Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Brodski pod, izbor, izolacija, ugradnja (detaljno)

1 poruka / 0 new
Poslednja poruka
petarpera
petarpera's picture
Offline
Registrovan dana: 30/05/2011
Poruke:

Stavio bih brodski pod u sobi 4.65x3.8m (prozor je na zidu od 3.8m). Isključivo bih uzeo prodski pod sa žlebom, da ne bih morao da hoblujem.
Dakle treba mi par saveta.
1. Od kog drveta da tražim brodski pod, zato što mi rekoše da je čamov dosta mekan, a uglavnom se prodaje čamov. Da li ta mekoća zna da stvara problem? Može li se malo ublažiti nekim specifičnim lakom za parket?
2. Roštilj bih pravio od letvica 5x3 (3cm visina), pa me interesuje kako da uradim roštilj. Koliko sam ja skontao prvo bih trebao po jednu letvicu da stavim duž ivice svakog zida i onda ih ređam dalje na 50cm. Kako se to kucaju ekseri a da se kasnije ne vide odozgo?
3. Brodski pod se prodaje uglavnom 4m dužine. Dakle dvoumim se kako da ga orijentišem. Ako ga stavim duž zida od 3.8m imaću zanemarljiv odpad od 5%, neću morati da nastavljam, ali će svetlo padati upravo na daske pa će se videti spojevi. Ako ga postavim duž zida 4.65m svetlo će padati duž dasaka, kako i treba, ali ću morati da nastavljam. Znam da može i jedna i druga varijanta, ali je jedna sigurno bolja Smile, a neko ko se bavi time trebao bi da zna koja.
4. Izolacija:
a) Hidro - beton je već premazan nekom crnom smolom ali moguće je da je oštećena u međuvremenu. Da li je dovoljno da samo stavim najlon ispod svega?
b) Udarna buka - mislio sam da ispod letvica stavim termo silent ili filc klasican ili fonas tex, i kada ih utiplujem onda na letvice da ređam daske. Čak sam razmišljao da i na spoju letvica i dasaka stavim nešto od navedenog. Da li je neko imao takva iskustva?
c) Zvučna - Naši stari su stavljali pesak između roštilja. Ako neko zna koliko je delotvoran. To bi bila dosta jevtina varijanta. Skuplja je naravno azmafon ali proverena varijanta Smile.
Znam da se dosta pisalo po forumu o brodskom podu, ali nigde nisu obrađeni detalji koje sam napisao. Mislim da će od ove teme, ako se valjano obradi, imati koristi dosta ljudi.