Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Uvrtanje vencanice na novom krovu

26 poruka / 0 new
Poslednja poruka
miljko
miljko's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2009
Poruke:

Postovani forumasi,

imam jedan problem sa svojim novim krovom.

Opste info o objektu:
- porodicna kuca, osnove 11.7 x 8m
- prizemlje, sprat i potkrovlje.
- Krov je podascan standardnom daskom, i pokriven continental plus crepom.
- krov na dve vode, ali posto u potkrovlju imam natkrivenu isturenu terasu, na delu preko terase krov se podize kako bi je pokrio
- krov je sa raspinjacama. Ne poseduje stolice, jer sam zeleo prostor bez ikakvih stubova. I jako mi se dopada prostor koji sam dobio. Svaki par rogova ima po dve glavne raspinjace (valjda se to zove klesta, ali nisam siguran)
- ugao krova je 35 stepeni, osim na delu koji nadvisuje terasu, gde je samo sa te strane, i samo na delu terase postavljen na 25 stepeni
- isturena terasa je dimenzija 5.85 sa 1.5m. Ista je ojacana isturenim gredama i armaturom. Krov koji natkriva terasu oslonjen je na samu terasu.
- da tom delu umesto jednog para raspinjaca, postavljen je jos jedan par raspinjaca za svaki par rogova.
- polozaj glavnih rapinjaca je otprilike na gornjoj 1/3 rogova. Drugi par (pomocnih) raspinjaca je postavljen iznad prvog, otprilike na polovini te 1/3 roga.
- vencanice su postavljene na betonske grede. Iste su ankerima pricvrscene na betonsku gredu. Ankeri su navojne sipke vecinom 12-tica, i po neka je 14-tica.
- Ankeri se nalaze na svakih 1m vencanice, i imaju ispod matica podloske, otprilike 3-4 cm siroke.
- Sve tacke spoja raspinjaca i rogova ostvarene su pomocu srafova i to: po jedan DMX torex 120mm i dva klasicna 100mm.
- Sve tacke spoja rogova i vencanice ostavene su pomocu srafova i to: po jedan DMX torex 220mm.
- Presek drvene gradje: rogovi 12x10cm, vencanice 14x14cm. Raspinjace 14 x 6.5cm.

Krov je postavljen pocetkom oktobra 2018. godine. Nakon prvog snega, primetio sam da je vencanica pocela da se uvrce na spolja. Na strani gde je isturena terasa, uvrtanje je manje, otprilike 2-4mm.
Medjutim na drugoj strani krova uvrtanje je vece, otprilike od 8-11mm. Ovo je izmeren razmak izmedju betonske grede i vencanice unutar objekta.
Primetio sam da su se podloske na ankerima utopile u vencanicu, jer je vencanica od mekog drveta i naravno nedovoljno suvog.
Preduzeo sledece: nabavio sam 20 metalnih ploca dimenzija 130x130x6mm i pokusao na svim ankerima, gde je moguce prici, da podloske zamenim ovim plocama. Nazalost na izvesnom broju ankera nemogu zameniti podloske, jer se nalaze tacno na mestu naleganja roga na vencanicu.
Na strani gde je isturena terasa ukupno sam uspeo da zamenim 7 podloski i prilicno sam zadovoljan rezultatima. Dotezanjem matica na ankerima sa tim plocama kao podloskama, negde sam potpuno uklonio uvrtanje a negde smanjio na zanemarljivu meru.
Znatno je smanjen nagib vencanice ka spolja (kaze vaser vaga). Ovim smatram da sam sa te strane resio problem (nadam se da sam u pravu).
Zvao sam glavnog majstora, koji mi je izvodio radove. On je na strani gde je vece uvrtanje pokusao da postavi nove ankere. I pomocu njih vratiti vencanicu nazad. Probusio je nove rupe kroz betonsku gredu i vencanicu i postavio nove navojne sipke.
Ali, nove navojne sipke su sad pod nekim uglom u odnosu na vencanicu. Nisu pod uglom od 90 stepeni.
Kad sam pokusao da stegnem iste, zbog zatezanja matice ne pod pravim, vec pod kosim uglom(otprilike 75 stepeni), navoji na navojnoj ploci su se prilicno lako ostetili. Dakle ideja da cu takvim postupkom uspeti da vratim vencanicu nije uspela.
Za sad nisam uspeo nabaviti podloske pod uglom da bih ispravio ugao zatezanja matica.
Nazalost na toj strani na mnogim ankerima je nemoguce zameniti podloske. Uspeo sam da zamenim podloske na 5 mesta i to je malo vratilo vencanicu ali po meni nedovoljno. Najvece uvrtanje se dogodilo na sredini, gde se jedna greda vencanice spaja sa drugom gredom vencanice.
Naravno da moji majstori nisu nicim ucvrstili mesto spajanja greda. Cak se dogodilo da su i ankeri sa jedne strane malo dalje od spoja greda, i da naravno ne mogu prici na tom delu i zameniti podlosku metalnom plocom.

