Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Predimenzionisanje prostorija u prizemlju i prenamena tavana u potkrovlje - upomoć!!!

1 poruka / 0 new
Poslednja poruka
MnogoZabrinut
MnogoZabrinut's picture
Offline
Registrovan dana: 11/10/2019
Poruke:

Ljudi,

Videh da ovde ima dosta, rekao bih stručnih, i svakako dobronamernih ljudi, pa sam odlučio da i ovo bude jedna od adresa na kojoj ću pokušati da se informišem.

Imam prizemnu kuću u Vršcu koju čine stari deo od oko 30 m2 i noviji od oko 70 m2, sa spolnjim zidovima od oko 50 cm i unutrasnjim od oko 20 cm. Pošto već nekoliko godina ne živim u njoj (radim u blizini Negotina), skoro je u nju provalila neka narkomanka i izazvala požar. Kako nemam dovoljno novca da je saniram i izdam, odlučio sam da uzmem kredit, saniram prizemlje i podignem potkrovlje (pošto svakako mora krov da se radi) i da od izdavanja delimično otplaćujem kredit. Za potkrovlje bih uradio nazid od 90 cm. U prilogu je nacrt kao i fotografije kuće kako sada izgleda i kompjuterski prikaz prizemlja i potkrovlja kako sam zamislio da izgleda nakon sanacije.

Ne znam kakav je temelj kuće, ne znam šta kuća ima od stubova i serklaža, pa samim tim sam siguran da tavanica neće biti AB ploča (razmišljam o drvenoj ili tavanici ytog blokovim). Interesuje me (ne znam ništa o tome) koji su koraci. Čitajući vaše savete shvatio sam da se mogu seći zidovi, izliti vertikalni serklaži, na koje bi nalezali horizontalni a na njima konstrukcija tavanice. Da li to ima smisla ili ipak zavisi od temelja? Takođe, u kom pravcu da razmišljam pri formiranju budzeta (da ne ostanem bez novca na pola posla), koliko okvirno treba izdvojiti za elektro radove, centralno grejanje na gas, vodoinstalaterske radove, izradu novog krova i sl. Koliko mi je novca potrebno za papirologiju (kuća je legalna, ima sve dozvole), šta je od radova neophodno dati firmi da radi (pre svega zbog garancije, upotrebne dozvole...), a šta mogu raditi majstori od poverenja.

Sve ovo pitam pošto se apsolutno ne razumem da bih znao kada budem razgovarao sa majstorima šta je realno a šta ne, šta je neophodno a šta suvišno i sl.

Unapred hvala!

  • trenutno.jpeg
  • prizemlje.jpg
  • potkrovlje.jpg