Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pregrijavanje slavine

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Lupe
Lupe's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2019
Poruke:

Pozdrav svima. Pretrazujem cijelo jutro, forum je prepun korisnih tema, ali jednu ne mogu naci:
Jedorucna slavina od kuhinjskog bojlera Gorenje Tiki 5L se bas pregrijava, valjda nekih 60*C ili vise. Ne znam sto da radim, bojler je skoro nov, 2 mjeseca, pravilno su spojene sve tri cijevi…
Slavina je par godina stara, a pregrijavanje je od prije nekoliko dana.
Cijevi/pletena crijeva od bojlera do savine su i toplije od slavine.
Sto da bacam, slavinu ili skoro nov bojler.
Hvala

Uf

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

150 dinara kosta mesac za slavinu, on je otisao. Meni se isto desavalo pa mi je bojler radio mnogo jer je kroz slavinu spajao toplu i hladnu vodu pa gdje god pustis hladnu, topla je prolazila kroz slavinu po malo, sto se nije osecalo na temperaturi vode, ali jeste na mesecnom racunu.

Lupe
Lupe's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2019
Poruke:

Hvala. Znaci sada bi trebalo rastaviti slavinu za cekirati kakav konkretno tip mesaca trebam. Slavina je jednorucna sa 3 pletenice, bojler ispod sudopera.

Uf

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

Kad se skine onaj poklopac tj cep na kome obicno bude oznaka vruce i hladne vode, iza ima imbus, on hoce vrenom da se zezne pa je malo teze odvrnuti ga. kad s eon odvrne, svuce se rucica na gore, onda se odvrne veliki prsten koji ide oko mesaca, i to je to, mesac se izvuce na gore. kod vracanja samo voditi racuna da se sve vrati na svoje mesto kao sto je izvadjeno

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Пошто је овде у питању нископритисни бојлер није мешач разлог за прегревање, већ подешеност термостата на том потисном бојлеру, или можда његова несправност. Код тих батерија излаз топле воде је стално отворен, а вентилима се одређује да ли ће хладна вода бити усмерена из мреже на изливну цев или ће се усмерити кроз бојлер да потискује топлу воду.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Lupe
Lupe's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2019
Poruke:

Hm, hm. Bojler je Gorenje Tiki 5L, problem uocen kad je bojler bio star 20 dana. Regulator temp. vode podesen na 'e' ekonomik. Mislm da mi je najpamentnije privremeno, za test, montirati staru Armalovu slavinu iz podruma I cekati rezultate. U medjuvremenu, ponekad kap vode izidje is slavine, ispod 'prstena'. Tako da sada izgleda da slavina, ili njezin dio, zaista treba popravak; jedino treba ustanoviti sto je uzrok nepravilnosti.

Uf

Lupe
Lupe's picture
Offline
Registrovan dana: 07/06/2019
Poruke:

Eto ga. Stara Armalova slavina, premda neurednog izgleda zbog izlizanosti, radi OK, nema curenja a nije ni vruca na dodir.
Hvala svima na pomci.

Uf