Da li neko ima neku jednostavnu ideju kako ja mogu resiti ovaj problem.
Da li je uopste moguce vratiti vencanicu u pocetni polozaj?
Da li postoji pravilo koji je minimalni razmak izmenju ankera na vencanici?
Da li postoji pravilo koliko je minimalna povrsina naleganja roga na vencanicu? Meni se cini da je ta povrsina kod mene prilicno mala, i da izmedju ostalog i zbog toga dolazi do veceg uvrtanja ka spolja. Da li da mozda primenim sad nesto od varijanti prikazanih na slikama u nastavku?
Da li mozda trebam dodati jos po par raspinjaca na rogove kako bih smanjio silu koja rasteze krajeve rogova ka spolja?
Sta biste mi savetovali da preduzmem da sprecim dalje uvrtanje vencanice i konacno stabilizujem krov. A da to nije postavljanje stolica, jer zelim da zadrzim prostor potkrovlja bez potpornih stubova.

Nadam se da sam dobro objasnio problem. Ako je potrebno mogu postaviti poneku sliku sa mog krova...

 • fiksiranje_roga.png
 • fiksiranje_roga1.png
 • fiksiranje_roga2.png
 • fiksiranje_roga3.png
 • ojacanje_roga.png
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Kolika je dužina roga ?
I postavite slike da vidimo kako to izgleda .

miljko
miljko's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2009
Poruke:

Duzina rogova je nesto ispod 6 m svuda ostim na delu koji nadkriva terasu gde su rogovi blizu 7m ali se na tom delu oslanjaju i na zidu (vencanici) i na stubovina na kraju terase.
Trenutno su mi dostupne samo ove slike ali slikacu bolje pa cu opet okaciti...

 • terasa.png
 • potkrovlje1.png
 • potkrovlje3.png
 • potkrovlje.png
 • potkrovlje2.png
 • potkrovlje4.png
miljko
miljko's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2009
Poruke:

slike vencanice

 • spoj_roga_i_vencanice.png
 • utonuce_srafa_i_visina_uvrtanja.png
 • vaser_vaga_uvrtanje_vencanice.png
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Manje više nije to ništa strašno . Samo mi nikad neće biti jasno čemu to daščanje krova . Sa tim ćete imati najviše problema , jer se jasno vidi da je daska dobro pobudjala , što samo ukazuje da nije ničim tretirana . Navojnim šipkama lošeg kvaliteta tj šremale zatezne čvrstoće ne možete ništa postići , pogotovo sa svim teretom krova . Kako su navojne šipke postavljene u beton ?

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Trebalo je napraviti U profil od lima barem 4mm koji bi tesno obuhvatio podrožnjaču (venčanicu) sa sve tri vidljive strane i tek onda staviti podlošku i zaviti navrtku (maticu). Razumem želju investitora da sve bude idealno.
Nikako mi nije jasno da član Foruma i to još od 2009 dozvoli sebi da mu majstori uzmu pare i napravi sebi i problem i trošak daščanjem krova?!!!

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

miljko
miljko's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2009
Poruke:

Na kraju navojnih sipki navareni su delovi armature 10-te, desetak cm. I postavljene u beton.
Da li je moguce nabaviti navojne sipke dovoljnog kvaliteta da bih zamenio ove novopostavljene sipke pa probao da zategnem? Gde je tako nesto moguce naci?
Sto se tice dascanja, pa na kraju su me ubedili da to moram uciniti, izmedju ostalog i zbog dodatnog ukrucenja krova.
Da li mogu necim tretirati dasku kad se ona dovoljno osusi (verovatno tek na leto).

slike ankera, metalnih ploca, novih ankera...

 • anker_u_vencanici.png
 • metalna_ploca.png
 • vencanica_sa_novim_metalnim_plocama.png
 • uvtanje_vencanice.png
 • uvtanje_vencanice1.png
 • spoj_vencanica.png
 • novi_ankeri.png
Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Podaščan krov za potkrovlje je pravi smer za žestoke probleme koji će doći kroz nekoiliko godina. Daščanje pomaže ukrućenju krova manje nego mrtvom kandilo. Krov nose grede, spojevi greda i konstruktivni elementi a ne kojekakva daska.
A od čega ili protiv čega bi da se daska tretira?
U profili koji obuhvate podrožnjaču mogu da delimično vrate tj. isprave podrožnjaču i sa postojećim (kineskim) navojnim šipkama.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Iskreno, mišljenja sam a i proverio u praksi , sve ispod M14 a pre i M16 kod tih navojnih šipki dovodi do tegljenja i/ili pucanja navojne šipke . I još jedan problem je to eventualno dodatno bušenje za anker sidra može otkinuti komad VS . Sam krov je težak a još je i "nategljen " statički , pa može da se desi veća šteta nego korist . Ima i bolja varijanta od savijanog U profila , ali je malo komplikovano za objasniti , a slika nemam . Radi se nečemu što za zovem "bočna papuča "

miljko
miljko's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2009
Poruke:

Ja sam mislio da napravim nesto kao na ovoj slici... Da li je "bočna papuča" tako nesto slično?

 • metal.png
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Slično je ali ne ide baš tako .

miljko
miljko's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2009
Poruke:

Zahvaljujem se puno clanovima tenzor i Astrea na savetima i sugestijama.

Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Ja sam više puta apelovao na forumu da se ovaj sistem (krova sa rogovima i raspinjačom) izbegava za veće raspone jer majstori ne znaju da ga naprave. Ne sme ovaj sistem krova da se primeni za nagib od 35stepeni niti za pokrivanje složene osnove ili osnove sa većim otvorima. Što je veći nagib krovnih ravni to je manja horizontalna reakcija na bočnim osloncima. Ovde je trebala stolica da se uradi. Dimenzije drvenih elemenata su neadekvatne. Šta mislite šta će da bude kada krov opteretite sa još 20-30cm izolacije vunom plus podkonstrukcija sa GK pločama (nije veliko opterećenje ali će biti trajno prisutno) pa padne sneg pa se zadrži malo duže pa dune vetar.... Krov će da nastavi da se razmiče... Spojevi GK ploča će uvek pucati jer će krov da se pomera. Ako se želi objedinjen prostor i ovakav krov bočni oslonci moraju da se profilišu još kada se radi HS po obodu (HS mora da bude složenog oblika, ima na nekim mestima po forumu sam okačio) tako da "venčanica" bude položena koso tj. bude element koji se naziva "prag" ili "jastuk". Tada se rog upravno oslanja na prag ilit jastuk. U ovakvom sistemu za prepust krova su potrebni dodatni elementi i da se krovne ravni lome na prelaz u delu strehe.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

На жалост и у овом примеру се понавља пракса код нас, да се прво уради па да се онда консултује струка, по систему упомоћ људи, шта сада да радим.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Ceo krov nije osmišljen unapred! To se vidi po detaljima tipa raspinjača je po sred visine prozora na kalkanskom zidu. Dimnjak ozidan opekom na 38/38cm stoji samostalno preko 6m!!! šta će njega da pridrži ako nedaj Bože bude zemljotresa?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Samo sam čekao da se Histerezis javi i evo ga Smile
Obzirom na to kog je i zvanja i znanja sve ovo što je napisao je tačno i ispravno . Medjutim i nažalost naša "gradjevisnka praksa " je baš ovo što se desilo i kod člana miljko . Jedino je pitanje sad ko će biti dovoljan "autoritet " pa da kaže skidaj ceo krov pa ponovo .
Ili ići na verziju sa jednom stolicom ili sa dve uz izradu novih sprega na venčanicama ili neko treće rešenje .

