Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pomoc oko kupovine aparata za zavarivanja

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
decky017
decky017's picture
Offline
Registrovan dana: 16/02/2014
Poruke:

Želim da kupim aparat za zavarivanje i to inverter. Nisam do sada vario, ali pošto sam sa sela i treba mi nonstop i dojadilo mi da idem više kod drugog da zavarim sitnice odlučio sam da kupim aparat.
Gledajući na internet odlučio sam se za aparat proizvodjača GYS - Francuski. Model se nalazi na sledećem linku:
http://www.gys.fr/prod-014725-586/MMA___Arc_Welder/BUNDLE_GYSMI_E_160_+_...

Ono što bi hteo da znam je nešto više o TIG načinu zarivanja jer ovaj model to omogućava. Uopšte ako neko ima iskustva sa ovim aparatima kao i njihov kvalitet.

zoran_i
zoran_i's picture
Offline
Registrovan dana: 01/12/2008
Poruke:

decky017 wrote:
...Ono što bi hteo da znam je nešto više o TIG načinu zarivanja jer ovaj model to omogućava. Uopšte ako neko ima iskustva sa ovim aparatima kao i njihov kvalitet.

Sta te konkretno zanima o TIG zavarivanju?
Uopsteno, moras da nabavis/kupis bocu sa argonom (besplatno ako je iznajmljujes, a ako je kupujes oko 80-100 EUR), reducir ventil (oko 45 EUR), TIG brener (oko 85-100 EUR), nesto pribora (wolframi, sobe, stezna tela... oko 10 EUR)...

Paljenje je kontaktom, nema prekidac na TIG breneru... znaci moze da posluzi ali ne ocekuj da ces imati briljantne zavarene spojeve TIG-om. Neces moci da zavarujes aluminijum i magnezijum, ostale metale hoces.

Relativno se TIG lako nauci, ali tesko opsima na netu, to se pokaze recimo pri kupovini aparata, a posle se uvezba kod kuce.

A sam aparat ti nije bas neki. Koliko se vidi, ima usisavanje vazduha za hladjenje sa strane sto je po mom misljenju jedan od losijih nacina hladjenja jer se vazduh (sa prasinom) baca na plocu, lomi se i izlazi levo i desno, ... u aparat ulazi 33.5 A kada je amperaza luka na elektrodi 160 A, sto je mnogo. ...Intermitence su mu bas male, mada je OK za amaterska povremena zavarivanja elektrodama do 3.2 mm.
Ne znam koliko taj aparat kosta, ali verujem da mozes da nadjes i jeftinije i bolje za te pare.