Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zamena za septicku na vikendici

1 poruka / 0 new
Poslednja poruka
jozici
jozici's picture
Offline
Registrovan dana: 25/09/2007
Poruke:

Na ovom forumu sam nasao dosta tema o septickim ali je mene zanimao drugaciji sistem pa sam malo istrazivao i naisao na zanimljivo resenje.
http://www.ekologija.ba/index.php?w=n&s=o&id=69

Prednost je sto se voda precisti pre nego sto ode u zemlju i tako sprecavam moguce zagadjenje bunara pitke vode koji se nalazi na placu. Posebno mi je interesantno sto, citiram....
"Čvrste materije se filtriraju i kompostiraju u humus. Otpadna voda ne zastaje i zato nemamo neugodnih mirisa. Umjesto mulja, dobijamo humus, koji se jednom godišnje vadi i primjenjuje u poljoprivredi (jeftinije nego zbrinjavanje mulja u centralnim konvencionalnim prečišćivačima)."

Izdvojio bi i....
"prečiščivači jedva da sadrže potrošne dijelove, a nemaju ni specijalnih dijelova: nema problema rezervnih dijelova i mnogo toga može se lično napraviti, ako se posjeduje imalo zanatske vještine. "

Na ovaj sistem bi bila prikljucena samo jedna WC solja. Za pranje posudja na vikendici koristimo biorazgradivi deterdzent koji razredjen koristimo za zalivanje tako da on ne bi odlazio na preciscavanje.

Ukratko sistem funkcionise tako sto se fekalije filtriraju u kompostistu preko slame, humusa i geotekstila i tako se filtrira cvrsta materija a voda sa rastvorenim organskim materijama ide u zemlju sa trskom gde se filtrira kroz zemlju i korenje trske.

Razmisljao sam o klasicnom poljskom WC-u ali mi u tom renju smeta neprijatan miris. U ovom novom resenju voda u WC skoljci sprecava sirenje neprijatnih mirisa iz jame. Nepropusne septicke su mi problem sto se moraju cesto prazniti a propusne mogu da ugroze izvore pitke vode.

  • preciscavanjevodenavikendici.jpg