Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

masinsko pletenje

15 poruka / 0 new
Poslednja poruka
yelka
yelka's picture
Offline
Registrovan dana: 04/05/2010
Poruke:

Pozdrav svim ljubiteljima pletenja! Znam da pletem rucno, ali sam se od skora, usled nedostatka vremena zainteresovala za masinsko pletenje. Potreban mi je savet u vezi kupovine masine. Unapred hvala!

Dandjo
Dandjo's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2011
Poruke:

Sve u vezi mašinskog pletenja i mašimskog veza,mogu Vam biti od koristi.

yelka
yelka's picture
Offline
Registrovan dana: 04/05/2010
Poruke:

Prvenstveno me interesuje odabir masine. Sta bi mi Vi savetovali? Za kakvu masinu sa se odlucim?

Dandjo
Dandjo's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2011
Poruke:

Standardne mašine za pletenje (ne industriske), su "trojke" i "šestice",veoma je retkost "osmica".Broj(količina), igala u nizu, na 25.4mm je izvedenica za naziv klase mašine."Trojka" ima tri igle na 25.4mm,i dobijaju se pletenine veoma nalik na ručno rađene,krupna pletenina.Ovo krupna odnosi se na veličinu petlje(očice).Obično,pletenine,ručno rađene su od predivaa kupljenih u standardnim prodavnicama, pozamanterijama za vunice, maloprodajama,namotana na "klubama"ili štrenama 50-100g.Mahom,ta prediva su za mašine"Trojke".Na njima se može raditi i sa tankim nitima sa konusa, jeftinijimmmmm ali usnopljeno po desetak niti.Evo nekoliko tipova za gugletanje;Knitting machines SK155, ili KH260, ili KH260 itd....za naš gugl ukucajte;masina za pletenje ili masina za pletenje djempera.

Mašina "šestica",ima šest igala na 2,5cm.Koriste predivo srednjih debljina,i dobijaju se pletenine koje se najčešće sreću.Naj rasprostranjenije su,praktično, kad nestručnoj osobi kažete mašina za pletenje,prva joj je asocijacija ta "šestica",jer je ipak, nekad imala priliku tako nešto bar na blic, videti ili čuti.Evo nekoliko tipova za gugletanje;Knitting machines;KH970, ili KH940, ili KH930 itd..Naj bolje je na njima koristiti prediva tanja od onih koje gore pomenuh i sa konusa.Mnogoooooooo su jeftinijaaaaaa, ima ih u Srbiji kupiti na nekoliko mesta.Mašine šestice mogu koristiti i deblja prediva samo u par tehnika,glat jednoredni Žakar, i dvoredno u rasteru svaka druga igla,tad se teže radi,pa korisnik mora zapeti,pa sa dve ruke, pa se pomera ceo sto sa sve mašinom,pa se korisnik preznojava za dvadesetak centimetara urađene pletenine, i muke i muke.
Moje iskustvo Vam pruža veoma pouzdan, stručan stav;za kreativna rešenja pletenih modela u malom biznisu,apsolutno su potrebne i trojka i šestica.Promašaj je nemati jednu od njih.Modeli to uslovljavaju. E,sad,nije jednostavno isfinansirati obe odmah,pa u takvoj situaciji,predlažem Vam
nabavku prvo “trojku”. Pleteninu sa trojke je lakše prodati kao male serije, unikati, ručni rad itd,jer ih nema u prodaji onoliko koliko ima pletenih modela rađenih na šesticama.Pogledajte bilo koji časopis za pletenine,70-etak procenata su modeli u krupnoj pletenini.Uđite u ekskluzivne butike, priđite krupno pletenom modelu na lutki i izgovorite prodavcu: ijjaooo kakoo je ovoo lepooo, božee, božeee, odgovoriće Vam,e pa gospođo slatkaa,to je ručni rad. Uzvratite, e, da da, zato je ovoliko skupo. Poredeći urađen pleten model na mašini trojki i urađen ručno, razliku može zapaziti samo ekspert,a ko njega šmirgla,pa,on Vam nije kupac.Kako izgledaju modeli sa “trojke”, bolera,đemperi,jaknice, haljine, suknje, ponča,šalovi, ešarpe,kape,grejači za podkolenice,čarape,dokolenice dugačke do par cm od ivice mini suknje, popkice,patofne, pleteni elemenati za čizme,tašne itd, koji se mogu prodati po solidnoj ceni i brzo,napravit ću vam fotose i postavit ću ovde.

