Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izolacija potkrovlja

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
dcabrossm
dcabrossm's picture
Offline
Registrovan dana: 12/11/2014
Poruke:

Pozdrav svima,

Planiram da samostalno izolujem nisko potkrovlje koje se ne koristi ali se nalazi iznad spavacih soba te oduzima dosta toplote i sprat je dosta hladan.

Krov ima samo rogove, letve i crep. Trenutno nisam u mogucnosti da podizem crep kako bih stavio paropropusnu vodonepropusnu foliju ali planiram da to uradim na prolece/leto.

Za sada (ovih dana) sam mislio samo da stavim mineralnu vunu i to pod krov kako bih mogao da se ugrejem i imam par nedoumica pa molim za pomoc.

Da li je neophodno da se vuna stavi i izmedju rogova, pa nakon toga jos popreko (preko rogova) ?

Koja bi bila minimalna debljina vune izmedju rogova? Rogovi su dimenzija 14(visina odnosno dubina) x 12 (sirina) ? Ako je npr minimum 10 cm vune, da li bi islo 5 izmedju rogova a 5 popreko?

Da li tih 5 medju rogovima treba nagurati do crepa ili ostaviti pri donjoj ivici grede?

Kako bi se i cime drzao taj najnizi sloj vune koji bi isao popreko?

Da li je bitno koja parna brana bi isla ispod vune, ka potkrovlju ili moze sta god nadjem? Da li moze da se hefta?

Da li sve ovo ima smisla ili se vise isplati staviti vunu na plocu izmedju greda pa nakon toga patosati osb-om npr? Ili lepiti stirodur na plocu?

Hvala puno unapred!

ywanho_bg
ywanho_bg's picture
Offline
Registrovan dana: 21/03/2009
Poruke:

Da znas da sam na slicnim mukama.
Resio sam da stavim staklenu vunu na plocu, dok ne skupim dovoljno para da krov odradim kako treba (folija, vuna, daska-osb), samo me interesuje da li je bolje da privremeno stavim obican najlon preko vune ili da ostavim samo vunu, s tim da se preko zime, kada ima snega negde pod crep sneg malo provuce, pa kad se otopi, napravi i barice. Brine me da ce se vuna puniti vodom, pa da necu imati pravi efekat zastite. Nisam trenutno u mogucnosti da kupim i foliju i to je glavni razlog obilazenja iste.

dcabrossm
dcabrossm's picture
Offline
Registrovan dana: 12/11/2014
Poruke:

Nesto sam pricao sa ljudima danas i nekom prostom logikom, smislenije je pokriti plocu i samim tim se dobije da se greje manja zapremina (dakle samo sprat), jer se toplota zadrzava na gornjoj ivici sprata. Mislim da cu da stavim samo parnu branu (pvc foliju) na plocu pa preko nje vunu i odozgo nista pa valjda nece da prokisne do proleca. Niti imam niti mi se baca za foliju preko vune a ne znam da li cu moci posle da iskoristim te folije.

Sad sam trenutno u dilemi koju dodjavola vunu jer i tu ima razlicitih sa razlicitim cenama. Ako neko hoce da se nadoveze na ona moja prva pitanja ili ima bilo kakav komentar, bio bih zahvalan.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

dcabrossm,
ako bih htio dober odgovor, podaj kako je prerez preko tvoje ploče/stropa.
NApiši kakva je tvoja ploča, sastav!!
Za početak, da se prođe ova zima, samo položi toplotnu izolaciju po ploči. Ako je betonska, možda nije potrebna PP (polipropilenska) ili PE (polietilenska) folija, kako parna zapora, a ako je samo drveni stropna konstrukcija , javi da napravim kontrolu. Priporučujm, da ugradiš bar 14 cm toplinske izolacije, koju lahko kasnije upotrebiš. preko NE smiješ ugraditi "polivinil" ili papvu foliju iz PVC-ja: možeš samo slično kao "vrteks" - filc kojim se prekriva na vrtovima.
Predlažem da upotrebiš "Staklenu vuno" za izolaciju (žuta boja http://www.svezagradjevinu.com/lt/articles/gradjevinski-materijali/izola...) bilo koji proizvođač.
Ako može bar SF 38.
Svakako, možeš izraditi montažni pod in između toplotnu izolaciju; o tej varianti sam tudi pisao.
Ako budeš trebao posle kakav nasvijet , ču ti pomoči sa komentarom.

LP 

Foki
Foki's picture
Offline
Registrovan dana: 16/09/2015
Poruke:

@ som16

Ovaj odgovor je primenljiv u mom slučaju: nemam ploču nego drvene grede na kojima su sa donje strane letvice, trska, malter a od pre neku godinu u gips ploče.

Pitanje: da li stavljati parnu branu? Dakle, na tavanu prvo parna brana, mineralna vuna pa paropropusna-vodonepropusna folija. Da li će u tom slučaju doći do skupljanja vlage u plafonu ispod parne brane?

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Foki,
šta imaš ugrajeno između tvojih drvenih tamamova/greda? Nešto je valjda unutra kao polnilo.
Dali češ upotrebljavati tavan kao ogrevani deo hiše ili če biti hladni?
Kako imaš do sedaj , se ne pokazuje nastanak kondenza!! Molim, dodaj opis / prerez preko stropa.

Za tvoju noviju zahtijevu: predložio bi, ako je moguče (po pravilu službe)ili po " ps"-u, mora bit parna zapora = parna brana na toploj strani.
Napravio sam kontrolu za tvoj novi predlog: nije nastanka kondenza. Uzeo sam 15 cm staklene vune WGL 040.

Ako možeš, napravi skicu, pa još jednom naredim izračun/kontrolu,

LP 

Foki
Foki's picture
Offline
Registrovan dana: 16/09/2015
Poruke:

Hvala na odgovoru.

Na žalost između greda nije ništa postavljeno a u pitanju je hladni tavan. Znam samo da odozgo sme da se hoda isljučivo po gredama jer se između njih jasno vide letvice i trska. U prilogu je poprečni presek tavanice. Iznad su rogovi sa crepom pri čemu krov nije podaščan.

Ako stavim preko greda parnu branu pa onda izolaciju da li će se u gredama javljati kondenz?

  • tavanica.jpg
Foki
Foki's picture
Offline
Registrovan dana: 16/09/2015
Poruke:

Evo u prilogu kako sam to zamislio.

Jel imate neki komentar?

  • tavanica_sa_izolacijom.jpg
som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Foki,
u prilogi imaš kontrolu kroz tvoj prerez.Prva (1) priponka. Tu nema kondenza; simulacija sa parnom branom pokaže, da može da nastane kondenz ispod paropropustne folije; to je prikazano na drugoj priponki.
Za samo prekritje toplotne izolacije bi predložio upotrebu "lahkog filca tipa "Vrteks". ništa drugo.

Za primjer, da tvoje drvene nosilce oblečeš sa parnom branom ( LDS 100) in ugradiš toplinsku izolaciju 15 cm, onda po vrhu staviš paroproustno foliju je v redu. Prikazana priponka ; kontrola broj tri (3). Paziti moraš, da je parna brana (LDS 100) potpuno zaljijepljena na stikovima in napravi bar 10-15 cm prijeklopa.
Pomeni, da je tako tudi v redu.

  • foki-1.png
  • foki-2.png
  • foki-3.png

LP 

Foki
Foki's picture
Offline
Registrovan dana: 16/09/2015
Poruke:

Hvala puno na iscrpnom odgovoru.

Pozdrav.