Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

zvučni očaj

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
toscana13
toscana13's picture
Offline
Registrovan dana: 22/07/2010
Poruke:

Živim u dvo i po sobnom stanu, od 60 m2, na prvom spratu novogradnje.Ispod se nalazi-kafić.Od pre par dana su u njemu novi zakupci, koji su mesec dana renovirali lokal i postavili zvučnike u 'spušteni plafon'.Ne puštaju muziku previše glasno, bila sam dole kod njih -nije glasnija od normalnog razgovora.Ali ja gore u stanu čujem konstatno, iako relativno tiho-ritam njihove muzike,što mi naravno veoma smeta.
Da li takva vrsta 'buke' može da se izoluje , kao što je u našem slučaju?Da li neko zna da mi kaže podatke o firmi,koja se u Novom Sadu , bavi merenjem nivoa buke, i eventualno rešavanjem ovakvih problema.
Očajna sam, na ivici odluke da promenim stan.............

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Možda potražiti zaštitu u inspekciji.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

toscana13
toscana13's picture
Offline
Registrovan dana: 22/07/2010
Poruke:

Znam da postoji komunalna inspekcija , kao i komunalna policija odnedavno...ali, dok oni dodju , dok nešto ne napišu..Verovatno su i kazne male.
Tačnije napisala sam prijavu 2008 god, pa se nisu pojavili.
Više sam nade polagala u neko rešenje sa izolacijom,jer sam videla da su učesnici baš dobro verzirani u razne teme.Ali izgleda od toga nema ništa, u mom slučaju..

anke
anke's picture
Offline
Registrovan dana: 10/04/2010
Poruke:

Njihov spušteni plafon dođe rezonantna kutija za zvučnike koji su goli postavljeni u plafon. Najbolje bi bilo kada bi se dogovorila sa njima da oklope zvučnike nekako... Ako ne budu hteli, ti imaš jednu prednost a to je da si iznad njih! Nije baš popularno ali imaš mogućnost da im pustiš vodu u njihov spušteni plafon. Evil a posle im kaži da ti curi neki ventil al' nemaš vremena da popraviš...pa se nagodite

flogger
flogger's picture
Offline
Registrovan dana: 17/11/2010
Poruke:

Laughing out loud Gravitacija je cudo...
Nego sto se tice zvucne izolacije podrumskih vrata od udarne buke tipa brusilica, busilica... Sta bi se u tu svrhu moglo koristiti, posto su me u Morsu nagovorili da uzmem stirodur ali od toga nema nikakve vajde i jel dovoljna izolacija samo vrata kada pricamo o nekom znacajnijem efektu...

spremoneb
spremoneb's picture
Offline
Registrovan dana: 12/06/2009
Poruke:

Kad se kaže "udarna buka" misli se na prenošenje zvuka od koračanja u stanu iznad. To je slučaj kad se ne uradi plivajući pod već se parket lepi direktno na ploču ili košuljicu. Plivajući pod je nastao zbog udarne buke.
Bušilice i brusilice ne prave udarnu buku, a čak i da prave ona se ne prenosi preko vrata. Za izolaciju vrata najbolji je debeli sunđer, pa još ako možeš da tapaciraš to bi bilo super. U muzičkim studijima imaju izolaciju debelu o po 50cm, na površini obloženi zidovi neravnim ili rupičastim pločama da razbijaju zvuk u raznim pravcima. Jeftinija varijanta kod nas je bio karton za jaja.
Znači debeli sunđer + karton za jaja.

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Rupičaste ploče ne razbijaju zvuk u raznim pravcima to nisu difuzori nego su to apsorberi a veličina i broj rupica zavisi od toga koja se frekvencija želi apsorbovati.Znači radi se o apsorpciji (upijanju zvuka) a ne o refleksiji (difuziji).Inače te ploče se obično kombinuju tako da predstavljaju i neku vrstu membranskih apsorbera.
Da bi se zvuk mogao kontrolisati tj. otkloniti neželjene pojave nikakvi radovi nisu mogući bez predhodnih merenja, od nivoa buke do frekventnog spektra.Sve drugo je čita improvizacija bez unapred poznatog efekta i uglavnom se svodi na bačene pare ako se radi kako struka ne dozvoljava.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

flogger
flogger's picture
Offline
Registrovan dana: 17/11/2010
Poruke:

Inace, kolikom terzinom mogu da opteretim ta vrata (celicnia podrumskia vrata sa tri sarke) a da nemam bojazi da ce da padnu sa sarki

Tj, jel moze da se bezbedno optereti tezinom od oko 80kg?