Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Zidanje vrucim tek ugasenim krecom

1 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Nebojsa Dalmacija
Nebojsa Dalmacija's picture
Offline
Registrovan dana: 05/10/2016
Poruke:

Nekada se zidalo tako sto se negaseni krec gasio i onda dok je jos vruc mesao bi se sa peskom i tako se zidalo. Na primer Niska tvrdjaa je tako radjena i jos dobro izgleda. Jednom sa na televiziji slusao coveka koji je pravio kucu od slame u petrovaradinu pa onda vrucim krecom navacio po slami, on je rekao da je tako tvrd taj materijal da se posle ekser ne moze zakucati u takav zid. Nije objasnjao postupak kako se to radi pa me zanima da li ima neko ko mje to radio da objasni tacan postupak rada. Palo mi je na pamet da mozda to nije postupak ili bar slican koji se koristi u proizvodnji silikatne cigle, ali to je vec nesto drugo predpostavljam.

Zanima me, posto mi nije uopste poznat taj rad (koristio sam samo obican vec ugaseni krec za krecenje):

1. Da li se negaseni krec prvo mozda mesa sa peskom pa se onda doda voda u celu smesu? Ili se mozda prvo nalijje voda u krec pa kad dodje do rekacije tek posle se dodaje pesak?

2. Posto rekacija negasenog kreca sa vodom stvara i do 100 stepeni temperaturu zanima me kada se moze koristiti za rad takav krec? kako znati kada je vreme za upotrebu? Da li se ceka 1-2 sata, 5 sati, ili jedan do dva dana? Vreme kada moze da se koristi me zanima.

2. Da li je "jaci" kad se koristi vruc krec bez peska, a ako ne koji je odnos vruceg ugasenog kreca i pesska koji se koristi?

Hvala unapred na pomoci,
Nebojsa