Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Puko temelj kuće

46 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Mlackea
Mlackea's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2010
Poruke:

Pozdrav svima, ovo je moje prvo javljanje na ovom forumu, verovatno ne i poslednje jer me ceka renoviranje cele kuce mog burazera.

Za pocetak, da krenem od temelja. Kuca je zidana pre 20 godina i nije zavrsena. Niko nije za to vreme ziveo u njoj. Dakle, pod - betonska ploca je prvo pocela da puca a sada se i podigla i to i u sobi i u dnevnoj otprilike 10 cm (susedne sobe). U obe prostorije je puko pod i izdigao se po sredini. Da detalnije obrazlozim:

1. Temelj je solidno uradjen, tako da razlog pucanja sigurno nije losa izrada ili nedostatak armature. Losa izrada temelja bi se svakako odrazila na celu kucu a ne samo na pod i to na podizanje.
2. Kuca se nalazi u vocnjaku, tako da je verovatno pravi razlog pucanja temelja kuce koren neke od vocaka u neposrednoj blizini kuce
3. Neposredno pored same kuce u precniku od 5 metara nema stabala, ali ima malo dalje (jabuke ,sljive, tresnje i visnje), na daljini od 7m nalazi se jedna sljiva i jabuka a na 15 m jedna velika tresnja.
4. Kuca nema podrum, a ukupna debljina temelja je oko 0.5 m. Sam temelj je zidan 10-ak godina pre zidanja same kuce, tako da je ploca u prizemlju izlivena preko ovog temelja. Mislim da je to takdoje uradjeno korektno.

U ovom trenutku mi je jasno da cu morati sa iskopam rov oko cele kuce, kako bih video odakle dolazi korenje koje je verovatno uzrok problema. Da li neko moze da mi kaze u ovom trenutku, koliko duboko treba da kopam, da li je jedan metar dubine dovoljan da bi se korenje preseklo i temelj ucvrstio ? Kopanje ovog rova ce mi dobro doci da popravim drenazu i istovremeno ojacam sam temelj kuce. Inace u samoj kuci na zidovima nema nikakvih vidljivih ostecenja za sada. Nema ni naprslina. Zidovi kao da su juce zidani.

Sta predlazete kako da resim ovaj problem u samoj kuci, posto cu to morati sam da radim jer nemam para za majstore. Kramp u ruke i udri ?! Do koje dubine ? Kako srediti temelj ponovo, da li samo zakrpiti to parce koje se podiglo (otprilike i u jednoj i u drugoj sobi sama izbocina je povrsine oko 2mx1,5m), mada je naprsla cela ploca u prizemlju. Nema razdvajanja, nego izdizanja po sredini.

Unapred hvala na odgovoru. Pocetnik sam u ovom poslu, tako da mi je svaki savet dobrodosao. Imam nesto iskustva sa suvom gradnjom, ali ovo definitivno nije to. To malo iskustvo ce mi dobro doci kasnije kod postavljanja unutrasnje izloacije i spustenih plafona, ali treba stici dotle.

  • image_00050.jpg
  • spreda.jpg
  • image_00050.jpg
  • prizemlje.jpg
  • izbaste.jpg
BaneM75
BaneM75's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2009
Poruke:

Nisi napisao odakle si lokacijski, a to sto je "debljina temelja 0,5m" jel znaci da je toliko duboko dno temelja? Ako je tako mislim cak da mozda nije u pitanju korenje nego plitak temelj, pa zimi zemlja ispod temelja i ploce jako smrzne pa podigne i temlje i plocu. Ne razumem se u vocke ali mislim da obicno kolika je krosnja toliko se siri i koren ispod zemlje...
Sta kazu ostali?

Mlackea
Mlackea's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2010
Poruke:

Hvala na odgovoru. Radi se o Krnjaci u Bg-u. Ovo je inace podvodno tlo, podzemne vode su prilicno visoke. Moguce je da nije u pitanju koren vec voda, odnosno led koji je verovatno tokom neke zime izazvao pucanje temelja. I meni deluje cudna ova pojava jer voce nema jak koren i stabla se ne nalaze blizu objekta. Inace u samoj kuci su ispucale vodovodne cevi, pa razmisljam - verovatno da postoji mogucnost da su upravo te cevi, odnosno voda koja je istekla/iscurila bile pravi razlog ovog problema ?

Razgovarao sam sa 4,5 ljudi. Vecina njih misli da je u pitanju koren. Svakako da cu pre nego sto krenem da bilo sta radim angazovati nekog strucnjaka da mi da svoje misljenje sta bi mogao biti pravi razlog pucanja temelja kuce. Ali mi se cini da dok ne proradi kramp i asov niko sa sigurnoscu ne moze utvrditi pravi razlog.

Definitivno da me ceka dosta posla. Nadam se da kada krenem da radim na temelju kuce nece doci do dodatnih komplikacija, kao sto je sleganje tla sto bi moglo dodatno da mi iskomplikuje posao i dovede u pitanje kompletnu statiku objekta. Da bih popravio i ucvrstio temelj moracu da ga dodatno ojacam na nacin koji sam vec gore opisao, pa ako naidjem na koren ok, a ako ne - nikom nista. Prvo radim na jacanju temelja oko kuce a onda cu da radim u samoj kuci, da mi se ne desi nesto nepredvidjeno. Dobro cu da ga raskopam da bi utvrdio pravi razlog. Zatim cu ponovo da nalijem plocu a pre toga cu postaviti armaturu kako treba. Gledacu da taj posao obavim u sto kracem roku zbog sleganja. Iskreno se nadam da tokom ovih radova nece doci do sleganja zemljista.

Bio bih Vam zahvalan ukoliko neko na ovom Forumu ima slicno iskustvo sa radovima na temelju kuce, da mi kaze kako mogu spreciti eventualne rizike koji postoje i odnose se pre svega na statiku objekta ?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Bicu iskren i to brutalno .
Od te varijante da je koren podigao plocu nema nista . A ojacacanje temelja i slicni postupci pogotovo u varijanti SSM su nemoguci .
Tako da bi najpametnije a i najjeftinije bilo da nagazujes profesinalce pa da vidis na cemu si

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

To što si nabrojao od voća sigurno nije uticalo na podizanje betonske ploče.Jabuke, šljive i ostalo nabrojano nemaju takvo korenje da bi sa 15 metara ugrozilo kuću.Da je orah blizu on može da napravi problem.Inače pucanje cevi ukazuje na dejstvo mraza, a ako ima još i podzemnih voda onda je to takav problem, da kako reče Tenzor nije za neiskusnog majstora, koji od sveg znanja ima samo dobru volju. Podkopavanjem temelja možeš samo napraviti još veći problem.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Mlackea
Mlackea's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2010
Poruke:

Ok, zato sam ovde da čujem mišljenje onih koji imaju iskustva u ovakvim poslovima. Ja sam i planirao da angažujem nekog da mi da prvo svoje stručno mišljenje. Ako radovi nisu isuviše komplikovani možda bih mogao to sam da završim uz pomoć jednog, dva drugara. Ali za angažovanje firme ili tima uhodanih radnika, nažalost nemam sredstava.
Ako posao ne mogu sam da završim sa "budžetom za temelj" kojim trenutno raspolažem, a on nije četvorocifren broj (€), onda je možda bolje da i ne ulazim u ovo.

Mlackea
Mlackea's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2010
Poruke:

Izgleda da je stvar veoma ozbiljna, iako tako ne izgleda na prvi pogled. Bar meni ne. Nije u pitanju ni koren, ni led tokom zimski meseci, već voda u samom zemljištu. Kuća je prosto istisnuta iz zemljišta. Ako se pogleda iz profila deluje neverovatno, ali polovina temelja je već iznad. Statičar mi je objasnio da tamo gde ima podzemnih voda da je kvalitet izrade temelja od presudnog značaja za statiku budućeg objekta, jer ga sila potiska vode u zemljištu gura van.