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Histerizis, generalno - da li treba primeniti ovaj model podrožnjača ako se želi krov bez posebnog oslonca a veliki je raspon (npr. Preko 5 metara)?
https://www.google.com/search?q=fusspfette&client=safari&hl=sr-rs&prmd=i...
Odnosno ovo
https://www.harzerstatik.de/index.php/programme-admin/holzbau-dach/versc...
Evo još jedne sličice sa uprošćenim prikazima sila na krovnoj konstrukciji
https://de.m.wikipedia.org/wiki/Datei:Kehlbalkendach.png

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Da to je ono što se najčešće primenjuje. Malo je složenija veza i ima više elemenata koji moraju da se dimenzionišu. Kod Miljka je bolje bilo da su ostavili "brkove" od glatke armature pa da su uvezivali venčanicu . Bilo bi ružnije ali bi se manje rotirala. Venčanicu bolje da su usvojili pravougaonog oblika i da je polože. Tada je teže rogu da je zarotira (slika 3). Veza može na više načina da se ostvari kao na primer na slici 4 ali zahteva preciznost prilikom izvođenja.
Generalno ovaj sistem krova je dobar i može da baci 8-10m bez problema ali mora da se računaju kako pojedini elemento od drveta tako i sve njihove veze! problem je što sa ovakvim sistemom majstori nemaju iskusto jer ga nisu nikada radili na većem rasponu (na manjim rasponima krov na rogove sa raspinjačom se često radi i kod nas).
Miljkovljevu kuću (da je izabran sistem dvostruke stolice) bi gotovo svaki iole iskusniji majstor koji radi krovove mogao da uradi sam bez ikakvog statičkog proračuna i bez ikakvog projekta (samo na osnovu iskustva). Jer rasponi elemenata, razmaci rogova, opterećenja, oblikovanje veza sve je manje više tipsko kod stolice i ponavlja se... Za krov na rogove sa raspinjačom mora da se računa i da se osmisle veze!

 • sparrenfusspunkte.png
 • oslanjanje_roga_1.jpg
 • oslanjanje_roga_2.jpg
 • verankerung2.png
 • ec00f54568.jpg
 • fh_1425.jpg
 • images.jpg
 • img_0910mxuu8.jpg
 • kehlbalkend.width-800.png
 • kehlbalkendach-details-2-1024x636.png
 • kehlbalkendach-teaser.png
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

E sad je osnovno pitanje da li je moguće izvesti naknadno izradu ovih" papuča " na rogovima i osloniti ih na metalom ojačanu venčanicu . Ja to jesam radio na par mesta ali su rasponi krovova bili mnogo manji i bilo je moguće izvesti i sprege venčanica preko poda tavana .

miljko
miljko's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2009
Poruke:

Uh sad sam jos zabrinutiji….
Preduzimač je naravno tvrdio da su napravili na desetine takvih krovova i da nisu imali problema do sad...
Ali evo sta sad.
Prvo da se opet zahvalim svima koji su odvojili svoje vreme kako bi pomogli u ovome.
Napravio sam par skica koje mislim da će biti od pomoći.
Prva slika je skica prvih 1.8m duznih krova i poslednjih 1.8m duznih.
Druga slika je skica sredine krova, dela koji poseduje natkrivenu isturenu terasu. Njegova duzina je 7.6m duznih…

 • i_prvi_i_poslednji_deo_krova.png
 • ii_sredisnji_deo_krova.png
Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Miljko da li imate ikakvu projektnu dokumentaciju za kuću?

tenzor wrote:
E sad je osnovno pitanje da li je moguće izvesti naknadno izradu ovih" papuča " na rogovima i osloniti ih na metalom ojačanu venčanicu . Ja to jesam radio na par mesta ali su rasponi krovova bili mnogo manji i bilo je moguće izvesti i sprege venčanica preko poda tavana.
Sad jedino i ostaje neko takvo rešenje da se čeličnim profilima prihvati i/ili opaše tavenčanica i da se tipluje sa strane HS. Miljko nemojte da tiplujete više po sredini venčanice nema to efekta bolje je da je opašete a da tiplujete sa strane kao što ste nacrtali u desetom postu... Da se venčanica vrati u prvogitan položaj neće moći ali će sprečiti da se dalje uvrće...
Dimnjak morate da pridržite nekako ne sme da ostane kako je sad!

miljko
miljko's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2009
Poruke:

Nazalost, nemam.
Ove skice sam nacinio merenjem i crtanjem u Visio-u. Postoje mala nepoklapanja u dimenzijama...

