Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Montažne kuće

13 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Marcus
Marcus's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2011
Poruke:

Sve o montažnim kućama i njihovoj izgradnji...

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

This comment has been moved here.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

This comment has been moved here.

Ništa ne ostavljam nezavrš

Marcus
Marcus's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2011
Poruke:

This comment has been moved here.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

This comment has been moved here.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

tenzor
tenzor's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

This comment has been moved here.

Metodije
Metodije's picture
Offline
Registrovan dana: 27/10/2013
Poruke:

Kod nas ima dosta predrasuda o montažnim kućama, životu u njima, vijeku trajanja. Ja npr. živim u jednoj takvoj koja je stara 50-ak godina, koja je i danas u vrlo dobrom stanju. U slučaju da razmišljate o gradnji ovakve kuće, ne treba da slušete ljude koji o ovom načinu gradnje znaju samo iz tuđih priča. Ako neko ima pitanje vezano za sve aspekte života u ovim kućama, samo izvolite.

krivakapa
krivakapa's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2013
Poruke:

Šta treba gledati pri izboru montažne kuće? Naravno za našu klimu (konkretno viši delovi Beograda)?

OOOO1
OOOO1's picture
Offline
Registrovan dana: 14/10/2007
Poruke:

Cesto srecemo greske u poistovecivanju brvnara i montaznih kuca. U tom pogledu trebalo bi znati sledece:

Brvnare, kuće napravljene od punih trupaca, način gradnje u Kanadi, Americi, na Aljasci (Log homes). Takvi zidovi nemaju niti spoljnih, niti unutrašnjih obloga, sve su instalacije provučene kroz trupce, ili horizontalno, na spojevima 2 trupca...Spojevi između 2 trupca se popunjavaju specijalnom masom za dihtovanje, koja ujedno sa unutrašnje strane zidova ublažava obline trupaca i ujedno služi kao dekorativni element. Zahvaljujući velikom prečniku trupaca, od 40-60 cm u proseku, nema potrebe za bilo kakvom dodatnom izolacijom.

Drvene kuće rešetkaste konstrukcije, ili od greda ili tavalona...koje se dvostrano oblažu OSB pločama kao konstruktivnim vezivnim elementom, ispunjene izolacionim materijalom, tako da čine sendvič zid, sa unutrašnje strane zidovi se mogu obložiti Knauf pločama, lamperijom ili kombinacijom nekoliko materijala, a sa spoljne obično drvenim, daščanim oblogama koje se postavljaju bilo horizontalno, bilo vertikalno....način gradnje takođe uobičajen u USA.

Drvene kuće izrađene od ravnih greda ili polu-oblica, to je tzv. Ukrajinski sistem gradnje, mada se takve kuće masovno grade u Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Skandinaviji... Pa i kod nas sve češće. Prednost je da nije velika debljina spoljnjeg zida /drvo 7cm/, koje se iznutra oblaže izolacijom i brodskim podom prema iskoristivom delu kuće (sendvič zid), a šta omogu- ćava veliku čvrstinu konstrukcije, ne postoje ograni- čenja oko dužine zidova (jer se mogu raditi duži zidovi nego je dužina greda zahvaljujući vertika- lnim stubovima pa se grede nastavljau u dužinu).

OOOO1
OOOO1's picture
Offline
Registrovan dana: 14/10/2007
Poruke:

Kada su u pitanju montažne kuće, najčešće se spominju prednosti kao što su:

niža cena,
brzina gradnje,
energetska efikasnost.
Ako niste sigurni da li je ovaj način gradnje pravi izbor za vas, možda će vam ovih 10 činjenica pomoći da odlučite.

montažna kuća

1. Montažne kuće nisu novotarija. Iako su veliku popularnost dostigle u poslednje 2 decenije, sama ideja potiče još iz 17.veka. Prvu ekspanziju doživele su početkom 20. veka, kada su počeli da se prodaju setovi za izgradnju kuća. Isporučivane su u delovima budućim vlasnicima, koji su ih sami sklapali ili angažovali lokalne radnike da to urade umesto njih. O istorijatu montažnih kuća pisali smo u ovom tekstu.

2. Postoje dva tipa montažnih kuća: kompaktne i modularne. Modularne kuće se skoro u potpunosti rade u fabrici. Isporučuju se sa ugrađenim prozorima, vratima, čak i delimično završenim unutrašnjim radovima. Delovi se sklapaju na postavljenom temelju.
Za kompaktne kuće, koje su prisutne na našem tržištu, svi delovi se takođe proizvode u fabrici. Razlika je u tome što se isporučuju odvojeno. Na licu mesta se ugrađuju PVC prozori i vrata, a po završetku spoljnih radova prelazi se na unutrašnje.

izgradnja modularne kuće

3. Montažne kuće ne moraju da budu tipske. Firme koje se bave proizvodnjom i izgradnjom će vam ponuditi postojeće projekte i idejna rešenja. Ali, u svakom slučaju, izmene su moguće i kuća može da izgleda baš onako kako ste je zamislili. Individualni projekti prilagođavaju se zahtevima klijenta.

4. Montažna kuća olakšava vam donošenje odluka. Koliko god uživali u osmišljavanju i planiranju svog doma, nekad je bolje imati manje opcija na raspolaganju kako bismo odluku lakše doneli. Ove kuće nude vam mogućnost da već postojeće rešenje prilagodite sebi i svojim potrebama, i da se fokusirate na ono što vam je zaista bitno.