Da mi je ovo neko pričao ranije, verovatno bi mu rekao da je u pitanju samo neslana šala. Ali sada kada i sam malo bolje zagledam detalje, izgleda da je upravo to pravi razlog. Ne postoji drugo racionalno objašnjenje za podizanje cele kuće za 20 cm. Dalje, kaže da noseći stubovi, pošto su oni izliveni dublje još uvek drže kuću koliko toliko, pa je zbog toga došlo do pucanja ploča jer je veliki pritisak odozdo na veću površinu. Zato su naprisline i podizanje najveći na sredini. Kaže da je to upravo karakteristično za silu potiska vode.

Kaže da je bilo kakvo ulaganje u kuću koja je počela da "pliva" samo bacanje novca jer je pitanje vremena kada će se statika temelja odraziti na statiku zidova te kada dođe do zidova, onda je proces znatno brži i vrlo često bez mogućnosti sanacije.

U principu kaže da teorijski može da se sanira i da se zaustavi proces potiska temelja tako što bi se unutar samog objekta postavlila tzv. "kontra ploča" čija težina je zapravo glavni faktor koji drži ceo temelj objekta dole u zemlji. Sistem rada je takav da bi se radila po jedna četvrtina ploče, dakle od centra ploče prema dva susedna zida, iskopati potpuno postojeću ploču i sve radove ponoviti kao de se zida novi temelj, sa duplo više armature. Reče koji sistem vazivanja da se koristi, ali sam zaboravio. Sve u svemu kaže da će u trenutnoj situaciji livenje kontra ploče i ploče koštati 3 puta skuplje, jer svaka soba mora da se radi posebno i to parcijalno... I opet niko ne može da garantuje da tokom tog procesa neće doći do pucanja zidova ili nakon toga do naknadnog sleganja zemljišta.

Sa novcem je sve moguće uraditi naravno, ali ja nemam para za to.

:tup

BaneM75
BaneM75's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2009
Poruke:

Hvala na povratnoj informaciji, sigurno ce nekome koristiti tvoje iskustvo.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Kao sto sam i mogao da predpostavim stvar je vrlo ozbiljna a resenja za SANACIJU vrlo skupo i nesigurno .
Nazalost i ovde je dolazimo do zakljucka da je poznavanje terena/zemljista na kom se gradi kuca isto bitno koliko i staticki proracun samog temelja i cele kuce

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Problem tih podzemnih voda može da se reši bušenjem bunara jednog ili više bližu objekta, na nekoliko metara, sa ubacivanjem betonskih prstenova u taj iskop, kako ne bi došlo do zarušavanja.
Inače potisak vode je toliki da može i brod da podigne od hiljada bruto registarskih tona, a ne da neće podići jednu kuću.
Oslobadjanjem podzemne vode preko pomenutih bunara bi se rasteretio pritisak koji vlada u područuju temelja i betonske ploče.
No sve to nije za varijantu ssm

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

dacman
dacman's picture
Offline
Registrovan dana: 02/10/2009
Poruke:

eto jedno nevezano pitanje,a tiče se temelja.

šta uraditi sa ovim:
to je vikendica na fruškoj gori,rađena je kao prizemlje+sprat,ukupno oko 60m2
dva obeležena stuba su čini mi se da su nosivi,a pukotina se javlja nekako između,u toj takozvanoj terasici.
napominjem da je zidana neke 1970.
da li ovde dolazi u obzir neko pojačanje i kakvo,i ustvari ima li tu neke popravke.

ovo je vikendica koju bi da kupim,i donekle renoviram,ali ovo me malo muči.