Jednoredna mašina za pletenje

Mašina, “trojka” ili “šestica,” može se kupiti kao jednoredna mašina za pletenje. Na njoj radite mnoštvo jednorednih tehnika; glat,saće,pružene,tkanje,čipka,jednoredni Žakar itd.Taj jedan red ima u sebi ugrađene mehanizme i elektroniku za mnoštvo naj važnijih i naj češće korišćene tehnike rada(bodove).Zato jednoredni red igala nazivamo Glavni red.Na jednorednoj se rade kružne ranfle s malo više asistencije,napora korisnika.Rebraste tehnike, jednoredna mašina može raditi ali baš s mnogo asistencije,napora korisnika. Ovo, napora, znači, korisnik, veoma, ručno(dekerima), učestvuje u radu tih rebrastih tehnika.

Dvoredna mašina za pletenje

Ako želite raditi i tehnike za ranfle, rebraste tehnike,patent ,polu patent ili Biser tehnike, bez napora,bez asistencije korisnika, tad dokuupite drugi red igala koji Vam omogućuje rad tih tehnika s lakoćom.Taj drugi red igala ima mnogo manje ugrađenih mehanizama i elektronike u odnosu na glavni red.Montira se, uz glavni red, kad sedite za mašinom, tad,stoji ispred Vas kao bliža i okrenut je ka korisniku.Zbog toga ga zovemo prednji red . Tako, glavni red(jednoredna mašina), spregnuta u “sendvič” s drugim redom igala,(prednjim redom igala),nazivamo, dvoredna mašina za pletenje.Dvoredna mašina za pletenje perfektno radi tehniku,Dvoredni Žakar.Pletenina u dvorednom Žakaru, s lica, ima mustrice(motive) u mnoštvu boja, veoma korektne, a, s naličja je sve upleteno u dvoredni glat. Tako su obe strane pletenine veoma korektne. Za razliku od jednorednog Žakara koji s lica ima ograničenje geometrije motiva a s naličja ima mnoštvo froncli prediva . Standardni rad za kape je “Biser”( polu patent),može se uraditi tek na dvorednoj mašini.Mašina, “Brother” CK35, taj dvoredni Žakar radi vrhunski.Ima šest menjača boja(niti prediva) levo i desno.Molim Vas! da vas ovo ne pokrene u nabavku te mašine. Moraju se obaviti nekoliko tehničkih intervencija na njoj i tek tad, “too je taj rad”. Ako ne uradite te tehničke intervencije,”bežite od nje”.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Objašnjenje žargonskih nazivaa mašina
Mašina “trojka” ima u jednorednorednom nizu 114 igala.Od prve do poslednje igle je 102.6cm.1026mm podeljeno sa 114 igala je 9mm.Znači, između dve igle u nizu, imamo prazan razmak od 9mm minus debljina jedne igle(1.4mm) 7.6mm. Sad, 1 inč (25.4mm) podelimo sa 9 dobit ćemo 2.82 i eto u žargonu korisnika ovih mašina, ovaj broj 2.82 zaokružen na 3, zovemo mašina “trojka”. Na 1 inč ima tri igle.Između igala je po 7.6mm praznog prostora.Pletenine dobijene sa mašina “Trojki”grupišemo kao krupne pletenine.Ovo krupne, odnosi se na petlje (očice).Vema nalik na ručno rađeno.

