Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Mehurići u poliuretanskom laku

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Bolens
Bolens's picture
Offline
Registrovan dana: 09/09/2010
Poruke:

Ljudi pomagajte ako možete,

Radim pragove za stepenice. Prvo sam ih bajcovao nitro lakom. A onda u tri sloja lakirao poliuretanskim Lignoluksom (dvokomponenti). Pojavili su se mehurići i to u pslednjem sloju koji smo radili pištoljem. Prva dva smo radili četkom i naravno šmirgali između svakog sloja. Bilo je i onda mehurića ali smo mislili da pištoljem neće biti.

Šta bi mogao biti uzrok. Da li je moguć razlog što komponente nisu istog datuma proizvodnje pa i roka isteka, ili je po sredi nešto drugo. Radili smo 1:1 kao što piše u uputstvu i kad smo radili pištoljem tek malo smo razredili poliuretanskim razređivačem.

Moj preldog je da ponovo ošmirglam i pređem nekim drugim poliuretanskim lakom, možda čak jednokomponentnim ako takav postoji. Mislim da je problem u laku. A možda i visoke temperature, nisam pametan.

  • prag.jpeg
  • lak.jpeg
Bolens
Bolens's picture
Offline
Registrovan dana: 09/09/2010
Poruke:

Mehurići u poliuretanskom laku je trabalo da bude naslov poruke. Ne znam kako da editiujem svoju poruku. Ako moderator može, molim ga da izmeni.

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

sa kakvom ste četkom mazali
PU lakovi se mažu sa četlom sa veštačkom dlakom
mehurići se obično pojave ako je četka sa prirodnom dlakom

ili prašina ili vlaga

a i niste trebali nitro lakom negde su ostale otvorene pore pa sad prave mehuriće

više faktora u igri šta bi bio uzrok

Bolens
Bolens's picture
Offline
Registrovan dana: 09/09/2010
Poruke:

Uh može biti lako, prva dva sloja su rađena četkom sa prirodnom dlakom, istina je. Ali poslednji je rađen pištoljem i opet su se stvorili mehurići.

Moj plan je da ispoliram nekim vodobrusnim papirom 850-1000 i posle opet izlakiram, ali se malo plašim ovog dvokomponentog laka. Postoji li jednokomponentni PU lak? Pa da njime pređem, valjda su kompatibilni.

Hvala u svakom slučaju... grozno je to kad amateri rade posao. Ali prethoni "majstor" je bajc koji je bio na vodenoj bazi lalkirao nitro lakom tako da ga je rastvorio na nekim mestima!!! Onda sam morao sve ponovo da prebrusim. Zato sam se u posao i uhvatio sad sam sa jednim drugarom koji ima kompresor. Ali opet smo naišli na "prolazne poteškoće".