  • image_00050.jpg
enisa:)
enisa:)'s picture
Offline
Registrovan dana: 17/02/2010
Poruke:

ne znam koliko ce ovo da pomogne, ali evo u jednim novinama sam vidjela rjesenje za sanaciju tla i to ojacavanjem tla ekspanzivnim smolama pa je navedena Geoplus smola, vlasnistvo tvrtke Uretek koja ima zstupstva u europi, americi i australiji- ima je i u bih, hrvatskoj, srbiji, crnoj gori, makedoniji... ne znam koliko kosta, ali eto mozda nekome nedaj boze zatreba pa eto progooglajte hehe Wink

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Teško je nešto pametno reći samo na osnovu detalja koji se vidi na slici, bez uvida u ceo teren, ali mi se čini da je to naknadno betonirano i da nema veze sa temeljom.
Ako je neko klizište onda treba bežati od tog objekta.
Ako je pukla samo ta staza, to je zato što tu nema armature.Jedino rešenje sve to izlupati i ponovo betonirati sa propisnim armiranjem, a uzlupani beton se može iskoristiti kako špar beton.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

dacman
dacman's picture
Offline
Registrovan dana: 02/10/2009
Poruke:

i ja sam pomislio na to klizište,mada poznajem jednog čoveka koji je tamo ceo život i koji tvrdi da na tom delu nikada bilo klizišta.
takođe pored tog placa sa jedne i druge strane postoje vikendice,doduše u boljem su stanju jer su i održavane.
takođe sam saznao da jedan deo jeste dogragđivan naknadno.

ukoliko tu nema armature,verovatno i nije temelj,ali ti stubovi se ipak oslanjaju na tu puktunu STAZU.

kada bi slupao tu stazu, i izlio novu,bilo bi dobro da se i stub izlije od beotna,nekako mi je čudan ovaj stub od gvožđa.

bilo kakav savet bi godio,unapred zavalan forumašima

  • spreda.jpg
  • image_00050.jpg
  • prizemlje.jpg
  • izbaste.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Trebalo bi da ti stubovi imaju sopstvene temeljne stope a da je staza livena preko njih .
Ono sto bi trebalo uraditi prvo je utvrditi dali te temeljne stope postoje . Ukoliko one postoje sve je u redu . Ali ako te stope ne postoje onda je to vec malo veci zahvat . Sto se tice zamene stubova i to je malo veci problem . A svakako nije za varijantu SSM

Mlackea
Mlackea's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2010
Poruke:

Ljudi, sanirao sam "temelj". Dakle kombinacija je bila nemoguća - i vlaga i koren i još ploča katastrofalno urađena. Sa jedne strane debljina ploče je bila 2 cm a sa druge 20 cm. Bez kondora, bez bilo kakve izolacije...

Sada imam kontraploču, ploču i košuljicu, sve ukupno debljine 50 cm i to armirano. Zidovi su ostali netaknuti, temelj je uglavnom solidan. Temelj je dubok je 150 cm. Mada je puko na nekoliko mesta, ali nema veze zakrpljen je i ankerisan za armaturu i to u sve zidove.

Sve je proteklo kako valja. Sad "nema de da bega".
Postaviću i neku fotku, kad prebacim sa mobilnog. Cena ?
1500 evra. Nije tako srtasno, zar ne ?

Mlackea
Mlackea's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2010
Poruke:

Evo me ponovo na forumu, posle "kraće pauze". Do sada sam u kuću uložio oko 6500 evra. I znate šta se desilo ? Počeli su da pucaju zidovi i plafon. Uzduž i popreko. Otpada glet i farba a ispod se vide naprsline koje se sve više šire. Što je čudno recimo za plafon, jer je gornja ploča monta, armirana, sve urađeno kako treba. Izgleda da kuća nastavlja da "pliva". Džabe smo joj mi bacili sidro sa serklažama i sručili oniliki beton u temelj. I to trostruko armirali na ukupno preko 1 metar dubine.

Iskreno ne znam šta da radim - da li da se smejem ili da plačem. To za nekog možda i nisu neki veliki novci, ali verujte za mene jesu. I to prilični. Za taj novac sam mogao ako ništa drugo da platim kiriju za 5 godina i da budem miran, a ja sam se izmaltretirao maksimalno jureći, gosteći i plaćajući majstore, a i sam sam dosta radio.

Jednom rečju - katastrofa.
:nes2

Slušajte građevinske inžinjere i arhitekte, a ne majstore !!!

