу тих стопа или да се "опшије" цела кућа ојачањем темеља, како сте рекли, мада ови то нису спомињали, вероватно је више посла и материјала потребно), плоча, бедеми и тераса. И да сам после миран, макар и да нешто од набројаног није нужно, па би то било превентивно. Што кажете, ако је стајала до сада, преживеће још једну зиму. Али ја просто не смем да чекам зиму, препуштен сам сам себи потпуно. Мораћу да донесем одлуку за који дан.
Хвала вам.

lafux
lafux's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2018
Poruke:

Ево још која слика која би вам можда могла рећи нешто о темељу. Након свега написаног размишљам да ли на крају уопште да радим било шта око темеља (ојачавање, поткопавање, опшивање), иако ми нешто говори да ћу се врло брзо, за годину-две кајати ако га оставим овако.

 • im000639-min.jpg
 • im000640-min.jpg
 • im000641-min.jpg
 • im000644-min.jpg
 • im000645-min.jpg
 • im000646-min.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Хистерезис вам је дао конкретне и стручне одговоре. Оно што кожете сами урадити за нимало новца или тек нешто мало је да урадите сонду поред темеља и да видите колико дубоко и како је урађен темељ.
Што се тиче терасе испред куће то је урађено апа драпа и то треба порушити и урадити како треба , а то значи уз коришћење арматуре, за то вам не требају прорачуни ни хиљаде евра него мајстор са екипом и искуством да ураде како треба.
Нисам баш неискусан, сам сам урадио и озидао своју викендицу која и данас стоји без проблема после 30 година.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..