Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izolacija krova od tegole, sa vidljivim gredama

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Ivan_R
Ivan_R's picture
Offline
Registrovan dana: 26/12/2016
Poruke:

Pre svega, pozdrav svima.

Pročitao sam skoro sve o ovoj oblasti na temama koje sam mogao da nađem ovde, ali konkretan odgovor nisam našao pa sam rešio da otvorim novu temu...

Planiram praviti vikendicu od drveta. Spolja poluoblice, pa izolacija, pa brodski pod. Krovne grede trebaju biti vidljive iz unutrašnjih prostorija, odnosno neće postojati tavanica. U vikendici će postojati jedna galerija za spavanje.

Krov planiram raditi od tegole.

Vidim da ima dosta stavova protiv daščanja krova, ali pošto neće postojati tavanica onda ne dolazi u obzir da se vidi folija sa donje strane, odnosno ista bi trebalo biti izdaščana (bordski pod 21mm). Koliko sam shvatio dalje bi u tom slučaju trebala doći parna brana, pa termoizolacija, kontra letve, OSB, paro-propusna folija (vodonepropusna), i na kraju tegola...
Ovako nešto sam ja shvatio iz čitanja tekstova na ovom forumu i internetu.

Može li mi neko preporučiti najkorektniji način izrade po vašem, stručnijem mišljenju?

Hvala lepo.
Ivan.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Ako hoćete da krovni pokrivač traje 10-15 godina uzmite tegolu a ako hoćete da traje preko 30 godina uzmite glineni crep. Da bi se dobila koliko-toliko dobra klima treba iznad izolacije a ispod crepa uraditi dobru i pravilno izvedenu ventilaciju. To je najvažnije što će da spreči pojavu letnjih vrućina, naravno i odgovarajuća debljina izolacije u sadejstvu sa proverenim materijalima.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Ivan_R,
ako si več odlučio imati vidljive šperovce, onda se izolacija strehe izradi an vanskoj strani. Imaš i varijantu, da se izdela vidljivi strop, tako de je pola šperovca vidljivo.
Za tvoj primjer:
- šperovci
- brodski pod ( 22 il 25 mm debeline)
- izolacija 15 cm / šperovci na kant višine 15 cm
- paropropustna folija
- letve 8 x 3 cm (zračni kanal)
- daske ( max širine 10 cm)
- tegola
u prilogi imaš kontrolu kondenza; do -7°C nema kondenza; u tom primjeru sam uzeo u obzir izradu sistema " DOH " kuče, koja ima paropropustnu foliju.
Imaš i kontrolu za upotrebu parne zapore odmah iznad brodskog poda; isto nema kondenza do -15°C vani.( do -25°C) Je još bolja, ali je treba biti pozoran kad se izradi perna zapora. Umesto OSB ploča daske, jer je jeftinije i lakše ugraditi.

Kako če biti izrađene stijene tvoje vikendice? Kako če biti sa ogrijevanjem? Dimnjak = proboj! Imaš sanitarije = proboj za odduh!

  • ivan_r_-1.png
  • ivan_r_-2.png

LP 

Ivan_R
Ivan_R's picture
Offline
Registrovan dana: 26/12/2016
Poruke:

Veliko vam hvala na iscrpnom objašnjenju koje je dato kao pravi odgovor na postavljenu situaciju.

Imam jedno pitanje samo:
Iznad brodskog poda nije potrebna parna brana, odmah se stavlja termo-izolacija?

Želim da maksimalno izbegnem sintetičke materijale i da što više koristim prirodne. S tim u vezi, stavio bih kao izolaciju trsku, umesto staklene ili kamene vune. Da li bi trska u istoj debljini bila ok?

Vikendica će imati sendvič zidove. Spolja poluoblice od 4,2cm, pa paropropusna folija, trska 8cm, OSB 9mm, šupljina za instalacije 11mm, brodski pod 2cm.
Dimnjak neće biti klasičan već će čunak od peći ići direktno kroz krov vani.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Sve "prirodni " materijali OSB , pa bitumen .... Wink

Ivan_R
Ivan_R's picture
Offline
Registrovan dana: 26/12/2016
Poruke:

Ne shvatam poentu ovakvog odgovora. Mada, i dok sam samo citao teme o ovome sto me zanima primetio sam da ti i kolega koji je prvi odgovorio samo solite pamet drugima a nista konkretno ne savetujete, verovatno jer ste prepametni, pa bih vas najljubaznije zamolio da ne postujete na ovoj temi i istu kvarite onima kojima bi mozda prakticni saveti pomogli. Hvala.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Evo ispoštovaću Vas pa niko neće postovati na ovoj temi ...Wink

Tema zaključana