Sad mi preostaje samo da udarim po rakijici, da ne razmišljm mnogo o posledicama. Jer ja odavde ne izlazim. Trenutno ne vidim izlaz iz ove situacije. Da ne pominjem kredit...

Ma udri brigu na veselje !
:roll

majstorcic
majstorcic's picture
Offline
Registrovan dana: 30/03/2009
Poruke:

pod hitno kopaj bunariće oko kuće, pazi da su uzidani da se ne uruše. Oni će preuzimati vodu na sebe jer voda ide tamo gdje joj je lakše, tj. izgubiće se pritisak vode ispod kuće koji ti sada pravi probleme.. Bunarići moraju biti dublji od temelja. Ne očajavaj, već kopaj , dok još imaš vremena.

Mlackea
Mlackea's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2010
Poruke:

Hvala na savetu.
Probaću i to, samo da malo prođe ova ciča zima.
Napolju je trenutno -10C

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Iako bih se mogao sloziti sa majstorcicem , ipak ne bih tako olako preporucio kopanje bunara , razloga ima vise . a tema je suvise opsirna da bih sada ovde elaborirao sve . Problem je u sledecem ukoliko bi doslo do naglih promena nivoa podzemni voda moguce su vrlo velike posledice , pa je cak moguce da bi naglim odvodjenjem vode , moglo doci do jos vecih ostecenja , klizanja objekta , pojave "klizne ravni " i jos mnogih stvari . A ostaje i pitanje dubine smrzvanja zemljista

Prvi korak koji bi trebalo preduzeti je da se utvrdi stepen ostecenja objekta kao i merenje visine podzemnih voda , pa tek onda pristupiti izvidjenju hidro tehniuckih zahvata i potrebne melioracije .
No da ne bude mnogo zabune clan Mackea je ovde dobio savete da angazuje profesionalce pa tek onda da vidi sta ce i kako ce .
Bilo kako bilo svrsenom poslu mane nema
A nama svima ovaj slucaj ostaje za NAUK

Mlackea
Mlackea's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2010
Poruke:

Ne ljutim se ja na majstore sa ovog foruma, nego na one koji su me ubedili da krenem u renoviranje objekta. Iako sam pre toga dobio krajnje jednostavan savet statičara:

Quote:
...bilo kakvo ulaganje u kuću koja je počela da "pliva" samo bacanje novca jer je pitanje vremena kada će se statika temelja odraziti na statiku zidova te kada dođe do zidova, onda je proces znatno brži i vrlo često bez mogućnosti sanacije.

Naravno da najveću odgovornost snosim ja lično, iskreno govoreći. Jer sam žureći da što pre obezbedim krov nad glavom svojoj porodici ušao u posao bez plana i nadzora stručnog lica, već isključivo uz konsultacije sa dostupnim majstorima.

Čak kada sada malo bolje razmislim, mislim da je ono ankerisanje najviše uticalo na temelj. Jer smo pokušali da zatezanjem vratimo temelj u prvobitno stanje. Dakle, gurnuli smo ga malo ka spoljašnjosti kuće, jer se bio navalio malo na unutra. E sad, ko je pametan da zna u stvari šta je trebalo uraditi. Čisto sumnjam da bi se neko stručno lice složilo da se to popravlja. To mi je upravo i rekao statičar, da on nikada u tako nešto ne bi ušao.

Ali meni se činilo da je to bilo jedino rešenje mojih stambenih problema.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ovo treba uramiti da jednom ljudi shvate da u gradjevinarstvu nema improvizacije i da se mora konsultovati struka kad su strateške stvari u pitanju.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Mlackea
Mlackea's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2010
Poruke:

Imam jedno konkretno pitanje, koje ne smem da postavim svom drugaru građevincu (to je onaj statičar). Koliko cenite da je jedan ovakav objekat stabilan i do kada ja mogu ovde živeti ? Šta je to što treba da mi skrene pažnju, pre nego što krene da se ruši ?