Mašina “Šestica”ima u jednorednom nizu 200 igala.Od prve do poslednje igle je 90cm.900mm podeljeno sa 200 igala je 4.5mm.Znači, između dve igle u nizu, imamo prazan razmak od 4.5mm minus debljina jedne igle (1.2mm) 3.3mm. Sad, 1 inč(25.4mm) podelimo sa 4.5mm dobit ćemo 5.64mm i eto u žargonu korisnika ovih mašina, ovaj broj 5.64 zaokružen na 6 zovemo mašina “šestica”.Na 1 inč ima šest igala.Između igala je po 2.82mm praznog prostora. Pletenine dobijene na mašinama “Šesticama” grupišemo kao srednje krupnoće.Naj češće pletenine u svakodnevici.

yelka
yelka's picture
Offline
Registrovan dana: 04/05/2010
Poruke:

Hvala Vam od srca! Sve sto ste napisali bice mi od velike koristi. Mozete li mi reci u cemu je razlika izmedju jednorednih i dvorednih masina?

nadezda.jaric
nadezda.jaric's picture
Offline
Registrovan dana: 26/02/2011
Poruke:

Alal vera "majstore" ! prava stvar za pocetnike ,samo ako znaju sta hoce da rade , pletu. Mene interesuje da li znate neki servis za te masine? Imam brother 588 cak bi je prodala Odavno nista nisam na njoj radila pa treba da se malo podmaze . Hvala puno

pahulja
pahulja's picture
Offline
Registrovan dana: 30/11/2009
Poruke:

ima li neko nekakve scripte za masinsko pletenje interesuje me pletenje na dvorednoj rucnoj singer masini

bekuta
bekuta's picture
Offline
Registrovan dana: 25/01/2013
Poruke:

skriptu i prevod koji ide sa masinom Singer 6 ako si jos zainteresovana mogu ti nekako kopirati i posaljem,pozdrav

njonjica
njonjica's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2013
Poruke:

Pozdrav svima Smile

I ja sam veeeliki zaljubljenik u masinsko pletenje; imam Singer dvorednu masinu "sesticu" i jako dobro se snalazim kad radim na osnovnoj radnoj povrsini. Pokusavala sam nekoliko puta raditi sa obje povrsine ali mi se vunica zapetlja, radilica zaglavi Sad Molim vas ako neko moze (Dandjo na primjer) objasniti osnove masinskog pletenja na duploj povrsini.

Do sada sam radila neke kapice i sal kragne i to mi ne ide lose obzirom da sam od samog pocetka sve sama ucila...kad sam dobila masinu uopste nisam znala gdje se vunica provlaci...

I ja bih voljela ovu skripticu ako je moguce...mozda najbolje skenirati je pa podijeliti u pdf-u?

pahulja
pahulja's picture
Offline
Registrovan dana: 30/11/2009
Poruke:

pustila sam ti pp Smile

Dandjo
Dandjo's picture
Offline
Registrovan dana: 04/03/2011
Poruke:

U vezi kućnog mašinskog pletenja, rado ću Vas uputiti kako ćete je dovesti u ispravno stanje,kako se koji preplet radi na njoj, sa kojom vrstom prediva(vunicom) a i šta od pletenina
raditi. Za tu singericu mi pošaljite koji je tip mašine, ako može i slika tehničkog stanja.Ja sam na Skype pod imenom DaneS. Da je vidim preko kamere.