Histerezis
Histerezis's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Skice su ok dovoljne su da se stvori slika o geometriji. Pitao sam vas u drugom kontekstu. Zašto se upuštate u ozbiljnu stvar (gradnja kuće) a da nemate nikakav plan, skicu, detalje. Ne mora za to da se angažuju inženjeri ali uvek je bolje pogledati šta su drugi pre vas uradili, kako bi trebalo to da izgleda,... Danas je to barem na internetu široko dostupno samo treba malo volje i vremena da se pretraži.
Čak i da niste pravili onu složenu vezu i zakosili venčanicu (kao na slikama što sam kačio) da je barem venčanica pravougaona i položena (onda je manji krak sile koju rog unosi u venčanicu, a samim tim i momenat torzije) a da ste umesto jedne navojne šipke po sredini venčanice, savili dve sa strane i odozgo L ili U profil sve bi stojalo nebi ste ni primetili da se nešto tu dešava...
Još nešto nikada se drvena venčanica niti jastuk stolice ne oslanjaju direktno na beton. Uvek se prvo postavlja HI. U ovom slučaju se ostavlja i širi prepust pa se ona posle spaja sa parnom branom koja će ići u slojevima krova!

miljko
miljko's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2009
Poruke:

Gledao sam i to isto pokazivao preduzimaču sa pitanjem hoćemo li mi tako uraditi (brkovi ili ankeri, kosa venčanica i jastuci ili obična, metalne ploče ili obične podloške...) ali on je uvek išao sa varijantom "napravio sam nekoliko desetina sličnih krovova i nikome se ništa nije desilo... Ne bacaj pare bezveze… itd" . A ja idiot, ne insistiram na onome sto sam našao na net-u... Računajući, ja sam informatičar a on je školovani građevinac i iskusni preduzimač... I eto tako završim...

Recite mi što se tiče dimnjaka: da li da ga učrvstim postavljanjem L profila na ivice dimnjaka. Iste pričvrstim za betonski pod. Međusobno ih povežem metalnim horizontalnim flahovima. Jedino, šta ću na vrhu, da li je dovoljno pričvrstiti ga na grede? Ili možda na vrhu nekim sajlama...

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Postavlja se pitanje kako L-profile učvrstiti za betonski pod a da to bude stabilno. Bilo kakvo tiplovanje, zabušivanje i slične stvari služe samo radi savesti. Računam ovako: jedna cigla je teška 3 kg, u jednom redu je 6 cigli a to je 18 kg bez maltera; ukupno ima najmanje 55 redova što iznosi preko 1100 kg. Kada se to zaljulja?! Ili drugačije: koliko i kako treba automobilu od 1100 kg da se zaustavi? A automobil trpi uvijanje a beton, cigla i malter baš i ne ...
Možda bi trebalo pronaći armaturu (ali barem 8 mm ili deblju) u betonskoj ploči i odatle krenuti sa L profilima; možda bi onda valjalo da se prvih 60-100 cm oko dimnjaka napravi betonska obloga debljine barem 10 cm koja će da ukruti L-profile - sve je to možda jer se ne zna ni nosivost betonske ploče ... ipak dosta toga jednostavno mora da se osmisli i proveri na licu mesta. Kako da se za gornje ukrućenje dimnjaka koriste grede kada i one nisu baš stabilne?
Moram, sa rezignacijom, da kažem da ovaj Forum nije postigao cilj da ljudima objasni da je daščanje krova bespotreban i štetan posao!

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

miljko
miljko's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2009
Poruke:

Tim problemom (dimnjak) cu se pozabaviti cim završim poslove oko stabilizacije venčanice. Nadam se da do tada neće biti zemljotresa...