Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Savet u vezi nedavno izvedenih radova na pokrivanju kuće

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Drzimpolazambije
Drzimpolazambije's picture
Offline
Registrovan dana: 18/01/2019
Poruke:

Dragi forumaši,

Pre godinu ipo dana sam završio transformaciju starog tavana u potkrovlje. Sada bih želeo da nastavim sa untrašnjim uređenjem prostora ali imam par nedoumica koje bih želeo da otklonim pre nego što nastavim dalje radove. U to vreme nisam znao za ovaj forum a nemam ni iskustva u građevini, pa bih zamolio za par saveta iskusnijih.
U pitanju je dvojni stambeni objekat, kuća podeljena po vertikali. Krov je odavno bio zreo za renoviranje pa s obzirom da komšija nije bio u mogućnosti da renovira svoj deo, radove sam izvršio na svojoj polovini. Skinut je stari crep, potporne drvene grede i izliveni su betonski horizontalni i vertikalni serklaži i postavljena je nova drvena građa. Dimenzije strane krova do ulice su 6,4 x 8,5m, dok je deo krova do dvorišta znatno podignut, tako da ima manji pad, pa su njegove dimenzije 5,9 x 8,5m.

Urađeno je sledeće:
Preko rogova (14x10) udarene su daske različite širine. Veći deo njih je širine od 5 do 15cm,visine 3cm. Gradja je izgledala dobro suva a za predhodnih 18 meseci je tavan uvek imao provetravanje tako da se nadam da ovde neće biti problema. Paropropusna-vodonepropusna Knauf homeseal LDS folija je stavljena preko daske a zatim kontra-letva visine 3 cm. Crep je Tondach Continental plus.

Moja pitanja su sledeća:
1. Kasno sam shvatio da podaščavanje treba raditi sa većim razmakom od 2cm između daski. Kod mene razmak varira od 0,5 do 2 cm što će verovatno otežati oslobađanje pare. Da li bi u mom slučaju pomoglo da kamenu vunu koji planiram između rogova uzmem od 12cm (umesto 14cm) i ne gurnem je skroz do daske već ostavim 2cm vazduha između daske i izolacije? Nekom mojom logikom ovo bi omogućilo pari da lakše nađe put kroz te manje razmake između daski i van krova.
2. Kontra-letve su zakucane ekserima preko folije bez korišćenja izolacionih traka. Da li ovaj propust može dovesti u praksi do problema?
3. Visina letve i kontra-letve je 3cm + 3cm. Da li je ovo dovoljno za zadovoljavajuću ventilaciju ispod crepa?
4. Slemeno-grebeni crepovi su pričvršćeni malterom. U stratu sam insistirao da idemo na montažu pomoću spojnica i trake ali su na kraju izvođači uspeli da me ubede drugačije. Kasno je za kajanje ali me zanima da li sada dok još objekat nije skroz završen da slemenjake skinem i ponovo montiram ili da sačekam da zub vremena načne malter pa to da zamenu ostavim za buduća vremena?
5. Nisam postavio ventilacione crepove duž površine krova. Da li je to potrebno imajući u vidu gore navedene dimenzije krova?
6. Primetio sam da oluk zatvara deo ventilacionog otvora ispod prvog crepa. Predpostavljam da ovo ne bi trebao biti slučaj i da je u pitanju greška limara. Samo ne znam koliko je teško to sada ispraviti pa Vas molim za savet.
7. Građa je zaštićena insekticivnim premazom. Uradio bih još jednu ruku zaštite (za svaki slučaj) ali nisam siguran da li ta hemija može oštetiti krovnu foliju.
8. Schiedel dimnjak je van krova izolovan stirodurom 3cm. Da li je potrebna izolacija dimnjaka i ispod krova do spuštenog plafona?

Bio bih Vam veoma zahvalan ukoliko mi možete pomoći da rešim ove nedoumice.