Ja sam čuo da kuće ne padaju tek tako. Eno onomad ona velika nesreća u Kraljevu. Pa ljudi i dalje žive u takvim kućama ! Dakle, nije to baš tako brz proces. Uostalom, ja odavde ne mrdam šta god da se desi. Porodicu još uvek nisam preselio, pa ćemo videti kako će se odvijati situacija do leta. Do tada ću pokušati da iskopam bunare oko kuće, da vidim da li će biti nekih promena. Više nemam šta da izgubim...

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ima jedan metod koji se masovno koristi za proveru statike objekata .
Preko svake pukutine ugipsaj parce stakla od 3 mm . Na jednoj i na drugoj strani pukotine nanesi malo gipsa u dve tacke za zatim preko zalepi staklenu plocicu popreko u odnosu na pukotinu . Plocica od stakla treba da bude 15*2 cm .
I lepo sam ti rekao da ne radis nista na svoju ruku .

Mlackea
Mlackea's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2010
Poruke:

Znači dok su staklići čitavi i ja sam ?
Smile

Baš dobro, sad mogu na miru da spavam.
Nervira me to pucketanje koje ponekad čujem noću u zidovima, pogotovu sada, kako je zahladnilo. Ali to verovatno nije ništa ozbljno.

Hvala za savet !

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Kakvo bre pucketanje cujes iz zidova ????

Mlackea
Mlackea's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2010
Poruke:

Ma nije to ništa ozbiljno. To sad kako je zahladilo, pa verovatno malo radi malter i ostalo, što je proletos rađeno. Peko dana toga nema ili ne obraćam pažnju. Dok se uveče čuje, kada legnem da spavam. Ali ne stalno, nego kao na primer jednom u 5/10 minuta. Ništa ozibljno. Zbog hladnoće pretpostavljam.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

To sitno krckanje sto cujes je ok , ali ipak odradi to sa staklima zbog faktora sigurnosti . E ako staklici pocnu da pucaju onda si vec u debelom problemu .
Naravno ovo moje misljenje oko krckanja shvati kao uslovno tacno i kao moju predpostavku da je sve ok .

bacala
bacala's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2011
Poruke:

Ovo meni deluje prilicno ozbiljno. Nemam pametan savet sem da Mlackea budes jako obazriv i igras na 100% u buduce. Ja imam prolem sa podzemnim vodama ali jedino sto me je mucilo do sada je bila vlaga. Ovako nesto mi nije palo na pamet da je uopste moguce. Sad se vec i ja brinem. Naime pod u suterenu mi je popucao, verovatno od podzemnih voda. A beton koji je bio preko njega nekih 20tak god nije. Da li to znaci da moje podzemne vode i nisu toliko opasne ili ? kako bi trebalo da uradim pod u suterenu da ne puca ? Kuca stoji vec vise od 40god i ne vidi se nikakvo sleganje ili pucanje. Zemljiste je peskovito mozda je i to razlog sto podzemne vode mogu slobodna da idu gore dole bez da dizu objekat ???

mpredrag
mpredrag's picture
Offline
Registrovan dana: 11/05/2011
Poruke:

Pozdrav svima evo ija da se uklucim, obzirom da imam slican problem.
Meni su ispucali zidovi po celoj duzini dvospratne kuce.
Kuca je stara 40 godina i nema oluke i okolo odvod vode, jedno vreme je ocu curila voda dugi niz godina na izvodu iz sudopere a da to nije znao, na nakih 100 metara nalazi se komsijsko djubristena na blagoj uzvisici koje nema odvod i sliva sei na dvadesetak metara od kuce ili deo i ispod kuce. Kuca je u osnovi 77M a kuca je dvospratna, pitanje je da li se moze nesto uraditi po tom pitanju, npr ojacanje stopala, temelja ili nesto drugo. Temelj gradjen 8 zicom to je sve sto znam, molim za stav i misljenje po ovom pitanju jer sam potpuni amater u ovoj oblasti.
Pozdrav svima.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Nema tu mnogo filozofije , objekat se mora pregledati , temelji i zidovi sondirati , pa ako treba uraditi staticki projekat pa tek onda pristupiti radovima .
Sve u svemu nimalo jednostavan i jeftin zahvat .