Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kondenzacija u stanu

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
dartxxq
dartxxq's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2013
Poruke:

Citam vec neko vreme forum u nadi da ću naći rešenje za moj problem, ali izgleda da je svaki problem specifičan pa sam se odlučio da otvorim novu temu.
Živim u stanu od 40 kvadrata, novogradnja je u pitanju, u prizemlju sam, zgrada ima spoljnu termoizolaciju, a moj stan se prostire duž cele zgrade, tako da imam i južni i severni zid. Imam dnevnu sobu sa kuhinjom i malu spavaću sobu.
Moj problem je sledeći, na oba ćoška zgrade, na južnoj i severnoj strani u ćošku stana, gde je noseća greda mi se pojavljuju gljive zimi, kada počne sezona grejanja. Problem vlage i kondenzacije sam probao da rešim čestim provetravanjem stana, ne sušimo veš u stanu, kuvamo uz aspirator, kada se gljive pojave prvo sam ih prao varikinom razblaženom u vodi, kasnije sam kupio MILDEW sprej protiv gljiva, ali sve to samo na neko vreme ukloni probleme pa se oni opet vrate.
Da problem bude veći, dobio sam ćerkicu i poćinjem da se plašim jer u sobici gde spavamo ima puno gljiva blizu kreveca. Kada pomerim naš krevet ispod njega se sakupi kondenzacije kao da je neko prosuo punu čašu vode, a ceo zid u čošku i uz donju ivicu bude prekriven gljivama. Inače grajem se sa dve TA peći, jedna je u dnevnoj sobi a druga od 1kw je u spavaćoj sobi, a kada je temperatura oko 0 grejem se na klimu. Možete videti dve slike sa južnog zida, a severni sam opet prskao tako da trenutno nema gljiva pa nisam mogao slikati.
Mene zanima šta bih ja mogao preduzeti da bi što trajnije rešio problem, da ne moram svake dve tri nedelje da odmičem stvari i prskam otrovima zidove. Koga god sam pitao za savet svako daje neko drugo rešenje i počeli su da me ubeđuju da stavim unutrašnju izolaciju ali sam ovde na forumu pročitao da ne treba da bude izolacija i spolja i unutra, pa ne znam ni sam šta da radim.
Zahvalan sam na svakom savetu

 • img_20130305_143220.jpg
 • img_20130305_143230.jpg
Rott
Rott's picture
Offline
Registrovan dana: 17/11/2012
Poruke:

Razlog zbog koga se ovo javlja je isti uvek, rezultat loše "novogranje" je toplotni most na mestu gde je vertikalni betonski serklaž. Izolacija je preslaba na tim mestima, koja su hladna i na kome se javlja kondenzacija. Problem pogoršava vaš način grejanja, jer kod grejanja na TA peći kondezacija je najizrazenija. Razlog je taj što se cela soba zagreva sa jednim jakim izvorom toplote.

Najbolje resenje je svakako kvalitetna spoljna toplotna izolacija. Sa tim necete imati vise problema sa kondezacijom u cosku, imacete manje racune za struju, ali cesto je nemogue to odratiti iz mnogo razloga.

Drugo najbolje resenje je unutrašnja izolacija, sa tim ćete imati malo smanjen prostor, i manje racune za struju i problemi sa kondezacijom ce nestati.

Trece na duge staze lose ali brzo i efikasno resenje je da primaknete TA-peć problematicnom zidu, na taj nacin ćete da "hranite" toplotni most, kondezacije nece vise biti ali ce se povecati potrosnja struje (ili ce biti hladnije u stanu)

Cetvrto resenje, podjednako lose kao i trece je da nabavite vise manjih izvora toplote i da ih rasporedite po sobi, sa tim opet "hranite" lose izolovane delove zida ali ce biti bar suvi i imacete zdravu sobu.

I za kraj da dodam:
Provetravanjem stana nećete postici nista, problem su hladni delovi zida a provetravanjem, gle cuda, jos vise hladite zidove. To sto ne kuvate bez aspiratora u stanu i ne susite ves svakako pomaze ali vlage u vazduhu će uvek biti pre svega od disanja i evaporacije znoja. A kondezacije će uvek biti sve dok je zid hladan.

dartxxq
dartxxq's picture
Offline
Registrovan dana: 05/03/2013
Poruke:

Hvala puno na brzom odgovoru, pogledacu šta može da se uradi sa spoljašnjom izolacijom, da li može da se popravi na ćoškovima zgrade, ako ne bude moglo uzeću u obzir i unutrašnju izolaciju, samo problem da se reši Smile

necab
necab's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2014
Poruke:

Pozdrav svima. Obzirom da imamo sličan problem, da ne otvaram novu temu, nadovezaću se ovde, nadam se da mi dartxxq neće zameriti.
Stan je u visokom prizemlju, zgrada iz 60-tih godina, debeli zidovi ali bez izolacije. Ispod stana je podrum, iznad prazan stan. Grejanje je u jednoj sobi je na TA, a u drugoj na norveški radijator. Obzirom na neke dnevne aktivnosti, grejanje je funkcionisalo uglavnom tako da se predveče dobro zagreje, a preko dana napunjena TA i norveški održavaju neku minimalnu temperaturu. Kako je ova zima bila blaga, norveški često nije danju ni uključivan. Pretpostavljam da su to uzroci pojave buđi: na pojedinim spoljnim zidovima u uglovima pri plafonu, a negde i na samom plafonu. Na istim delovima zida (po vertikali) pojavljuju se buđ i ''gljive'' i u dnu zida, odmah iznad lajsni od parketa. Ziv je u sredini suv i nema nikakvih promena.
Čitanjem raznih tema ovde dobili smo dosta korisnih informacija. Treba mi stručno mišljenje o ovim idejama za rešenje problema:
1. spoljna izolacija
2. zamena TA peći sa 2 norveška radijatora koji bi se rasporedili na 2 spoljna zida (uz bolju organizaciju održavanja temperature sledeće zime)
3. toplotna izolacija poda ali sa spoljne strane, dakle preko podrumskog plafona
4. promena stare drvene stolarije - oko ovoga se dosta dvoumimo obzirom na situacije o kojima smo ovde čitali
5. saniranje buđi koja se do sada pojavila i krečenje nekom fungicidnom bojom

Najviše dilema imamo oko podne izolacije. Zapravo nas zbunjuje buđ koja se javlja pri dnu zidova. Ne znamo da li je to od kondenza ili je drugi problem u pitanju. Podrum je suv, u njemu nema vode. Izvadili smo na najkritičnijem mestu par letvica parketa koji je postavljen na drvenim daskama - i parket i daske su suve, ništa ne ukazuje na neku vlagu iz podruma. Da li će ovde biti dovoljna ta termo izolacija sa podrumske strane ili je potrebna i hidroizolacija poda? I da li i to može da se uradi ''odozdo'' ili mora da se vadi ceo parket?

Prilažem slike i nadam se nekom stručnom odgovoru. Hvala!

 • img_0064.jpg
 • img_0065.jpg
 • img_0066.jpg
 • img_0099.jpg
 • img_0095.jpg
 • img_0091.jpg
 • img_0074.jpg
 • img_0076.jpg
 • img_0081.jpg
necab
necab's picture
Offline
Registrovan dana: 08/05/2014
Poruke:

niko nema ni komentar ni predlog?

boisa
boisa's picture
Offline
Registrovan dana: 16/11/2012
Poruke:

veliki pozdrav
Mislim da bi pre svega trebao da proveris vlaznost vazduha za to imas veliki izbor higrometra a ocigledno je postojanje trmickih mostova sto me cudi sobzirom da imas spoljnu izolaciju ali ko zna kako je uradjena,mislim debljina kao i zastita svih betonskih elemenata posebno spojevi sa terasama ako ih ima.
Bitno je i koja vam je teperatura u stanu i dali je ujednacena u svim delovima stana dok god bude razlike bice i problema ,mislim da bi morao da tretiras postojecu budj da je zaustavis i unistis a paralelno bi trebao da stavis u funkciju odvlazivac prostora kao na primer TTK50S ili neki slican.To ce ti za prvu ruku sigurno pomoci pogotovo ako su prozori pvc pa nema nikave cirkulacije.
kada kazes da prilikom kuvanja radi apirator moras znati da mora da postoji i ulazak vazduha najbolje ne hlanog a sigurno ne vlaznog,za to bi bilo dobro resenje VMC DOUBLE FLUX ,potrazi na gogelu pa ces videti sta je to .U prevodu to znaci konrolisana mehanicka vetilacija sa izmenjivacem toplote a skoro da je nezaobilazni element u kucama , izolovanim stiroporom i opremljenim pvc prozorima , gde sva vlaga ostaje zarobljena u zidovima.Dosta je i koju vrstu disperzije imas na zidovima mat je vise podlozna budji od satine.
nadam sa da ce ti koristiti pozdrav

darecare
darecare's picture
Offline
Registrovan dana: 29/11/2016
Poruke:

imam problem kondezacije u aspiratoru. zivimo u potkrovlju, jedini smo na vertikali za kuhinjsku ventilaciju, na koju je zakacen aspirator. kondez se javlja u ventilacionoj glavi i spusta se direktno na aspirator. da li postoji neko resenje da se resi taj problem. pozrdav

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Kondenzacija (a ne "kondezacija" kako je napisano u pitanju) je pojava kada se materija u gasovitom agregatnom stanju pretvara u tečno stanje usled hlađenja tj. snižavanja temperature.
U konkretnom slučaju treba obezbediti da se vazduh (koji je izašao verovatno iz kuhinje i koji je pun vodene pare i drugih isparenja) ne ohladi ispod tačke rošenja pre nego što izađe izvan tog ventilacionog kanala. To je jedini zahtev koji mora da bude ispunjen a kako će on da bude ispunjen a i da li uopšte je i moguće da bude ispunjen je pitanje koje mora da se reši na licu mesta.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari