Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izrada projekta za kucu

15 poruka / 0 new
Poslednja poruka
tihi
tihi's picture
Offline
Registrovan dana: 02/01/2009
Poruke:

Izvinjavam se ako negde vec ima ovakva tema ali ja nisam nista nasao.Zanima me koja je cena izrade projekta za manju kucu i od cega cena zavisi (kvadratura,slozenost...)?Hvala!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Cena zavisi od toga kako se pogodis sa projektantom i sta sve ulazi u projekat .

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Ja planiram sredjivanje potkrovlja i potreban mi je projekat za rekonstrukciju. Malo sam procesljao po internetu i nasao sam da se cene glavnog projekta krecu najcesce od 5-10 EUR/m2, pa cak i do 50!

tihi
tihi's picture
Offline
Registrovan dana: 02/01/2009
Poruke:

Hvala sad imam neku sliku, nije mi jasno samo ono "sta sve ulazi u projekat" zar ne treba svaki projekat da sadrzi zakonom propisane elemente kako bi uopste bio okarakterisan kao projekat po kojem mogu da se izvode radovi.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Postoje zakonska obaveza sta ulazi u projekat , ali nazalost gomila nasih projektanata radi C/P projekte uz mala prilagodjavanja i prodaju ih jeftinije .

Kvalitetni projekti sa kompletnim resenjima, od idejnog projekta , preko glavnog , sa sve masinskim projektom instalacija do preseka cevi i broja kolena , kao i elektroprojekta do zadnje uticnice , atlasom krovne gradje i predemerom i predracunim radova su skuplji u startu ali kasnije mnogo jeftiniji .
I jedan i drugi projekat su da kazem dovoljno kvalitetni za drzavu ali za korisnika nisu . I jedan i drugi zadovoljavaju formu ali samo kvalitetan projekat zadovoljava formu i sustinu .

tihi
tihi's picture
Offline
Registrovan dana: 02/01/2009
Poruke:

Jasno, to je problem sto se u zemlji Srbiji projekat pravi da bi se zadovoljila birokratska forma ,a ne da bi se po njemu gradio objekat. Zalosno je sto to nije slucaj samo sa obicnom kucom nego i sa fabrikama, mostovima i svim sto se kod nas gradi.

arhbgd
arhbgd's picture
Offline
Registrovan dana: 04/02/2011
Poruke:

Projekat za kuću treba da bude pravi i kompletan, znači treba da sadrži sve priloge: arh projekat, projekte svih instalacija, statički proračun, predmer i predračun radova... Kada se tako uradi, nema improvizacija i gluposti po kući. Treba spojiti funkcionalnost i estetiku, jer svaki m2 košta.
Nikada mi neće biti jasno kako je moguće da je ljudima žao da plate projekat za nešto što će trajati desetinama ili stotinu godina, za nešto u čemu će živeti i što će svaki dan da čini deo njihovog života! Sa druge strane, kada nekome dodje mastor u kuću, skoro da ne pita za cenu, nego "majstore, jeste li za kaficu?" i sve tako cile mile...
Arhitektu treba pažljivo birati, prema nekoj njegovoj specijalnosti i prema onome što je do tada rardio. Nakako kao kad idete kod lekara, "nije svejedno", neki divno rade fabrike, neki tradicionalnu arh. neki modernu (a neki ništa ne rade dobro).
Po mom mišljenju, vrednost pristojnog projekta, neke standardne kategorije, je oko 3% vrednosti objekta (da bi svi saradnici mogli da budu plaćeni).

Ako neko zida kuću

tihi
tihi's picture
Offline
Registrovan dana: 02/01/2009
Poruke:

Da li moze neko da mi kaze na kojoj udaljenodti se po zakonu moze graditi kuca od levog i od desnog komsije.

clockwork_orange
clockwork_orange's picture
Offline
Registrovan dana: 12/12/2008
Poruke:

Koliko ja znam mozes da gradis i na samoj ivici placa ali ako zelis da imas na tom zidu prozor moras da budes udaljen 5 metara od granice placa a ukoliko ti komsija dozvoli moze i drugacije

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Mora se objekat odmaći od granične linije placa, jer komšija nije dužan da dozvoli da se sa njegovog placa obavljaju bilo kakvi radovi na održavanju objekata, od krećenja do čišćenja oluka.Čak i ako se postigne sporazum sa komšijom, nije dobro rešenje, jer komšija može da proda svoj plac i kuću, a ko zna kakav će biti novi vlasnik, on ne mora da prihvati predhodne dogovore.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

igorpet
igorpet's picture
Offline
Registrovan dana: 27/04/2009
Poruke:

Pa ne moze da se gradi bas na samoj ivici placa ... barem ne po zakonu...

Quote:

PRAVILNIK O OPŠTIM USLOVIMA O PARCELACIJI I IZGRADNJI I SADRŽINI, USLOVIMA I POSTUPKU IZDAVANJ AKTA O URBANISTIČKIM USLOVIMA ZA OBJEKTE ZA KOJE ODOBRENJE ZA IZGRADNJU IZDAJE OPŠTINSKA, ODNOSNO GRADSKA UPRAVA
(‘’Službeni list Republike Srbije’’, broj 75/2003)

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se opšti uslovi parcelacije i izgradnje za naselja dok se ne donese urbanistički plan i zemljište van naselja dok se ne donese prostorni plan ili urbanistički plan sa elementima na osnovu kojih se može izdati akt o urbanističkim uslovima, odnosno izvod iz plana, a radi dobijanja odobrenja za izgradnju, kao i sadržina, uslovi i postupak izdavanja akta o urbanističkim uslovima za objekte za koje odobrenje za izgradnju izdaje opštinska, odnosno gradska uprava.

Član 36
Najmanje dozvoljeno rastojanje osnovnog gabarita (bez ispada) porodičnog stambenog objekta i linije susedne građevinske parcele je za:
1. slobodnostojeće objekte na delu bočnog dvorišta severne orijentacije
1,50 m
2. slobodnostojeće objekte na delu bočnog dvorišta južne orijentacije
2,50 m
3. dvojne objekte i objekte u prekinutom nizu na bočnom delu dvorišta
4,00 m
4. prvi ili poslednji objekat u neprekinutom nizu
1,50 m
Za izgrađene porodične stambene objekte čije je rastojanje do granice građevinske parcele manje od vrednosti utvrđenih u stavu 1 ovog člana, u slučaju rekonstrukcije ne mogu se na susednim stranama predviđati otvori stambenih prostorija.
Za zone izgrađenih porodičnih stambenih objekata čije je rastojanje do granice građevinske parcele različito od vrednosti utvrđenih u stavu 1 ovog člana, mogu se novi objekti postavljati i na rastojanjima koja su ranijim pravilima postavljena i to:
1. slobodnostojeći objekti na delu bočnog dvorišta severne orijentacije
1,00 m
2. slobodnostojeći objekti na delu bočnog dvorišta južne orijentacije
3,00 m
Rastojanje porodičnog stambenog objekta koji ima indirektnu vezu sa javnim putem, preko privatnog prolaza, do granice građevinske parcele, utvrđuje se aktom o urbanističkim uslovima prema vrsti izgradnje u skladu s ovim pravilnikom.

Ako je donet urbanisticki plan onda morate da pogledate u njemu ove konkretne stvari.

StjepanNovak
StjepanNovak's picture
Offline
Registrovan dana: 30/06/2015
Poruke:

Moze pojasnjenje jos jednom za laike? Hmm.. Jel se moze graditi il ne?
______________
Projekti i planovi kuca

vlado107
vlado107's picture
Offline
Registrovan dana: 06/11/2013
Poruke:

Odes u urbanisticki zavod i pitas. Preko foruma tesko da ces dobiti odgovor sem ako neko umesto tebe ne ode da pita ili je vec gradio kucu u tvom komsiluju a to ce tesko da se desi.
Arhitekta bez tog papira iz zavoda ne sme ni da pocne da pravi projekat. Cena projekta za kucu ide od 3 do 15e. Ne zavisi toliko od slozenosti projekta koliko od volje projektanta da ima odredjenu cenu. Mislim da ispod 5e ne bi smeli da rade jer ce izgubiti licencu.

daki83
daki83's picture
Offline
Registrovan dana: 27/11/2016
Poruke:

Zeleo bih da dogradim novu prostoriju od oko 15 kvadrada, kuca je legalizovana i poseduje svoj projekat. Da li se u tom slucaju mora raditi kompletno novi projekat ili samo neki "dopunski" samo za tu novu prostoriju?
Pitam to pre svega zbog cene, da ne bi ispalo da cena projekta bude skuplja nego sama dogradnja, posto je kuca oko 170 kvadrata.

Da li projektant naplacuje samo novodocrtani deo ili kao da je sve sam radio za kompletnu kucu?

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Pošto menjaš 'gabarite' postojećeg objekta onda mora projekat, građevinska dozvola... Ja sam pre neku godinu sve to odradio jer sam menjao krovište i uradio dve badže i to je u urbanizmu prošlo kao rekonstrukcija krovišta. Znači sve kao da radiš novu kuću...