Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zidanje očvršćavanje šupe

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

Prepravljam stari objekat koji je pre dosta godina (par desetina) služio kao obor, u šupu. Tad kada je napravljen, napravljen je vrlo šturo, od blokova koji su do danas dosta ispucali, neki se više nisu ni držali. Sve te blokove zamenio sam novim, šupu sam dozidao do 2,2m visine, ćoškove sam usekovao i išalovao za stubove, kao i jedan stub na sredini zadnjeg zida. Za stubove sam iskoristio armaturu 10ku. Gore u krug ću staviti serklaž.
Medjutim obzirom da brat i ja to radimo vrlo amaterski, mnogo toga smo izgresili i ono što me interesuje jeste da li će se te greške u budućnosti mnogo obiti u glavu, a sad ću da navedem na šta tačno mislim.
- U stubove visine 2,2 stavili smo samo 3 uzengije.
- U serklaž smo stavljali armaturu 6cu
- Bočne strane serklaza idu pod kosinom jer je zadnji zid za jedan red nizi (ovo iz razloga jer ce krov ici na 2 vode, jedna pokriva supu koja je sirine 2,4m, a druga jos toliko ispred supe kao nadstrešnica)

Planiramo da izmalterisemo iznutra, a spolja da odradimo fasadu nekad. E sad mene zanima kako ce se navedeni nedostaci manifestovati, tj jako sam zabrinut da će to pod težinom krova vrlo brzo ispucati jer je ostalo vise od 70% starih blokova, plus ovi stubovi koji su dosta ofrlje odradjeni.
Dakle znam da sam mnogo izgresio, svestan sam toga, samo me zanima da li ce me to skupo koštati. Hvala svima koji odgovore!

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Стара прича, прво се уради па се онда тражи савет. Сваки коментар је сувишан.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

nnikola
nnikola's picture
Offline
Registrovan dana: 16/08/2018
Poruke:

Ne mogu da kažem da nisi upravu, zajebo sam stvar

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

nnikola wrote:
- U stubove visine 2,2 stavili smo samo 3 uzengije.
Prave i firme stubove visine 3,3m i stave samo 3 uzengije. Samo bez sekiracije!
Za cenu jednog piva 0.5l u flaši sa kauciom može da se kupi na stovarištu od 2.5 do 4komada uzengija (na otpadima je armatura 50din/kg i uzengije mogu često da se nađu kao preostale sa nekog gradilišta ili "kumovi" ukradu pa prodaju kao sekundarne sirovine). 1kg paljene žice je 130-140din.
Ja kad radim nešto za mene lično idem logikom da ga napravim da valja i da ga više nikad ne prepravljam, ojačavam, dopravljam, dorađujem,... ako će to da me u startu košta i više.

  • uzengije_retko_postavljene.jpg