Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Potapajuca pumpa (raketa)

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
tamtevamte
tamtevamte's picture
Offline
Registrovan dana: 05/02/2010
Poruke:

Pozdrav narode.
O cem se radi - naime, spremam sistem za navodnjavanje (kap po kap) za dve parcele pod lesnicima.
Planiram da koristim vodu iz bunara, koji se nalazi u sred dvorista, a sledecih je karakteristika: Ukupna dubina bunara 12 m, dubina do vode nekih 7 m (ako ima veze ova informacija uopste), pecnik bunara 90 cm. Bunar nije koriscen preko 15 godina, otkad je uvedena gradska voda. U njemu se nalazi Severova pumpa, petostepena, koja je nekada preradjena sa monofazne na trofaznu, tako da nazivna snaga i ne mora da bude tacna. Ispraznio sam bunar njome (do 35 cm visine vode) za okruglo 4 sata i napunio se veoma brzo, sto ce reci, jos uvek ima dobar priliv kao ranije. Pumpa se nalazi u bunaru (na nekih 5 metara ispod nivoa zemlje, na platformi) i vezana je na hidroforski sistem, tj na bocu.
Jedna parcela, veca, se nalazi odmah ispod kuce, pocinje na nekih 40 metara od bunara i za nju nije problem. Medjutim druga parcela se nalazi oko 300 metara od bunara, s tim sto je visinska razlika od dvorista do vrha te parcele oko 22 metra (ako sam uspeo da izracunam kako treba). I sta se desava - pumpa ne izbacuje ni blizu dovoljno vode do gore. Povecao sam na sklopki na boci pritisak paljenja i gasenja, tako da je gasilo motor - pumpu na 5,2 bara. I u tom trenutku voda tece na gornjoj parceli. Medjutim, cim se pritisak spusti do 5 bari (nekoliko sekundi), voda prestaje da tece. Koliko ja racunam, 22 metra plus 12 metara do dna cevi koja napaja pumpu (korpa je na 35 cm od dna) daje ukupno 3,5 bari "potrosenog" pritiska, te gore izlazi svega 2 bara i to kada je na boca na 5. Sta se dalje desava - gore voda stane, a pumpa se ne ukljucuje jer pritisak ne opada dovoljno (stane cim se spusti ispod 5 bari) i imamo status u kome se nista ne desava. Ne smem da povecavam pritisak, jer su boce atestirane na 6 bari, pa se ne bih igrao. Probacu bez boce, dakle direktan i neprekidan dotok, pa cu videti. Da napomenem, probao sam sa gradskom vodom i gore ide kao blesava. Gradska voda ima nazivni pritisak od 7 bari, mada ja cisto sumnjam da je toliko, nisam merio. Doduse i ova pumpa bi trebalo bez boce da daje isto toliko, to cu probati.
Eto, nakon izlaganja, sledi i pitanje Smile Ukoliko ovako ne bude moglo, planiram da ubacim potapajucu pumou, raketu ili kako se vec zove i tu je zapelo, jer ne znam kakvu bih odabrao. Na gornjoj parceli je 200 sadnica u pet redova po 100 metara, a na donjoj 350 u 7 redova, 6 po 140 i jedan mali red pred kraj vocnjaka, ali i za njega ide vod sa glavnog napojnog creva.. Ne moraju obe da se zalivaju odjednom, ali bi to bilo idealno, jer bi pumpa radila krace, trosila manje struje idt. Planiram da stelujem kapaljke (stelujuce su) na 2 litra na sat, sto je za celu gornju parcelu 400 litara na sat ili 6,7 litara u minutu. Za donju od 350 komada je 700 litara na sat, sto je 11,7 litara u minutu. Ukupno dakle, svega oko 18,4 litara u minutu mi je potreban protok. Ove pumpe koje gledam po netu imaju mnogo veci protok, ali ne mogu da nadjem nigde tablice koje pokazuju koliki pritisak izbacuju na koju visinsku razliku. Odnosno, ako je ukupna visina 34, 35 metara, proizvodjaci kazu da je to npr 80 litara u minutu, ali ne kazu koliki je pritisak na vrhu. Dakle, prema navedenim podacima - koja pumpa bi mi odgovarala?
Imam neke linkove npr sa kupujemprodajem, ne znam smem li da ih kacim, ali evo sta sam gledao. Marka je SHIMGE, model 4SGm4/14. Snaga 1.1kw, max obrtaji 2850. Pa kaze, na 81 metar izbacuje 30 litara na minut, na 63 metra 60 litara, na 25 metara, 80 litara. Kao sto vidite, meni je taj protok i vise nego dovoljan, ali da li imam pritisak gore za pet redova i 200 kapaljki? Evo i silike tablice sa pumpe. Inace, kosta 200 evra.
Bio bih zahvalan nekome ko bi se pomucio pre svega da ovo procita, a zatim i da mi da savet, na osnovu iskustva. A pecenje, cim dodje u Cacak Smile

  • pumpa_1.jpg
  • pumpa_2.jpg
tamtevamte
tamtevamte's picture
Offline
Registrovan dana: 05/02/2010
Poruke:

Zaboravih da napomenem, severova pumpa koja je sada u bunaru je bila remontovana prosle nedelje.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ako vam je sad pumpa na koti -5 i 22 m visinska razlika to je 27 m ili cca 3 bar . Dakle 3 bar vam je potrebno da bi se voda uopste pojavila na gornjoj parceli . I bar jos 3 bara tamo sto je ukupno 6 koliiko i verovatno i imate max u gradskoj mrezi . Podatak o pritisku vam je relativno nebitan ako imate podatke o protoku u jedinici vremena . I pumpu kupite u redovnoj prodaji i zbog originalnosti i zbog eventualne reklamacije i garancije . I ne zaboravite da su pumpe osetljive na pesak !

tamtevamte
tamtevamte's picture
Offline
Registrovan dana: 05/02/2010
Poruke:

Pozdrav i hvala na odgovoru! Mislite, ako je protok konstantan, onda nema znacaja sam pritisak? Ako govorimo o ovim podacima sa slike, onda bi to trebalo da bude otprilike dovoljno i za gore i za dole odjednom, zar ne? Tako se makar meni cini, ali opet, nisam strucan Sad
Sto se peska tice, nije ga bilo ranije. I kada smo reparirali ovu staru pumpu, vadili smo napojno crevo, korpa je bila cista. Ja sam mislio ako budemo stavljali raketu, da i ona ide na nekih cca 50 cm od dna, mislite da je to ok? I da li joj treba jos neka zastita, da se stavi mozda u neku izbusenu posudu ili nesto slicno?
Voleo bih samo da jednom kupujem pumpu, da ne bude da je probam, pa vracam, menjam za jacu itd Sad Zato me uopsteno zanima, ako je pumpa ovakvih karakteristika dovoljna, da trazim tako neku u redovnoj prodaji.