Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

renoviranje kuce (1967god)

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
pivdzija
pivdzija's picture
Offline
Registrovan dana: 08/03/2014
Poruke:

Lijep pozdrav forumašima,

kompliciranje raznih majstora i moje neznanje me uputilo ovdje, te se nadam da ćete mi svojim dobronamjernim savjetima uspjeti usmjeriti ka najboljem rješenju za moj problem.

Naime,
ovih mjeseci rješavam svoje stambeno pitanje, tj. već posjedujem kuću građenu 60- ih godina (čini mi se da je završena 1967 godine.). Dimenzija je 10X9 metara.
Prvo što planiram rješiti su podovi koji su ovdje izvedeni na slijedeći način;

Ne postoji betonska podloga u prostorijama (osim WC/kupatilo i hodnik gdje su pločice) nego je nabijena zemlja, preko toga uzdužno položene drvene grede (štafle) i na njih lijepljeni parketi. Sve je to u nezavidnom stanju te sam ja već pristupio uklanjanju istih, sve do sloja zemlje. Glede toga, moje pitanje je što ovdje napraviti?
Ja bih obavezno betonirao podove, koje bih same po sebi armirao građevinskom mrežom no treba li ih povezati s postojećim temeljom ispod zidova i kako? Da li "tiplati" armaturu u temelje? Temelji su klasični trakasti betonski a zidovi od pune cigle (cigla i po debljine).

Već prije sam imao problema s mravima, tako da bih volio doći do rješenja da kasnije nemam takvih problema. Dakle, moje pitanje je kako izvesti betoniranje podova, tj do kojeg nivoa betonirati deku, tj, smije li se ona dodirivati s ciglom na zidu, tj. postojećom žbukom i kako to sve izolirati a da se ne pojave praznine gdje bi se pojavljivale štetočine (mravi) kao do sada, uz napomenu da na betonsku deku ide glazura debljine 5 cm?

Možda se moja pitanja čine laička, no svašta sam kod ljudi vidio pa zato i pitam i najsitnije pojedinosti.

Dalje, dolazimo do glazure. Nisam u mogućnosti koristiti stiropor, nego bih samo na betonsku deku položio ljepenku ili neki drugi dio izolacije od vlage i na to 5 cm glazure armirane vlaknima. Postojeću žbuku koja je povukla dio vlage do visine od 20 cm (jer je žbukano preko spoja cigla- temelj, skroz do zemlje) bih obio, tj. do određenog nivoa jer je ostatak jako čvrst i šteta bi sad bilo raditi dupli posao. Nakon što bih pokrpao obijenu žbuku, navukao bih na komplet zidove mrežicu za stiropor, dvije ruke tj dva sloja ljepila i izgletao.

Hvala lijepo na odgovorima, živjeli.

grubic07
grubic07's picture
Offline
Registrovan dana: 11/12/2013
Poruke:

Pozdrav!!
pošto će jedni reći ovako valja ovako ne valja ja ću ti reći kako sam ja radio a ti primeni po želji.Pošto sam povadio patos , štafle zemlja je bila suva što bi bilo dobro i kod tebe. Betonirao samprvi sloj betona 10 cm i postavio stiradurod 3 cm i ponovo beton od 5 cm plus glazura.Pazio sam da sve kada sam završio beton i glazura nisu prešli visinu temelj t.j kondora a zidove sam prethodno premazao bitulitom do visine kondora .

Dadino69
Dadino69's picture
Offline
Registrovan dana: 28/07/2015
Poruke:

Dobro napravljeno. Jel imaš kakve slike? Volio bih to mlo bolje pogledati kako je islo.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

pivdzija,
moje pitanje: Kolika je višina u stanovanju; kolika je visina parapetnog zida? Dali si odstranio i pod u kupatulu - hodniku? Kako je meteornom vodom? Kako sa podtalnicom? Imaš li hidroizolaciju izpod zidova?
Predlog: pišeš, da si več izkopao zemlju, daske, ........ Od vrha tvog trakastog temelja izkopaj zemlju , bar 50 cm.
Tu postavljam pitanje, kakvo je u tvoji glavi predviđeno riješenje sa tlakovima u kuči, u novom stanju? Pišeš, da nisi u mogučnosti koristiti stiropor? Zašto?
Kad izkopaš (50cm duboko - 35 tampon + 15 AB ploča) ugradiš tampon in ga sabiješ (vibro ploča) u plasteh po 20+15 cm. Tu imaš sad višine 35 cm; možda malo manje. Lijepo izravnaš tampon sa finim pijeskom; položiš/ugradiš PE ili PP foliju; sad, za montažu armaturne mriježe upotrebiš distančnike-trakaste. Položiš mriježu in zabetoniraš AB ploču, koja visine bar 12 cm, ako nisi tačno izradio planiranje tampona; bolje 15 cm AB ploče; beton C25/30 d max 16 .
Kad se osuši ugradiš hidroizolaciju (bitumenski takovi); najprije hladni prijemaz onda švasanje traka po svej širini! Onda , predlažem ugradnja XPS-a (toplonska izolacija), i betonski estrih (armiran sa mikro armaturo). Kod estriha pažnja: pazi da uradite dilatacije u estrihu!!
Hidroizolacijske trake našvasaj na spoj sa starom izolacijam , ako je imaš, ake ne, onda počisti stijenu (kako pišeš) namaži sa hladnim bitumnom (katran/ter) in našvasaj trakove bar 30 cm u visinu na stijenu.
Ako je moguče, ugradi toplinsku izolaciju u estrihe!!
Za bolje komentare, daj nalijepi tloris tvoje hiše i prerez. Dali budeš sanirao samo tu u prizemlju?

LP