Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Steta na fasadi kao posledica nevremena( grada )

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
beki011
beki011's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2011
Poruke:

I tako nam danas dodje lepo osvezenje koje smo tako dugo üprizeljkivali, a neki od nas u podavalskom naselju Zuce, dobismo i mnoooogo vise nego drugi.Elem,ne samo sto nas je osvezila kisa, vec smo mogli i da se grudvamo, i to sa ledenicama velicine kokosijeg jajeta!!!
Mozete misliti kakve je to posledice ostavilo na nase (neke tek dovrsene) fasade i vozila koja nisu bila u garazi!
Sada imam fasadu sa koje su otpadali delovi velicine teniske loptice,tako da se vidi mrezica, jer je otpao i drugi sloj lepka.
Moja dilema se svodi na sledece:
Da li je moguce popraviti nastalu stetu, a da se ne poznaje prelaz?Moze li se samo ponovo naneti zavrsni sloj ( Maksima - Lucani akrilna fasada ) ?, lepak na ostecenja pa onda akril, ili ponovo cela, kompletna fasada???
Bio bih vam veoma zahvalan za brz odgovor.
Beki 011

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ako nije popustio lepak ispod stiropora i ako tiple dobro drže, predpostavljam da se može okrpiti fasada, ali nisam siguran da će popravka biti nevidljiva.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Cereman
Cereman's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Bice vidljivo 100%

beki011
beki011's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2011
Poruke:

Ne, lepak i stiropor ispod njega stoje kako treba, samo je stradala povrsina,tj.akril i sloj lepka ispod njega, pa se vidi mrezica.Iskreno se nadam da postoji neka tehnika kojom bi se nacinjena steta minimizirala,odnosno da popravke ne budu upadljive. Steta je, jer fasada stoji tek 2.5 meseca.Moze li neko da predlozi nacin za saniranje stete,ili je jedino resenje -ponovo lepak i akril?

Zoran_KS
Zoran_KS's picture
Offline
Registrovan dana: 12/04/2010
Poruke:

Mislim da si vec dobio jedini ispravan odgovor na svoje pitanje ( na zalost).
Najveci problem i jeste akril,jer ce bilo kakvo krpljenje ostaviti traga,tj nikako ne moze da se ne vidi nov i stari sloj.
Jedino ti ostaje da se popuni lepak ponovo gde je otpao i da se nanese akril na celu stranicu.
Kazem ponovo,na zalost,druge nema.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Evo kao da gledam detalje o kojim govorite.

-rupa u akrilu,nije oštećena mrežica već samo akril i glet!!!

Saniranjem takve površine samo slojem lepka,ponovo dobijate neravanu površinu,u ravni već postojećeg završnog fasadnog sloja(akrila).Zašto? Kako to uraditi bez prelaza!!!!
Ako mrežica zaista nije oštećena,gleterom naneti sloj lepka u prečniku većem Bar 10cm od rupe/otvora preko postojećeg akrila.Razvući krajeve molerskom četkom umočenom u vodu, da bi na kraju dobili "fini prelaz" ,s obzirom da je završni akrilni sloj verovatno granulacije 2mm !!!
Zatim na komletnoj strani uraditi novi akrilni sloj ako želimo jednaku strukturu akrilnog sloja..U protivnom će se ipak poznavati prelazi,zavisno od veštine majstora....To naravno,ako se nanese novi sloj akrila samo na određenim oštećenim mestima a nije se napravio taj fini prelaz.Akril se isto tako razmazuje vlažnom molerskom četkom na prelazima.samo stvar veštine.Naravno da je jako teško dobiti istu strukturu akrila na čitavoj površini (već napomenuto).

-ako je oštećena mrežica!!!
Ponovo uraditi armiranje tog oštećenog dela mrežicom ,i razvući ivice nanesenog lepka vlažnom molerskom četkom. Uraditi novi akrilni sloj na celoj strani ili samo u delovima .Što opet naravno zavisi od veštine majstora i finansijskih mogućnosti klijenta i željenog završnog efekta.

-Ako je oštećeno više od 30% fasade,pribegava se ponovnom nanošenju armirnog sloja i gleta na celoj površini .Zatim akril .....

Za improvizacije...nema garancije !!!

beki011
beki011's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2011
Poruke:

Granulacija je 1.5, i radjena je "zaribana" fasada.Obzirom na finansijski momenat, pokusacu na nekim mestima popravku u "solo" izvedbi. Vec sam na malo vidljivim mestima cetkicom naneo lepak, vodeci racuna o tome da ostavim dovoljnu dubinu za nanosenje akrilaDanas sam naneo podlogu, a sutra cu naneti akril istom tehnikom. Nadam se da cu bar delimicno uspeti da saniram nastalu stetu.U svakom slucaju cu forumase obavestiti o rezultatu.Inace, ostecenja su velicine teniske loptice.
Da ne zaboravim veoma vaznu cinjenicu,sav akril i lepak koji su bili porozni i nisu cvrsto prianjali za podlogu sam odstranio,a da pri tom nisam ostetio mrezicu.

BICE KAKO BUDE !!!