5. Izgradnja montažne kuće traje kraće od klasične gradnje. Delovi se izrađuju u fabrici, a za to vreme na lokaciji gde će biti postavljenja može da se uradi temelj, i ostali pripremni radovi. Procenjuje se da je ušteda u vremenu dva do tri puta veća. Posebno treba naglasiti da je montažna kuća gotov proizvod. Sa klasičnom gradnjom uvek ima nešto što treba doraditi ili završiti, pa se često dešava da ljudi završe 80% kuće, a onda ostatak bude nedovršen godinama.

izrada elemenata za montažnu kuću

6. Montažne kuće koštaju manje. Mada, i za njihovu izgradnju treba vam plac, dozvola, priključci za vodu, struju, kanalizaciju... Ali cena kvadrata završene kuće je svakako manja. Sa firmom koja izvodi radove možete da dogovorite da li želite komplet završenu kuću ili radove zaključno sa "sivom fazom". Možete da dogovorite i izgradnju kuće sa centralnim grejanjem. Cena jeste malo veća, ali je svakako investicija koja se brzo isplati. Cenovnik izgradnje montažnih kuća pogledajte ovde.

7. Gradnjom montažne kuće čuvate i životnu sredinu:
Za njihove delove se koriste materijali poput drveta i smole
Delovi se izrađuju u fabrici, pa je građevinski otpad sveden na minimum.
Zbog dobre izolacije i kvalitetne PVC i alu stolarije koja se u njih ugrađuje, troše manje energije za zagrevanje ili hlađenje prostorija.
Trend u svetu je da se za izradu elemenata montažnih kuća koriste reciklirani materijali, pa je realno očekivati da će se taj trend proširiti i na naše podneblje.

8. Troškove izgradnje je lakše predvideti nego kod klasične gradnje. Svi projekti, merenja, izdaci, proračunati su pre nego što se krene sa izradom kuće. Nema usputnih menjanja i dorade, tako da u startu znate koliko će vas kuća koštati, i ta cifra ostaje fiksna.

projektujte kuću po želji

9. Pored troškova, i vreme gradnje se preciznije može isplanirati. Uticaj vremenskih uslova sveden je na minimum, jer se većina posla obavlja u fabrici, u zatvorenom. Nema odlaganja, pauze, radnika koji nisu došli na gradilište...

10. Izmene i dorade moguće su i na montažnoj kući. Možete da startujete sa manjom kvadraturom, ali da se projekat napravi tako da je kasnije lako izvesti proširenje. Na prvi pogled deluje da klasična gradnja daje više slobode po ovom pitanju, ali ni na zidanoj kući nije lako napraviti bilo kakve izmene bez rušenja zidova.

Lolypop
Lolypop's picture
Offline
Registrovan dana: 24/07/2015
Poruke:

Zanima me koliko bi kostalo pravljenje montaznog potkrovlja od 15 kvadrata na dugackoj i uskoj kuci od sljaka blokova ali ima nizi krov i da li je izvodljivo.Ustvari to i nije pravo potkrovlje nego soba sa terasom koju smo hteli da napravimo samo da se malo digne krov na sredini.Koga god sam kontaktirala su me odgovarali i lupali neke cene,jedna je rekla 15 hiljada evra jer secenje krova kosta puno ,jedni su rekli da je to nemoguce.Onda sam ja odustala od toga i razmisljala kako da tu sobu koja mi treba uklopim u vec postojecu kucu,ali nije ni to moglo jer je kuca skoro na medji jako blizu komsije ,tamo gde sam htela tu sobu je saht,onda sam i od toga odustala ,napravili smo drugaciji raspored resili da renoviramo,posto smo to planirali otpocetka da adaptiramo kucu i napravimo jednu sobu p,jer kuca nikada nije renovirana a stara je oko 40 godina,odustali smo od sobe ,nego samo da renoviramo i napravimo jedno kupatice i terasu a majstor je rekao da ce to da nas kosta od 15 do 20 000 evra.I sad meni stvarno nije jasno kako je moguce da toliko kosta kad je to manja kuca,uglavnom su to poslovi oko zidova i podova,najveca stavka su prozori i kupatilo.Ja sam laik ali sam racunala i to ne bi trebalo da je vise od 10 000 evra.E sad mene zanima
da li je moguce napraviti tu montaznu sobicu u potrkrovlju ili nekako adaptirati tavan
I koliko bi kostalo adaptiranje prizemne kuce od 80 kvadrata
Ja vise ne znam gde da trazim majstore.Ko god je dosao nije jasno rekao cene,niko se nije popeo gore da nam kaze kakav je krov ,posto smo nas dve zene nemamo muskarca u kuci i zavisimo od majstora,to je kuca od dede i babe a oboje su pokojni moja mama je razvedena hocemo da renoviramo kucu ali se to sve toliko prolongira toliko nas lazu mazu,pre dve godine nam je jedan majstor za nastresnicu uzeo skoro 1000 evra,nemamo mnogo opcija i ne znamo vise koga da zovemo

tenzor
tenzor's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Za svaki posao trazite vise misljenja,projekata i naravno ponuda. Posle trece bice vam sve jasnije... Za pocetak gde se objekat nalazi ?

Lolypop
Lolypop's picture
Offline
Registrovan dana: 24/07/2015
Poruke:

U Indjiji
Do sad smo ih kontaktirali osmoro i nijedan nije bio ozbiljan,niko nam nije pokazao cene prozora vrata podova krecenja nista.Samo su se frljali cenama niko da nam kaze sta dobijamo sta ne,jedna je rekla prvo kao moze sve za 10 000 da izgleda fantasticno,onda se cena popela na 15 000 pa na 20 000 evra.Zato me zanimalo da li su to realne cene jer meni se cini preterano.Ne znam pa sam odlucila da pitam jer svakako znate vise nego mi,ovde su neki i renovirali pa mogu da me upute