Zbog onih koji čitaju ove postove moram Vas malo ispraviti u sledećem:(I ja sam veeeliki zaljubljenik u masinsko pletenje; imam Singer dvorednu masinu "sesticu" i jako dobro se snalazim kad radim na osnovnoj radnoj povrsini. Pokusavala sam nekoliko puta raditi sa obje povrsine ali mi se vunica zapetlja, radilica zaglavi Molim vas ako neko moze (Dandjo na primjer) objasniti osnove masinskog pletenja na duploj povrsini.)
Evropske "Singerice" su "petice", a ne "šestice". Imaju na dužinskom rasponu od 25.4mm pet igala, pa ih korisnici u žargonu nazivaju "Petice".
Japanske mašine su sa šest igala na 2.54cm te ih nazivamo "šestice". Brother, Empisal, Silver Reed itd.
To šta Vi nazivate "Osnovna radna površina" je jednoredna mašina, može i osnovni red igala a ono šta nazivate "Dupla površina" je dvoredna mašina može i ovako, na osnovni red igala podignemo prednji red igala i radimo preplete duplih radova Pun patent bod, polu paten ili Biser bod razne ranfle, riblju kost i tako dalje...
Pomenuli ste da se vunica mrsi pri pokušaju počinjanja rada na dvorednoj mašini.Trebate nakon prvog reda nabacivanja prediva na zauzet raster igala postaviti ćešalj i tegove,zatim dva reda
kružne pletenine služiće da se početak zalokuje, da se nepara, tad nastavite rad sa obe radilice.

njonjica
njonjica's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2013
Poruke:

Dandjo mnogo hvala sto se javili na topic.
Hvala i na ispravci; ja sam mislila (po vasem gornjem opisu gdje ste objasnjavali vrste masina) da je moja masina sestica. Na sirini od 90 cm ja imam 200 igala, pa sam ja to kao nesto racunala Laughing out loud

Sve sta znam o masinama za pletenje (a znam jako malo) je sa neta, dako da mi je lakse reci i razumjeti kad neko kaze ribber nego taj drugi dio masine koji se uklapa sa strane.
Ne mogu vam reci o kojom je tipu Singer masine rijec, samo znam da je baka moje prijateljice osamdesetih dobila iz australije i posto moja prijateljica nema zelju za masinskim pletenjem poklonila je meni. Masina nema kartice, ona moze samo da plete a ako radim cipku ili neku drugu mustru moram da manipulisem iglama.

U principu znam kako funkcionira dvoredna masina. Nakon sto na leveru ostavim H poziciju na 3, opletem jedan red. Zatim unesem cesalj izmedju i provucem zicu; objesim tegove i krenem sa pletenjem. Uvijek prvo idem sa "main" masinom, odnosno radilicom na osnovnoj povrsini pa onda na "ribber" odnosno toj drugoj povrsini jer se one pokrecu odvojeno. Nisam probala isplesti dva tri reda nakon umetanja zice da se zalokuje (mada ne znam sta to znaci). Meni radilica na ovoj povrsini sa strane (ribber) ponekad zapinje i zapetlja mi vunu.

Mnogo, mnogo hvala za vase ima na skype, moje je moogie0505 i svakako cu biti slobodna da vas kontaktiram kad se dogovorimo.

sanda734
sanda734's picture
Offline
Registrovan dana: 28/02/2010
Poruke:

Postovani,
Kupo sam supruzi dvorednu msinu mislim da je trojka marke swiss magic vidim da duuugo nij radila. pa cu je odmastiti alkolholom i podmazati masinskim uljem koje vrste i debljine konca odgovaraju za ovu spravu i kakav je kvalitet te kakve su mogucnosti ov masine jeftino sam je kupio. nikako ne mozemo iako imamo uputstvo na hrvatskom da krenemo da pletemo najobicnije pletenje evo vec 5 sati pokusavam ali ne ide. Hvala
Pozdrav

zejna.
zejna.'s picture
Offline
Registrovan dana: 23/01/2018
Poruke:

Trebam pomoc ako ima neko da se javi. trazim uputstvo za rad na singer memo 2 model 600 ( a ja sam pocetnik)

TeTe
TeTe's picture
Offline
Registrovan dana: 18/02/2018
Poruke:

Cao svima,

Unapred se izvinjavam ako je neko vec postavio ovo pitanje!

Potreban mi je savet, da li znate gde bih mogla da nadjem nekoga ko bi mi usluzno (prema mom dizajnu) uradio odredjenu kolicinu masinski pletenih stvari (recimo benkica za bebu)?

Imam dizajn, verovatno i vunu, ali ne zelim rucno da se isplete vec masinski. Koga mogu da kontaktiram za tako nesto?

Hvala mnogo!