Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izolacija krova i spoljnih zidova stambene zgrade iznutra

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
vasa1982
vasa1982's picture
Offline
Registrovan dana: 30/04/2013
Poruke:

Pozdrav majstori!

Prva stvar: moram da se ogradim što se teme tiče, ja mislim da je malo specifična, a ukoliko postoji ista molim Vas da me uputite na nju. Evo o čemu se zapravo radi...

Stanujem u stanu od 58 kvadrata na Voždovcu, ulica Braće Jerkovića, na 4. tj. poslednjem spratu. Iznad mene je betonska ploča prekrivena limenim krovom. Zgrade su građene čini mi se '59 godine, pa je kao izolacija između lima i betona korišćen sloj zemlje od 60 cm. Dakle, problem je u vrućini tokom letnjeg kao i hladnoći tokom zimskog perioda. Što se grejanja tiče u stanu smo postavili radijatore (jedini u zgradi) i postavili peć na struju. To je imalo smisla ranije, ali u današnje vreme je prevelik trošak bez konkretnog efekta te smo to izbacili iz upotrebe i ubacili 2 TA peći i imamo jedan klima uređaj. Vrućina u stanu je već sada dosta velika na aprilskih 30 stepeni, da vam ne pričam šta je u sred leta. Pokušavali smo ranije da zamenimo limenu konstrukciju krova i uradimo izolaciju ispod ali bezuspešno, uglavnom zbog nemogućnosti dobijanaj nekih dozvola kao i nesloge stanara. Iz tog razloga smo moj otac i ja rešili da uradimo izolaciju iznutra pa koliko god ona pomogla, nije na odmet.

Trebaju mi saveti vezani za samo postavljanje izolacije. Razmišljali smo o postavljanju stiropora od 5 ili 8 cm. Interesuje me koji je postupak? Ako sam u pravu, stiropor se lepi lepkom za zidove, preko njega ide mrežica pa glet masa, jel sam u pravu? Mislili smo samo da ređamo able stiropora jednu do druge bez gredica i gipsanih ploča. Da li je tiplovanje tabli stiropora neophodno? Šta da radimo na delu zida iza radijatora, da li da ubacujemo tanji stiropor npr. 3 cm pošto deblji ne bi stao ili da taj deo ostavimo neizolovan? Što se tiče plafona na par mesta tj. ćoškovima gde je sa spoljne strane ćošak zgrade, postoji mala količina buđi. Kada krečimo stan sredstvo protiv buđi rešava problem ali na godinu - dve, ne trajno. Koja je priča za postavljanje stiropora na te delove? Imamo i terasu koja je zastakljena ali odavno, i za nju me interesuje da li da izolaciju lepim sa unutrašnje strane sobe ili na spoljašnjem zidu terase?

Molim vas za pomoć jer smo planirali da radimo to u najskorije moguće vreme. Dobrodošla je i preporuka lepka, stiropora i ostalih materijala, koji proizvođač se dobro pokazao. Havala unapred, pozdrav!!!

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Sto se tice stiropora on preko leta pomaze kao mrtvom kandilo. Isti je slucaj i sa staklenom vunom, kamena vuna je nesto malo bolja ali nista znacajno. Sva tri spomenuta izolatora su u zimskom periodu vrlo dobri.
Najbolji ravan krov je kosi krov, ali na zalost u tvom slucaju je neprimenjivo.
Znaci, ne ocekuj da ces stiroporom da resis problem i leti i zimi.
Leti mogu da ti pomognu materijali kojih na domacem trzistu prakticno nema...sem mozda jednog casnog izuzetka a i do njega se ne dolazi bas lako...I ne nasedaj na kojekakve price da ce stiropor biti dobar i leti!
Izvodjenje unutrasnje izolacije za zimski period imas na forumu dobro objasnjeno i drzi se samo proverenih resenja.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari