Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kako se montira sifon za lavabo

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
savan
savan's picture
Offline
Registrovan dana: 28/01/2014
Poruke:

MOžda će nekome pomoći

Quote:
Jedna od najjednostavnijih usluga, koju vrše vodoinstalateri, upravo je montiranje sifona na lavabo. Ipak, iako se radi o ne tako zahtevno postupku, osoba koja ga bude izvršavala, svakako treba da ima znanje o tome.

Danas je, međutim sve mnogo lakše, zato što su sifoni za lavaboe uglavnom izrađeni od plastike. U prošlosti to nije bio slučaj, jer su sifoni izrađivani od čvrstih materijala. Na spojevima metalnih delova sifona na lavabou su morale da postoje gumice, a upravo tu je nastajao problem prilikom montaže.

Naime, vrlo često se događalo da osoba, koja pokuša samostalno da izvrši montažu takvog sifona, pogreši, odnosno okrene gumicu kako ne bi trebalo, pa je sifon cureo. Tada bi obično problem bio rešen dodatkom takozvane kučine, uz čiju pomoć je dolazilo do prestanka curenja na spojevima.

Na svu sreću, danas je sve to mnogo lakše. Elastične cevi koje su izrađene od plastike su mnogo jednostavnije za montažu, pa su mnogi vodoinstalateri saglasni da je za montiranje sifona za lavabo potrebno izdvojiti tek oko pola sata vremena.

Podrazumeva se da će vam biti potreban komplet sa elastičnim crevom za sifon, kao i šrafciger.
Najpre je potrebno da odvrnete onaj šraf, koji se nalazi na sredini, pa da na taj način metalni deo u potpunosti odvojite od elastičnog plastičnog creva za sifon.

Zatim je potrebno da drugi kraj tog sifona ugurate u odvod, koji se nalazi u zidu. U tom slučaju može doći do određenih poteškoća, a koje se javljaju upravo zbog gume, koja bi trebalo da postoji na odvodu. Naravno da vodoinstalateri imaju rešenje za to. Dakle, ukoliko odlučite da montirate sifon za lavabo samostalno, preporuka je da od tečnog sapuna ili kupke za tuširanje napravite sapunicu, pa da blago ovlažite cev time. Na taj način ćete mnogo lakše moći i da postavite taj deo plastičnog sifona u odvod.

Na drugoj strani je potrebno da prethodno razdvojen metalni deo postavite na rupu, koja se nalazi na odvodu lavaboa. Imajte na umu da i ovde možete imati određenu teškoću, jer u principu sve zavisi od toga kakav je metalni deo u pitanju. Savremeni sanitarni elementi nude i moderniji metalni deo, ali svakako je postupak vrlo sličan.

Sa donje strane ćete postaviti drugi deo elastičnog creva za sifon, ali ne zaboravite da na njega stavite i gumicu, koju ste dobili prilikom kupovine.

Kako zameniti sifon

Završite celokupan postupak montaže sifona za lavabo tako što ćete šrafcigerom zategnuti šraf na metalnom delu odvoda. Vrlo je važno da u tom slučaju ne preterate sa zatezanjem šrafa, jer može biti potpuno kontraproduktivno. Uopšteno govoreći, preporuka majstora jeste da ne zategnete do kraja, već samo blago. Nakon toga bi trebalo da pustite mlaz vode i proverite da li ima curenja ili ne. U slučaju da do curenja dođe, jednostavno zategnite šraf malo jače.

Izuzetno je važno da crevo sifona za lavabo ima oblik, koji podseća na slovo U latiničnog pisma. A to je bitno zbog razlike u nivoima, odnosno da ne bi dolazilo do zadržavanja vode u sifonu.

Na kraju, da bi ste potpuno bili sigurni da je montaža sifona za lavabo izvršena pravilno, pređite papirnom maramicom ili nekom tkaninom preko sifona, s tim da je prethodno potrebno da pustite mlaz vode. Taj korak je izuzetno značajan za proveru, jer ćete videti da li sifon curi, pa ćete uspeti i problem da otklonite u samom startu.

sa bloga

Ina;e dobrog vodoinstalatera je sve teže i teđe naći, moraćemo sve sami raditi

srbijaspace.rs

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Ne kupujte nikako te fleksibilne sifone jer svaki posle max. 2-3 meseca počinje da propusta smrad iz kanalizacije. Tek kada sam vratio sifone od čvrste plastike ili metala rešio sam problem i na sudoperi i na lavabou.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Quote:
.....Izuzetno je važno da crevo sifona za lavabo ima oblik, koji podseća na slovo U latiničnog pisma. A to je bitno zbog razlike u nivoima, odnosno da ne bi dolazilo do zadržavanja vode u sifonu.

Шта ли је овде писац хтео да каже, то вероватно ни њему самом није јасно. Ако нема воде у сифону онда има смрада у стану, зато и постоји сифон и тзв. водени чеп да спречи "мирисе" из канализације да се шире по стану.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Pisac je koristio i tudje slike ,a o tekstu i da ne pričamo . Jeftin pokušaj marketinga ,ali baš onako jadan ...