Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Реновирање старе викендице

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
mikipopovic
mikipopovic's picture
Offline
Registrovan dana: 30/08/2011
Poruke:

Помаже Бог радни народе!
После жестоког разочарења у домаће "мајсторе" које сам чак и по препоруци налазио (част поштеним, стручним и вредним људима!) одлучио сам да самостално уз помоћ најближих одрадим обнову мање викендице старе 40-ак година коју сам прошле године прилично јефтино купио.
Нисам из грађевинске струке, тако да ми је неопходна помоћ око избора начина решавања проблема у којима се кућа налази и одговарајућих техника и материјала. Елем да не дужим...
Кућа је у релативно лошем стању, али верујем да може лепо да се среди. Има само темељ који се добрим делом услед деловања влаге расуо, нема бетонских стубова нити греда. Грађена је од фасадне цигле. Њен најлепши део је кров и опшивка од пластичне ламперије, тако да то ако је икако могуће то не бих дирао, јер се бојим да због стрости то више не би могло да се врати у претходно стање. Испред улаза у кућу, тј. испред терасе на улазу, је до прошле године растао велики храст, који је почео да подиже терасу и кућу, тако да су оба дужа наспрамна зида напукла (тренутно су пукотине попуњене пур пеном) и терасица на улазује такође пукла, такода улазна врата каче под кад се затварају. Влага се увукла у зидове и под, тако да сам ископао каналић око куће и скинуо малтер споља и изнутра у деловима где се појавила влага, да би се током лета добро исушила, што се до овог тренутка и остварило. Главна дилема ми је како да урадим темељ и да њиме трајно учврстим кућу и да спречим улазак влаге у кућу и да средим терасу и степениште на улазу. У оваквом стању је прошле године преживела краљевачки земљотрес (викендица је 20-ак км од Краљева) без видљивих додатних оштећења, тако да ми се чини да за сада прилично добро стоји. Саграђена је већим њеним делом на стени.
Када будем радио темељ морам убацити цев за воду и одвод за канализацију јер у једној од две просториоје планирам да одвојим део за мање купатило.
Може ли ми неко саветовати како да урадим (обновим) темељ, да њиме трајно учврстим кућу, да спречим улазак влаге, да средим степниште и терасу на улазу и којим материјалима то да учиним?
у следећим корацима бих да урадим изолацију, фасаду и унутрашње реновирање, али о том по том!
Прилажем и фотографије куће споља и изнутра.
Ако је потребно пружићу додатне информације.
Хвала унапред за сваки савет и показану добру вољу!

 • p7130232.jpg
 • p7130233.jpg
 • p7130234.jpg
 • p7130218.jpg
 • p7130217.jpg
 • p7130201.jpg
 • p7130202.jpg
 • p7130203.jpg
 • p7130204.jpg
 • p7130206.jpg
 • p7130208.jpg
 • p7130209.jpg
 • p7130210.jpg
 • p7130213.jpg
 • p7130220.jpg
 • p7130219.jpg
 • p7130212.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Što bi rekli, Bog ti pomogao, jer još nisam video da neko menja temelj na kući.Možda i to može, video sam da kompletne kuće preseljavaju na novu adresu, ali da menjaju temelj to nisam video.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

mikipopovic
mikipopovic's picture
Offline
Registrovan dana: 30/08/2011
Poruke:

Па нисам баш имао у виду да мењам темељ, мада то и може тако да изгледа...
Више је била идеја да се уради ојачање темеља споља, пошто је стари оронуо и осуо се до испод линије зида, што може да се види на фотографијама.
Има ли неких конкретних идеја како то добро и трајно обавити?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Na ovom svetu je svasta moguce uraditi , pa tako recimo i napraviti furunu od drveta .
Al da mnogo ne bi sirio pricu , za objekat u takvom stanju kao sto je tvoja vikendica je najpreporucljivije resenje , totalno rusenje pa ponovo zidanje sa postovanjem pravila struke .
Sve ostalo je bacanje para i vremena .

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Pitanje je kako je temelj u startu odrađen tj. kakav je kvalitet betona bio, trebalo bi odraditi hidroizolaciju temelja, staze oko kuće, rešiti tok atmosferskih voda ukoliko je kuća na nizbrdici, rešiti odvod oluka da i ta voda dodatno ne natapa temelje i očistiti oluke jer na slikama deluju puni lišća.

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

peca wrote:
... i očistiti oluke jer na slikama deluju puni lišća.

Da se ja pitam, prvo bih uradio ovo sto predlaze Peca, a onda... bih uzeo macolu i sravnio sve do temelja! Temelj bi se verovatno lako i lopatom izbacio iz svog kanala, s' obzirom u kakvom je stanju. Ozbiljno, ne salim se!

mikipopovic
mikipopovic's picture
Offline
Registrovan dana: 30/08/2011
Poruke:

Па хвала на искрености!
И ја сам размишљао шта ми је чинити, да ли уопште да улазим у неке послове или да рушим. К'о што сам реко', кућа је издржала прилично јак земљотрес без додатних оштећења, па ми је то био разлог да размишљам ипак о неком реновирању. Наравно слажем се и планирао сам да обавезно урадим неку врсту хидроизолације, затим околне бетонске стазе и наравно канале за одвод воде, које сам мислио да урадим од готових бетонских елемената, који ми се чине најбољи за то.
Што се олука тиче, прво свака част на оштром оку! Smile
Али чини ми се да ипак нисте запазили да је олук покривен металном решетком, која задржава лишће, а пропушта воду, што је решење претходног власника, иначе лимара и то функционише прилично добро, јер је кућа сама преко зиме.
Размислићу о свему.
Моја идеја је била да се преко садашњег темеља прво стави хидроизолација, затим дасе уради добро армирана цокла дебљине 10-ак цм која би ишла до висине пар цигала (наравно преко цигле хидроизолација) што би учврстило кућу и после стазе, канали итд.
Све у свему неко прихватљиво решење без превеликих улагања.
Шта мислите о овоме?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Klasičnim sečenjem i umetanjem kondora, još će se narušiti statika objekta, a 10 cm nije dovoljno ni za ogradu, a kamoli za kućicu.S obzirom na veličinu objekat najbolje i najjeftini je srušiti i uraditi od početka po pravilima struke sa sve hidroizolacijom i ostalim radovima koji su neophodni.Sa načetim i rastrešenim objektom je ipak opasno se igrati, da ne govorim o "mirnom" snu u njemu.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

veteran
veteran's picture
Offline
Registrovan dana: 05/12/2010
Poruke:

Možda grešim a bilo bi dobro da mikipopović razjasni dilemu, ali ja sam shvatio njegovu ideju na način da sa strane doda novi temeljčić debljine 10-tak cm armiran,(prethodno da premaže nekim izolacionim sredstvom postojeći) i tako praktično "opšije" postojeći temelj i time ga eventualno "ojača". Pošto je planirao da ide i iznad izolacije onda bi dodao kondor između zida i novododatog temeljčića. Novododati temelj bi se koso završio prema zidu da odvodi vodu zbog atmosferilija.