Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Termoizolacijaizmeđu košuljice i podne obloge?

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
jrbobdobbs
jrbobdobbs's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2016
Poruke:

Pod u vikendici izgleda kao na slici, dakle beton, pa hidroizolacija pa košuljica (takvo stanje sam zatekao). Tu bi trebalo da padne neka podna obloga primerena vikendici, dakle ploče, ili pikiram neku ukrasnu ciglu. Ali treba i o jajnicima razmišljati (ne mojim) Prilično sam neupućen u te stvari ali sam razumeo da se toplotna izolacija obično radi PRE košuljice. Koje bi onda bilo rešenje u ovakvoj situaciji gde je već rađena košuljica? Unapred zahvalan.

  • presek_a-a.jpeg
jrbobdobbs
jrbobdobbs's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2016
Poruke:

Inače kada smo već kod toga, našao sam neka takva rešenja za pod, npr. ovde - po meni je to sjajno rešenje za vikendicu, a pride i prilično jeftino. Habanih cigala ima po oglasima koliko osh.. Smile Ima li neko iskustvo sa tako nečim. Kako se to polaže? Isto kao keramika, mislim, isti lepak i fug masa ili je postupak nešto sličniji izgradnji zida - malter itd?

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

jrbobdobbs,
ne razumem najbolje šta so to "" jajinci"" , ali bi predložio:
- odstrani sav pod ( predviđam da je ukupno visina 12 cm) i izkopaj bar 15 cm u zemljo
- šljunak utvrdi
- izliješ AB plošču (12-15 cm)
- ugradiš Hidroizulaciju in zavihaš na rubovih do stare
- položiš 3 cm XPS + 5 EPS 100
- izliješ betonski mikroarmorani estrih 5-6 cm
- ploščice

Dodaj na slici kolika je visina (po projektu) sastav poda v prerez " A-A". Koliko su ugrađena vrata na ulazu / na terasu? Od toga je potrebno izraćunat globinu za izkop i onda cijeli sastav poda.
Za primjer ugradnje ciglova, kako na slici, moraš i za to višino iči dublije: to ciglu polažeš na betosnki pod sa ljepilom; moraš znati kolika je visina cigla (obićno 6,5 cm); fugiraš sa masom za "velike fuge".

LP 

jrbobdobbs
jrbobdobbs's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2016
Poruke:

Hvala na savetima, malo ću pogledati te mere - da, bojao sam se da će neko reći da treba razbiti ceo pod i krenuti od početka. Znam da može da bude problem sa visinom plafona a i poda u odnosu na vrata, nisam baš hteo da pravim trošak tog tipa, da krenem sve od nule, ali to bi svakako bilo najelegantnije rešenje...

Koliko sam video, jedino drugo bi bilo da se ide sa slojem termoizolacije i onda preko nova košuljica od npr. 3cm, pa tek onda podna obloga, ali onda verujem da bih imao problema sa vratima i ostalim, mada nisam još proverio na licu mesta koliko lufta imam.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Imate i još jednu mogućnost a to je postavljanje elektro grejača ispod keramičkih pločica i da dobijete efekat "toplog poda " ako je već imperativ zaštita "jajnika " .
@som16 Jajnici su deo ženskih reproduktivnih organa Smile ili ti jajčniki latinski Ovarium . Smatra se da hladni podovi utiču na njih .

jrbobdobbs
jrbobdobbs's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2016
Poruke:

Svašta smo naučili Laughing out loud.

Uf, podno grejanje - da mislim da bi to bilo previše za vikendicu. I nije mi baš energetski najsrećnije rešenje, gomila toplote ode u zemlju...

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Kao prvo to nije podno grejanje , već se radi o efektu "toplog poda " . A izolacijom se sprečava gubitak .