Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izbor drveta za krovnu opšivku

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
sly
sly's picture
Offline
Registrovan dana: 14/02/2015
Poruke:

Interesuje me vaša preporuka u vezi opšivke – koje drvo mi preporučujute, u kojoj debljini, koje faze (suvo...) i u kojoj klasi i koliko od prilike košta po kubiku (okvirno).

Kuća se nalazi u selu, nema krovnu opšivku, a pošto nema ni oluke, hteo sam da postavim i opšivku, da to kompletno rešim.
Pošto sam dobio milion saveta, od nekog početka kad sam mislio da je najbolje to uraditi sa daskom, stigao do brodskog poda i limene opšivke, da bi na kraju postao potpuno zbunjen bez ikakve ideje šta odabrati.

Jedan mi kaže da će se daščana opšivka otkivati vremenom kako se drvo bude sušilo i kako će se vremenom pojavljivati razmaci, rupe između dasaka, drugi mi kaže da je brodski pod isto loše rešenje jer se ne suši prirodno i dugoročno za cenu u odnosu na cenu dasaka, dobija se ista stvar.

Lim je sigurno najdugotrajnija opcija i sa strane održavanja, ali kako je kuća seoska i već ima drvenih elemenata na terasi i glavnom ulazu, voleo bih da opšivka bude urađena od drveta.
Da li drvenu lamperiju staviti?

Dajte recite šta vi mislite, preporučite šta bi bila najbolja opcija u smislu dugotrajnosti, da drvo neće raditi toliko da za par godina budem zažalio ulaganja.

Hvala!

sly
sly's picture
Offline
Registrovan dana: 14/02/2015
Poruke:

Dobio sam i savet, da ako hoću sa daskama da radim, da ih kupim i zakačim da vertikalno vise kako bi se prosušile barem mesec dana.

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Mesec dana je malo da se daske prosuse. Meni su se susile mesec dana i kada sam stavio u roku jos 2-3 meseca usred zime se napravio razmak jos oko 0.5-1cm. Ja bih susio barem 3 meseca ako je frka sa vremenom a ako nije onda bih ostavio da se suse barem 6 meseci. Razmak ce se svakako pojaviti pa bi zbog tog razloga majstor trebao da napravi falc.
Imao sam srece pa sam nasao daske sa pribliznom istom sirinom po ceni od 15.000 dinara za kubik. Ne vidim razlog zasto ne bi stavljao daske ako ti se svidjaju. Ako se sve odradi kako treba ne bi trebalo dugorocno da imas problema. Ne secam se tacno koje premaze sam koristio ali bilo je ukupno pet puta premazno.

sly
sly's picture
Offline
Registrovan dana: 14/02/2015
Poruke:

Hvala ti na odgovoru. Svestan sam da je mesec dana malo, tu sad na scenu stupaju oluci jer njih moram da imam postavljene za jesen, sto zbog vode koja se zadrzava po dvoristu sto zbog leda zimi. Jer bi prvo trebalo uraditi opsivku, da bi na red dosli oluci.

Sta mi sad nije jasno – ako se daske prodaju kao suve po toj i toj ceni, odakle onda ta dodatna potreba za susenjem dasaka i kod kuce, pre ugradnje?
Valjda bi trebalo da su te kupljene suve daske dovoljno isusene?

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

izvini, nisam znao da imas gde da kupis suve daske.

sly
sly's picture
Offline
Registrovan dana: 14/02/2015
Poruke:

Ma taman posla, izvini ti, verovatno nisam lepo pojasnio (a nisam).

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Da bi postavio oluke osnovno je da budu postavljene ceone daske (obradjene i premazane), opsivka moze i kasnije.
To je iz moje prakse.Dasku uzimam ove godine (januar, februar) da bi radio sledece godine i obavezno merim vlaznost pre upotrebe.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.