Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

preporuka za armaturu

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
srx_zr
srx_zr's picture
Offline
Registrovan dana: 14/06/2016
Poruke:

Pozdrav svima..pravim kucu koja je u osnovi 24x10m..e sad me interesuje posto mi statika jos nije gotova..koja bi preporucena debljina armature bila i na primer na tih 24 m kolika bi mi maximalna duzina trebala biti? znaci ne duze od koliko metara?

Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Srx_zr, armatura se ne "preporučuje" ona se proračunava i usvaja (dimenzionišu se poprečni preseci za sve konstruktivne elemente ). Onda se na osnovu dimenzionisanja rade detalji armature (crtaju se podužne šipke i uzengije za svaki element). Zatim se uradi specifikacija sa kojom se naručuje armatura. Na kraju rekapitulacija za celu kuću gde se napravi spisak po pojedinim profilima koliko kog ide.
Kada se radi komparacija sa drugim objektima upoređuje se količina utrošene armature po metru kvadratnom bruto površine objekta kg/m2. Ova vrednost može značajno da varira i zavisi od: spratnosti i koliko je "objekat razigran" ili sveden u osnovi i po visini, koliki su rasponi, da li ima velikih konzola i slično. Nko ne moža da Vam da upotrebljiv odgovor na osnovu podatka da je kuća 24x10m.

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Uradi se projekat i tamo sve pise.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

srx_zr
srx_zr's picture
Offline
Registrovan dana: 14/06/2016
Poruke:

ok..projekat je predat ali ja nisam dobio nikakve podatke..mislio sam da postoji neka racunica pa da vidim koliko armature da pripremim..ovako cu izgubiti 2 meseca i nista necu uraditi..znaci ipak moram da sacekam sve papire..hvala na odgovoru Smile

Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Verovatno mislite na projekat u elektronskoj formi koji je predat da bi dobili dozvolu za gradnju. Tamo se u predmeru i predračunu obično otprilike navedu količine armature i betona. Tako da te papire koje mislite da ćete dobiti verovatno ne sadrže to čemu se nadate.
Inače, ako se rade detalji armature u smislu da se crtaju, onda se taj podatak zna veoma precizno gotovo u kg. Detalji armiranja se ne podrazumevaju uz osnovni projekat već to morate posebno da dogovorite sa projektantima. Za složenije objeke i komplikovanu geometriju je poželjno i planovi oplate da se urade ali se i to dodatno dogovara i plaća.

srx_zr
srx_zr's picture
Offline
Registrovan dana: 14/06/2016
Poruke:

cek malo to sto meni treba se zove statika..proracun betona armature itd itd...i to sam dogovorio da mi se uradi...to verovatno mogu da dobijem pre nego sto mi se dozvola uradi..zar ne??

Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

To što Vama treba su delovi glavnog projekta koji sadrži mnogo čega.Ali najbitnije je da Vama treba specifikacija i rekapituacija armature (da možete polako da spremate materijal unapred). Okačio sam sliku specifikacije jedne grede sa tim možete da odete u armirački pogon (malo jače stovarište ima i svoj armirački pogon) i da naručite kompletan koš i samo da ga ugradite ili da armaturu savijate prema datim merama na licu mesta (majstori ručno savijaju pikericom). Priimer rekapitulacije sam vam dao za jednu etažu nekog objekta. Za kuću se zbog male veličine obično uradi rekapitulacija za komplet konstrukciju)
A za kasnije Vam trebaju delovi grafičke dokumentacije glavnog projekta konstrukcije:
- srteži dispozicijesa oznakama svih konstruktivnih elemenata konstrukcije i fundamenata (to su osnove, preseci i izglede sa unetim oznakama pozicija iz statickog proracuna)
-crteži planova oplate betonske konstrukcije (ajd ovo i nije baš neophodno), planove armature i potrebne detalje armiranja (ovo je najbitnije ali ga retko ko radi za individualne objekte, okačio sam crtež jer sa tim crtežom majstor uzima šipku po šipku iz specifikacije i sklapa gredu, stub ili šta već drugo. Kad ovako uradite verovatnoća da nešto izmurdarite je minimalna. Usuprotnom majstori mora na licu mesta sve da mere i da seku armaturu prema izmerenom. Zatim da tumače "statiku". Šta gde ide (koja šipka gde), koji fi, koliko dugačka da bude šipka, koliko šipki da bude u preseku, u kojoj zoni da stoji koja šipka,...)
-ima još drugih delova ali nije bitno za ovu temu...
Prema pravilniku o sadržaju tehničke dokumentacije ovo bi morao da ima svaki glavni projekat pa i za kuću. Druga je stvar šta je u praksi...Cena rada inženjera je mala pa svesno izostavljaju delove dokumentacije...
Vi ćete dobiti nešto što zovete "statika" u kojoj će biti: tehnicki izveštaj, tehnicki uslovi za projektovanje i izvodenje ( pregled tehnickih propisa i standarda prema kojima je objekat projektovan), numerička dokumentacija glavnog projekta konstrukcije (proračun konstrukcije kojim se proverava nosivost, stabilnost, proracun deformacija i veza,...)
E sad treba neko ko će to da rastumači i da na osnovu toga pravi kuću i da sve bude ko što treba.... I ono što je Vama trenutno bitno na osnovu te "statike" ne možete da kupite armaturu unapred a da kasnije nemate veliki rastur materijala. Najbolje je da se prema specifikaciji i rekapitulaciji kupi i nabavi baš oni profili koji Vama trebaju i u dužini koja Vama treba.

  • det.jpg
  • specifikacija.jpg