Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Ojačavanje ploče velikog raspona

18 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Kosmet1389
Kosmet1389's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2015
Poruke:

Da li postavljam pitanje u odgovarajućem topiku - to ne znam, samo Vas molim da ne prebacujete u neku moju već otvorenu temu.

Dakle ovako, imam plan izgradnje porodične kuće bla bla bla...
Dnevni boravak+trpezarije je po projektu 6x7m, međutim, tu ide i sprat, gore je takođe dnevni boravak+trpezarija istih dimenzija, pa me zanima koliko će to sve biti jako tj čvrsto, s obzirom na to da će se i gore na spratu funkcionisati. Da li može neki savet, da li negde na četvrtom metru da ide greda preko plafona i da tu istu gredu dole u prizemlju drže 2 stuba, ne bi li se ojačala ploča, pošto je velika prostorija u pitanju, a samim tim dodavanjem stubova dobio bih i na izgledu cele te prostorije.

Hvala unapred na odgovoru

Kosmet1389
Kosmet1389's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2015
Poruke:

Evo na sta sam konkretno mislio. Dakle, zamislimo da je ovo jedna cela prostorija 7x6m, nema nosecih zidova, niti nekih stubova.
Ovo crveno je armirana betonska greda koja bi isla po plafonu samo, dakle nije zid, a ovi zuti krugovi su betonski stubovi, koji bi drzali tu gredu i taj deo plafona maltene. Da li je ovo ok zamisao? Pritom bih te obicne betonske stubove malo ukrasio nekim lajsnama tako da bi dobili na izgledu.

Kosmet1389
Kosmet1389's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2015
Poruke:

Evo jos jedne slike koja ce malo bolje da docara ono sto sam zamislio. Dakle crveno na plafonu je greda

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Generalno ovo nije dobro i ne bi smelo da se uradi. Napravićete jedan zid da je slobodan 7m bez upravnog zida na njemu koji bi mu bio vezni. Drugo kombinovaćete zidane zidove kao vertikalne noseće elemente sa AB stubovima na jednoj etaži što takođe ne sme. Znači ovo je stvar konceptualnog projektovanja i ovo ne možete da ispravite nikako osim da promenite konstruktivni sistem i sve napravite u skeletnoj konstrukciji. Inače ovaj problem niko od inženjera ne uzima za ozbiljno i ima hiljade i hiljade primera tako izvedenih objekata.

Drugi problem je ovo što vi pitate i rešava se veoma lako tako što povećate na tom delu visinu tavanice na 25-30cm. Pretpostavljam da planirate fert konstrukciju 14+6 ili 16+4cm (ovaj punioc od 16cm se malo teže nalati) i ona na rasponu od 6m pravi veliki ugib tako da iz uslova upotrebljivosti nije pogodna da se upotrebi. Vi bi trebali samo preko uobičajeno korišćenih punioca da poređate još 10tak cm stiropora (skrojenih u širini punioca), ima negde slike na nekoj od tema sam postavljo, ili da koristite punioc14cm pa na njega da stavite položeni pregradni blok 25/19/9cm tako da dobijete 23+5cm fert tavanicu. kada se napravi ovako višlja sitnorebrasta tavanica ona je kruća i ima znatno manje ugibe +je statička visina veća pa je i količina računske armature racionalnija. Uz oslonce u svakom rebru treba postaviti par kosih šipki 3-4kom manjeg preseka može i fi 6 ili 8cm. Ovo više konstruktivno jer su smičući naponi uz oslonce ovde mali ali je rešetka binora sada malo dublje postavljena u odnosu na mrežu u gornjem delu ploče pa nije loše da ih bude. Zbog većeg raspona potrebna su dva rebra za ukrućenje.

Ovo što ste zamislili sa dva stuba može da se iskoristi ali ne sa tom gredom što ste nacrtali crveno već sa dve popreko koje bi u stvari bila rebra za ukrućenje koja bi iskoristili da naprave ne samo preraspodelu između rebara tavanice međusobno negi i da prenesu deo opterećenja na bočne zidove i na te stubove. to bi moralo da se uradi ne sa binorom koji je "kompletan" tj. da ima kanalice po celoj dužini već da se na mestu gde su projektovana rebra za ukrućenje ona izostave. To omogućava da se rebro za ukrućenje napravi u punoj visini tavanice tj. 20cm a ne samo od gornje ivice kanalice pa do vrha ploče (to je smanjenje od 3-4cm). Na ovaj način bi uslovno pretvorili sitnorebrastu "fert" tavanicu koja je predviđena da nosi u jednom pravcu u roštilj greda koja bi delom nosile i popreko. Ovo ima smisla samo na delu tavanice prizemlja jer ako ta dva stuba ne odu i naviše kroz I-sprat da drže i narednu tavanicu ovo više nema smisla jer rebro za ukrućenje ne može da baca raspon od 7m. S obzirom da bi sve ovo bilo komplikovano da izvedete kako treba jer pitanje je kakve ćete majstore da nađete sigurnije bi bilo orjentisati fert tavanicu po dužem pravcu prostorije ali da raspon od 7m bude podeljen na dva manja. Ta greda koju ste nacrtali crvenom bojom nebi onda "ojačalaa" nego bi nosila nejveći deo tavanice.

Kosmet1389
Kosmet1389's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2015
Poruke:

Histerezis, prvo bih da Vam se zahvalim na opširnom odgovoru, nikada ni na jednom forumu mi neko nije ovako opširno odgovorio. Hvala na posvećenosti.

Nisam baš sve razumeo, ali jesam većinu.
Ako bih ovaj plan radio kao prizemnu kuću, da li bi u tom slučaju bilo u redu da se radi onako kako sam opisao?
Što se tiče fert tavanice definitivno sam planirao 16+4.
Inače, da li bi moglo da se na tom jednom zidu od 7m, doda upravni zid, ali ne kompletan već nekih 1m da ide ka unutra samo, sa obe strane, i u pravcu njih takodje i ona dva AB stuba koja sam pomenuo gore?

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Kosmet1389 wrote:
Nisam baš sve razumeo, ali jesam većinu...
Pitajte šta nije baš najjasnije..
Kosmet1389 wrote:
da li bi moglo da se na tom jednom zidu od 7m, doda upravni zid, ali ne kompletan već nekih 1m da ide ka unutra samo, sa obe strane, i u pravcu njih takodje i ona dva AB stuba koja sam pomenuo gore?
Ako stavite zidove sa obe strane od po 1m ne trebaju vam ta dva stuba. Biće prenatrpano. Bolje umesto njih stavite malo jaču gredu (tu što ste je nacrtali crveno).
U svakoj varijanti sa LMT 16+4cm rebra za ukrućenje moraju da budu u trećinama raspona, u punoj visini ploče, široka min 20cm i armirana računskom armaturom a ne konstruktivnom kao što je uobičajeno. Jedino njima možete da ublažite ugib tako što ćete da napravite "roštilj" od LMT fert-a i te dve grede. Da li imate išta nacrtano od toga što želite da pravite u osnovi i presecima? kako izgleda cela kuća?

Kosmet1389
Kosmet1389's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2015
Poruke:

Hvala puno još jednom. Još uvek nije urađen projekat, ali imam neki svoj kao idejni projekat, nezavrsen inace. Ovako bi trebalo da izgleda sve

Kosmet1389
Kosmet1389's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2015
Poruke:

Vide se tu ti stubovi sa obe strane pored fotelje, belom bojom obelezene kockice

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Gde treba da se zida ova kuća? U kom mestu?

Kosmet1389
Kosmet1389's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2015
Poruke:

Rakovica, Beograd

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Rakovica nije naročito trusno područje ona je u VII zoni i seizmičko dejstvo ne treba nešto posebno da vas plaši. To znači da ne mora baš striktno da se vodi računa o svakom aspektu regularnosti konstrukcije. Samo sa jedne strane prostorije gde je taj dugačak zid od 7m ako bi stavili upravan zid od 1m bilo bi i više nego dovoljno.
Osnovu bi trebalo da vam koriguje arhitekta jer ima nedostataka. Ja bi na primer povećao širinu spavaće sobe za 60cm taman da možete iza vrata da postavite orman a dnevnu sobu bi smanjio za tih 60cm. Čemu dnevna soba +trpezarija 7x6=42m2 mnoge porodice žive u stanovima koji su te kvadrature. Mada to je jako zahvalno kada pravite veselje u kućnim uslovima ili slavite slavu pa imate mogućnost da primite veliki broj gostiju od jedanput.
Greda koja bi išla preko tih stubova (nacrtali ste je crveno) pa čak i da se stubovi u potpunosti ukinu a da ostane sa jedne ili sa obe strane po 1m zida greda može da nosi tavanicu ali da se fert okrene u upravnom pravcu pa da umesto jednog velikog raspona od 6m imate jedan od 4m i jedan od 3m što su mali rasponi i radi se bez problema. Za tako male raspone ne trebaju ni rebra za ukrućenje. Ovo je varijanta koja bi se veoma lako izvela. Jedino bi ta greda po sredini te velike prostorije morala da se vidi dole tj. da bude malo veće visine tipa 40 do 50cm. Ukoliko ne želite da se vidi greda možete da se vratite na prvobitno rešenje sa dva stuba i da svesno idete na izvesnu neregularnost a da ovaj dugačak zid uradite u debljini od 30cm produženim giterom ili na 38cm na opeku i po jer kod debljih zidova je dopuštena veća slobodna dužina bez veznih zidova koji stoje upravno na noseće. Znači sve može da se reši. Sad vi treba da vidite šta bi manje smetalo po pitanju estetike da li stubovi ili greda koja se vidi? Ispeglajte vi arhitektonsko rešenje a za tavanicu ćete lako...

