Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izolacija kamenog prizemlja

11 poruka / 0 new
Poslednja poruka
igor82.
igor82.'s picture
Offline
Registrovan dana: 07/11/2012
Poruke:

Pozdrav svima, spremam se već neko vreme da uradim izolaciju prizemlja kuće koja je građena 65-70. Prizemlje je zidano kamenom, 40 cm kamena u livenom betonu i na to sa unutrašnje strane ozidana cigla bez izolacije ili praznog prostora između. Kasnije je na unutrašnju stranu stavljena termo izolacija drvene letve sa 3cm stiropora i na to GK ploče što je donekle radilo posao, ali više ne radi. Interesuje me da li u ovoj varijanti ima smisla stavljati termoizolaciju spolja i koji bi bio postupak, koju debljinu stiropora uzeti i da li ga lepiti direktno na kamen ili kamen prethodno malterisati kako bi se dobila koliko toliko ravna površina i kako se ne bi ostali vazdušni čepovi i kanali ispod njega (ne znam da li je ovo uopšte bitno, ali neko mi je pomenuo u priči). Pitam pošto sam od različitih majstora (što ssm što ozbiljnih firmi i inžinjera) dobijao oprečna mišljenja, od toga da nema smisla do toga da će i 5cm stiropora raditi posao.

Hvala svima na pomoći.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Prijatelju...šta da ti kažem. Na kameni zid spolja , bez obzira na 3cm EPS-a iznutra, montira se kamena ili staklena vuna ( sa vodonepropusnom / paropropusnom folijom) samo na tiplove ili se radi podkonstrucija za klasičnu ventilisanu fasadu.Zavisi i od od toga koloiko je ravna povšina kamenog zida Znam...skupa priča..

Ako bi hteo da ugradiš recimo stiropor 8-10-12 cm. Podloga se mora armirati u potpunosti. Ne gine ti malterisanje uz armiranje sloja maltera. Ima tu još dosta detalja zbog sokle , hidroizolacije fasaade....

Fora je u tome da ne možeš montirati recimo EPS ( stiropor) samo na tiplove po kamenu, pa ga armirati mrežicom i uraditi ukrasni malter ili farbati....jbg

Postavi fotografiju te pozicije / zida , koji hoćeš da izolairaš...Tako bi možda došli do ispravne solucije za ugradnju.

Za improvizacije...nema garancije !!!

igor82.
igor82.'s picture
Offline
Registrovan dana: 07/11/2012
Poruke:

Hvala na odgovoru, gledaću još danas da uslikam stanje i okačim slike. Zid je relativno ravan u smislu da nema mnogo odstupanja u kamenu, ali je ipak reljef. Pretpostavio sam da bi EPS zahtevao dodatne radove, mada ni vuna nije mačji kašalj. Interesuje me, iz iskustva, da li se ovo isplati i koja bi bila minimalna debljina vune koju bi trebalo staviti da se dobije barem nekakav efekat (pod ovim podrazumevam pristojan efekat da kada grejem prostorije ne grejem dvorište) pošto planiram da skinem unutrašnju izolaciju ukoliko se odlučim na ovaj korak?

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Možemo odokativno da se gađamo opisnim pridevima do sutra....minimalna debljina, pristojan efekat, ...što jeftinije... Smile

Za improvizacije...nema garancije !!!

igor82.
igor82.'s picture
Offline
Registrovan dana: 07/11/2012
Poruke:

Evo slika.

  • p_20190316_071801.jpg
  • p_20190316_071808.jpg
  • p_20190316_071817.jpg
  • p_20190316_071823.jpg
  • p_20190316_071834.jpg
  • p_20190316_071840.jpg
  • p_20190316_071850.jpg
laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

A da uradi izolaciju sa prskanjem PU? Ima tu na forumu jedan kolega koji je promovisao ovaj način izolacije. Ako ništa drugo bar ne mora da se ravna, tipluje, montira konstrukcija i slično... Deluje mi da je ovo dobar kandidat za takvu tehnologiju. Samo što nije jeftino bilo kada sam se ja raspitivao. Ali stavi se sve na papir plus i minus pa se odluči.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Imao sam veoma sličnu situaciju - kameni temelj je bio neuporedivo grublje obrade od vaše a najviše mi je smetalo što je fasada, posle izvođenja izolacije, bila sa velikim prelazom (više od 12 cm) u odnosu na temelj. Prvo sam poravnao kameni temelj koliko klesanjem kamena je to bilo moguće, tako poravnati temelj je premazan dvokomponentnim hidroizolacionim premazom i onda je omalterisan tj. praktično zaravnat cementnim malterom, preko maltera je opet išao sloj 2K hidroizolacije i na to zalepljen stirodur od 5 cm. Stirodur je lepljen u gornjoj zoni standardnim lepkom za stiropor a prvih 40 cm je lepljen niskoekspandirajućom PUR penom. Stavljen je jedan sloj lepka u koji je utopljena mrežica. Zatim je ojačano tiplovima sa metalnim klinovima 16 cm, stavljano je oko 7-8 tiplova po kvadratnom metru. Preko tiplova stavljen je još jedan sloj lepka i mrežice ali se vodilo računa da preklopi budu potpuno drugačiji od prvog sloja mrežice i lepka. Posle sušenja drugog sloja premazano je sve hidroizolacijom i onda su zalepljene tanke kamene ploče. Na slikama 160-1 i 3001 se vidi kako je izgledao temelj pre zahvata a na slici k-06 je vidljiva površina temelja koja je spremljena za lepljenje kamena.
Time je prelaz temelj-fasada došao u neke estetski prihvatljive okvire od 1-2 cm a istovremeno je urađena i termoizolacija temelja.

  • moto_0160-1.jpg
  • moto_03001.jpg
  • k-06.jpg

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

laznen wrote:
A da uradi izolaciju sa prskanjem PU? Ima tu na forumu jedan kolega koji je promovisao ovaj način izolacije. Ako ništa drugo bar ne mora da se ravna, tipluje, montira konstrukcija i slično....

A koji završni fasadni sistem misliš da primeniš bez ankerisanja (ili obrade površine) na prskani PU ?

Za improvizacije...nema garancije !!!

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Nemam pojma. Zbog cene se nisam detaljnije upuštao u tehlonogiju. Šta podrazumeva "završni fasadni sistem"? Da li je to fasadni malter? Mislio sam da se ankerisanje služi za izolaciju ne za malter, ali kao što rekoh nisam stručan. Više sam dao komentar kao ideju pa možda Igor se raspita da li mu odgovara.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Šta da ti kažem onda. Ubuduće, a dugo si na forumu, ako nekome nešto izlažeš kao ideju. Bilo bi svrsishodno da prvenstveno sam razradiš detalje pre ikakvog savetovanja.. Smile

Za improvizacije...nema garancije !!!

laznen
laznen's picture
Offline
Registrovan dana: 14/11/2016
Poruke:

Izvinjavam se... Igore, ignoriši moje postove gore. Nadam se da ćeš uspeti, pa nam podeli kako je prošlo. Smile