Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izolacija na izolaciju.

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Lesa021
Lesa021's picture
Offline
Registrovan dana: 21/08/2016
Poruke:

Pomoć !

U pregovorima sam da kupim kuću koja je zidana početkom 90-tih od bloka 19cm(6 rupa) i izolovano je stiroporom 5 cm . E sad tu je problem. Pošto nebih želeo da mi se deca smrzavaju u toj kući, kako bi mogao da pojačam izolaciju, a da ne skidam staru(finansijski momenat) Da napomenem tavan je odlično izolovan, a prozori su solidni. Problem su spoljni zidovi, Da li izolovati iznutra ili imate bolju ideju. ???????????????

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

U principu nije problem...na temi o izolacijama je i takav način termoizolacije opisan..Spoljna izolacija naravno...

Za improvizacije...nema garancije !!!

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Lesa021,
najprije naredi kontrolu kako je stari stiropor ugrađen. Ako je v redu, onda se najprije izravna zaključni sloj sa lepilom, onda se lijepi + sidra novi stiropor --> lepilo+mrežica + lepilo. Potrebno tudi ugraditi mrežicu po uglovima prozora in vratiju.
Sidranje po zahtejevima ( Tehnična navodila) porizvođača stiropora.

LP 

76er
76er's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2017
Poruke:

Imam slicnu dilemu, imam kucu iz 2002 koju sam nedavno renovirao, pa sam hteo izolaciju da pojacam. Ima li smisla skidati staru izolaciju? I koliko je to zapravo tesko, skupo, zahtevno? I kakva bi bila preporuka akobih zeleo da se grejem toplotnom pumpm? Kamena vuna 15cm ili slicno?

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

som16 wrote:
Lesa021,
najprije naredi kontrolu kako je stari stiropor ugrađen. Ako je v redu, onda se najprije izravna zaključni sloj sa lepilom,.

Iz kog razloga si dao ovakvu preporuku? Ne vidim smisao zašto treba pre ugradnje dodatnog stiropora, izravnati lepkom ??? površinu ( staru fasadu)..... a zatim pristupiti montiranju dodatnog sloja stiropora , lepkom naravno. Za mene je to nešto novo! Ako imaš vremena, raspiši se malo u vezi s tim....!

Koliko je meni poznato iz prakse, svako nanošenje lepka zahteva armiranje! S druge strane, ako se utvrdi da prvi sloj izolacije nije dobar, odnosno postoje pukotine ili nan nekim mestima je "podlupio" armirni sloj. Tada se ugrađuju posebni tiplovi sa širokom kapom ,u razmaku od 40cm horizontalno / vertikalno. Posle toga se lepi novi sloj izolacije lepkom za renoviranje. U tom slučaju nije neophodno dodatno tiplovanje novog sloja izolacije ( do 8m visine), jer je prvi sloj ( stara fasada) osigurana tiplovima .

Sasvim je druga stvar pronaći takve tilpove na tržištu u Srbiji! No, bez obzira, ne vidim svrhu nanosa lepka na staru fasadu pre montiranja dodatne izolacije koja se tipluje naknadno dugačkim tiplovima.

Za improvizacije...nema garancije !!!

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

izotop,
eto, mene. Mnogo rijeke Save je proteklo preko BG.
Išao sam da poiščam odgovor in navodilo Tehničke službe proivoidioca materiala, kod sanacije fasade. Na žalost ga ne najdem.

Sličan problem; najprije smo izradili izvrtavanje stare izolacije in izradili kontrolu kako se drži/zaljijepljena na zidu. Od 8 luknji dvije su slabe. U isti čas smo izradili kontrolu naljepljivanja nove izolacije . Dva primjera stiropora direktno na zaključni sloj i jedan primjer na najprije izravnat zaključni sloj sa ljepilom.
U oba primera smo star zaključni sloj očistili sa vodnim curkom.
Poslje tedan dana kontrola: direktno na zaključni sloj je slabo držalo; na ljepilo ( izravnan zaključni sloj) dobro - mnogo bolje.
Izradili, kako sam predložio ( Tehničke zahteve proizviđača); sidrali novu izolacijo.

LP