Kosmet1389
Kosmet1389's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2015
Poruke:

Što se tiče kvadrature dnevne sobe i trpezarije, to je tačno, ostavljam mogućnost da to može malo da se koriguje tj. smanji, arhitekta će i sam dati neke predloge što se toga tiče. Mada jeste dobro za ta veselja, slave itd. To sam i mislio za fert, zbog toga svega sam i mislio da ide greda tu, pa da onda idu fert gredice od 4m do grede, i onda ovamo od grede do kuhinje fert od 3m. Nije problem ako se bude videla greda, može da se sredi nekim spuštenim plafonom na primer paralelno sa gredom. Videćemo na kraju, konsultovaću se sa arhitektom o detaljima, trebalo bi to sve da bude ok. Hvala Vam još jednom na savetima Smile

Evo i nešto što sam ja crtao, u principu to je to, umesto garaže ubačena još jedna soba. Mozda su stubovi negde nepotrebni, ima ih oko 30. Ovo sam crtao onako laički

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Kosmet1389 wrote:
To sam i mislio za fert, zbog toga svega sam i mislio da ide greda tu, pa da onda idu fert gredice od 4m do grede, i onda ovamo od grede do kuhinje fert od 3m.
To je najbolje i najednostavnije da uradite. U početku vas nisam baš razumeo šta i kako želite da "ojačavate". Jako je važno da rešenje usvojite integralno za obe etaže i da se odmah predvidi šta će da nosi stubove od stolice krova. Veliki je raspon pa ce verovatno barem jedan ili dva stuba od krova da padnu u to veliko polje. Zavisi kako bude orjentisan krov moguće je da stubovi krova padnu ne na gredu i na zid nego da budu u "polju". Onaj ko vam bude projektovao kuću trebalo bi to da to sve adekvatno reši i predvidi.
Što se tiče vertikalnih serklaža višak su u sredini zidova između kupatila i wc-a. U prostoriji levo od stepeništa koja je L oblika VS treba da se pomeri u ćoški gde se zidovi sutiču. U kuhinji jedan od ta dva VS koja su uz dimnjak treba da se pomeri na kraj zida koji je desno ili da se ukine. Dimnjak ili šta je već ta okrugla cev u kuhinji treba da se pomeri van zida da nebi prolazila kroz HS nego da prodor bude kroz tavanicu.

Kosmet1389
Kosmet1389's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2015
Poruke:

Video sam poruku pre par dana, sad sam se tek setio da napisem nesto...
Poslusao sam Vase savete i na osnovu toga izmenio jos neke detalje, odnosno rekao bih bas sve sto ste rekli... Videcemo na kraju sta ce arhitekta reci, ocekujem da jos dosta stvari bude izmenjeno.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Arhitekta će da razmesti nameštaj, poboljša funkcionalnost, "ispegla" dimenzije, koriguje otvore radi boljeg osvetljenja , uobliči prostorije i odnose površina pojedinih prostorija,... Inače je manje više to to... U unutrašnjim zidovima kuhinje ti središnji VS bi mogli da se izostave...

Kosmet1389
Kosmet1389's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2015
Poruke:

Hvala puno na svim savetima! Smile

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Kosmet1389 šta bi sa kućom?

Više puta na forumu sam spominjao kako je moguće "fert" konstrukcijom "baciti" veliki raspon povećanjem visine dodavanjem ispune (stiropor, blok, gasbeton ili dr.). Koliko se sećam samo sam na jednom mestu postavio jednu staru sliku. Sitnorebraste tavanice možete da koristire do 12-tak metara raspona što je za potrebe SSM baš ozbilan raspon ali je ostvariv. Dajem vam u prilogu slike sa lepim primerom da je baš kao ispuna za povećanje visine upotrebljen stiropor. Lepak je upotrebljen samo da se table stiropora ne bi pomerale. Ploča je 10m raspona a gradilište i izvođač su ozbiljni. Binori i kanalice su izbačeni jer je fizički nemoguće u njih smestiti 4B22!!! Oplata je napravljena sa nadvišenjem od 4cm (malo više od preporuka i propisa) ali je odgovarajuća vrednost kojom se kompenzuje elastični ugib. usvojena su tri podužna rebra za ukrućenje na 2.5m osovinskog rastojanja.
Da bi clanovima bilo jasnije na ovako velikim rasponima nosivost nije problem (jer se lako ostvari) već deformabilnost (veliki ugib ploče). U trenutku oslobađanja tavanice (uklanjanje oplate i podupirača) dolazi do vertikalne deformacije tj. ploča formira ugib. Ukoliko se u startu ploča napravi sa suprotnim zakrivljenjem (negativnim ugibom) podignete je na gore u sredini pre betoniranja (u fazi ređanje nosača i punioca) pri oslobađanju se taj ugib kompenzuje i ostaje samo njegovo naknadno povećanje usled reoloških svojstva betona.

  • lmt_tavanica_10m_1.jpg
  • lmt_tavanica_10m_2.jpg
  • lmt_tavanica_10m_3.jpg
  • lmt_tavanica_10m_4.jpg
  • lmt_tavanica_10m_5.jpg
  • lmt_tavanica_10m_6.jpg
  • lmt_tavanica_10m_7.jpg
Kosmet1389
Kosmet1389's picture
Offline
Registrovan dana: 19/10/2015
Poruke:

Odloženo je sve za narednu godinu zbog problema oko papirologije.