Pozdrav svima!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

1 Sad je gotovo ali mogu se probušiti rupe fi 100
2 Ne
3 Tih 6 cm je minimum ili iz prakse 1 cm po 1 d/m roga
4. Uz suvu montažu trebalo je izvesti i ventilaciju
5. Ventilacioni crepovi su uvek "dobrodošli "
6 Može da bude problem ali ne zmamo konkretnu situaciju
7 Postoje i premazi na bazi akrila koji sigurno neće oštetiti foliju . mada ni bilo koji premaz ne bi uništio foliju , osim što je moguće da zatvori pore na istoj . Uz mazanje ćetkom neće biti problem .
8 Dodatna termo izolacija dimnjaka nikad ne škodi

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Stavljanje stirodura na dimnjak je isto što i gašenje žeđi boravkom u pustinji ali bez vode. Nije loše što ste stavili dodatnu termoizolaciju samo takav dimnjak treba koristiti.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Drzimpolazambije,
1. ako budeš stavljao 12 cm kamene vune, onda ti priporočam izradu drugog zračnog kanala; pažnja ne izradi detalja; zajem sraka dole na kapi in izpust na najvišoj točki strijehe
2. Ne; u vrlo malo slučajeva;
3. u večini primjera zavisi od dužine šperovca
4. primjerno izrađeno ventiliranje podstrijehe je uvjek zahtijeva; predlažem, da izradiš sanaciju; slemenjake i cijelo slijeme izradiš na sponke; pažnja na detaljima.
5. još uvjek možeš montirati/ugraditi ventilacijone crijepove
6. ako nije potpuno stisnuto, je u redu; ako budeš izradio drugi zračni kanal, pažnja tu na izradu detalja.
7. sam zaštitni premaz če ti sa spodnje strani zatvorio pore od folije; ako na ruke izradiš zaštitiu bilo bi sprejemljivo; kolikor iz izkustava napišem, nije potrebno još jednom.
8. odbaci sa domnjaka stirudu; ugradi kamenu vuno bar 5 cm.

LP 

Drzimpolazambije
Drzimpolazambije's picture
Offline
Registrovan dana: 18/01/2019
Poruke:

Hvala puno na komentarima koje ste mi dali.

Som16, kada kažeš da preporučuješ izradu drugog zračnog kanala da li misliš na kanal na slemenu za izlaz vazduha koji predhodno ulazi ispod najnižih crepova?
Ja bih išao sa kamenom vunom 14cm između rogova i 6cm staklene vune preko kao neki minimum. Međutim zbog manjeg rastojanja između daski sam mislio da idem sa 12cm kako bi ostavio 2 cm vazduha do daske i omogućio pari da se brže oslobodi i ne zadržava u izolaciji. Da li to ima smisla?
Tenzor, kako napraviti rupe ako se odlučim za tu varijantu a ne oštetiti foliju?

Vidim da većina savetuje skidanje stirodura. Iz kog razloga on nije podoban kao obloga dimnjaka? Som16 pominje kamenu vunu. Da li je to obična kamena vuna ili neka specijalna?
Zaboravio sam da pomenem da moj Schiedel dimnjak ima izolaciju, kamena vuna 3cm između kanala i spoljnjeg elementa.

Pozdrav,

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Da li ste pročitali fizičke karakteristike stirodura, uputstva proizvođača dimnjaka o minimalnom odstojanju zapaljivih ( a stirodur je itekako zapaljiv) materijala od dimnjaka kao i o tome za koje namene je zadovoljavajuća izolacija od 3 cm između dimne cevi i plašta dimnjaka. Usput, koliki je promer dimnjaka i koji je model Schiedel-a pa da utvrdimo tačno kolika je debljina izolacije?

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Drzimpolazambije
Drzimpolazambije's picture
Offline
Registrovan dana: 18/01/2019
Poruke:

Astrea, nisam pročitao. Uzdao sam se u znanje i iskustvo izvođača. Shvatio sam da je to ludost u srbiji pa sam krenuo sam preko interneta da se informišem kako bih ispravio nedostatke i završio do kraja projekat kako valja.
Što se tiče dimnjaka u pitanju je Schiedel klasik-. Prečnik cevi je 160mm.
Hvala na pomoci!