Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

LED rasveta

75 poruka / 0 new
Poslednja poruka
BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

hmmm, 10a je sasvim dovoljno za 10m, standardne rgb trake sa 60 kom/metru su 14,4w , a 30 kom/metru oko 7,5wpo metru sto je malo jace od 1A/0.5a po metru, ali kod dioda je to malo dopusteno da odstupa,,,,Moguce je da napajanje nema zaista 10A, sto je vise nego vjerovatno, ne znam koliko se razumis u struju, ali provjeri da nije 10W napajanje. 10amperska napajanja su onako moze se reci poprilicno velika, da kazemo skoro kao napajanje od racunara, sad manje vise zavisi od izvedbe
Evo prije neki dan sam zavrsio jednu diskoteku sa 40m rgb trake i za pocetak je sve radilo na 16A napajanju, i nigdje nije bilo padova napona, posle sam ubacio 2x24A, kad je sve zavrseno i provjereno.
probaj napraviti 4 dijela od po 2,5m pa vidi sta se desava, ali ipak mislim da je lose napajanje....probaj te trake prikaciti na napajanje od racunara, sa izvoda za hdd i slicno,,i vidjeces da li je do napona, tu imas sigurno preko 16a struje ukoliko je p4 generacije recimo 2004 ili mladji

perxan
perxan's picture
Offline
Registrovan dana: 03/08/2011
Poruke:

Evo iseko sam trake i napravio cetiri od 2,5m, sad je sve ok. Ima mali pad - na ulazu 12,30V a na kraju trake je oko 10,50-11V ali bitno mi je da sada suda svetli jednako.
Mislim da je to do traka,tako da ne moze bolje. Do napajanja mislim da nije jer i kad zakacim samo jednu traku isto se desava sa naponom, a 2,5 m bi moralo napajanje da izgura.
Hvala na savetima

I imam jos jedno pitanje
Zasto nekada zuji napajanje(u glavnom kada upalim dijode pa neko vreme zuji i onda prestane)?
I da li smeta napajanju da bude non stop pod naponom,jer u glavnom trake gasim na daljinskom?

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

ma opusteno, to su definitivno one trake uzete na popustu hehe,,,vidi se uvijek ali na zalost tek posle kupovine koliko nesto zaista vrijedi i kosta...
Napajanje moze da zuji nije frka pogotovo ako je choper napajanje, desava se pomalo da cvili i zuji
I opusteno suvise mala potrosnja da ne kazemo nikakva je pogotovo ako je choper u pitanju, tu je skoro da i nema nikako ako nema potrosaca,,,to tako kod mene radi godinama i nema nikakvih problema, a diode opitne drzim skoro 5 godina u kanti sa vodom,,,i rade samo tako...ne gase se nikako,,,da vidim bas kad ce da crknu ako dozivim to hehe

perxan
perxan's picture
Offline
Registrovan dana: 03/08/2011
Poruke:

pa valjda ce i ove moje trajati Smile
hvala na savetima
pozdrav

Genijalac
Genijalac's picture
Offline
Registrovan dana: 03/07/2012
Poruke:

Imam LEDove koji sijaju nekih desetak godina bez prestanka. Pravillno dimenzionisana struja kroz njih, i mislim da mogu da rade baš dugo. Ne znam da li su rađeni testovi u toj oblasti, ali mislim da je 20-tak godina realno. Budućnost rasvete je upravo u tome. Dobra reflektujuća površina iza i oko LED dioda je polje eksperimentisanja još uvek. Mala veličina, mali utrošak energije, dobra luminiscencija i dugotrajan rad su samo neke od prednosti koje tu budućnost čine sasvim izvesnom. LED diode su savršene za SSM varijante u kombinaciji sa elektronskim sklopovima, ali o tome neki drugi put. Rado bi radio na projektu da automobilski farovi umesto sijalica za srednje i dugo svetlo koriste LED, ako bi imao potrebne laboratorijske uslove. Far konstruktivno ne može da ostane isti kao onaj za sijalicu, naravno. Reflektujuće sočivo koje ima klasični far nije ni izbliza dovoljno, kao ni staklo, odnosno plastika postojećih farova. Dvostruka optika, kupasti i valjkasti reflektori sa fragmentima su jedna od opcija. Ako bi se ideja realizovala, akumulatori i alternatori bi bili dugovečniji, efekat približno isti, vizuelni utisak prijatniji, instalacija minimalno opterećena a održavanje svedeno na minimum. Za sada samo ideja, ali tako sve počinje, zar ne?

Genijalac je samo nik, nije karakterna osobina!

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

Pa i nije bas samo ideja, ako uzmes ove baterijske lampe i diode tipa 2,3,5 ili 10w vidis da je primjena maltene idealna...prave snopove koji bacaju i po 300 metara usmjerenog svjetla, sto je i vise nego dvoljno za osvjetljavanje puta ispred. Ono sto je problem je maskiranje izvora svjetlosti posto izvor i ako je odlicno usmjeren i ako ne dolazite u direktan kontakt sa svjetloscu, ono sto vidite kao izvor je ubitacno zalepljujuce. pa je tu potrebno nesto rijesiti kako bi to bil primjenivo. SOcivima je rijesen osnovni problem dioda kao monohromatskih izvora svjetlosti, a to je lose prostiranje kroz sredinu, tako da kod obicnih dioda intenzitet svjetlosti skoro exponencijalno opada sa povecanjem rastojanja.

E sada,,,diode su veliki problem za kako ih ja zovem stvarace teorije zavjere sijalice,,,posto su jeftine, maltene vjecne ,malo trose i sto je najgore od svega, po kapitaliste,,,prave ih kinezi i istog su kvaliteta kao i njihove preskupe tako da su zapadne potpuno potisnute sa trzista kao nerentabilne.

http://www.youtube.com/watch?v=m9960hcuOhU

pogledajte video i bice vam mnogo toga jasnije...i zasto vam uredjaji crkavaju po iteku garancije i mnogo jos toga..i posle se pitate sto su ruski proizvodi nezgrapni ali neunistivi hehe

Genijalac
Genijalac's picture
Offline
Registrovan dana: 03/07/2012
Poruke:

Nisam tek tako rekao da su potrebni laboratorijski uslovi. Što se zaslepljujućeg svetla tiče i sadašnji farovi baš tako obasjavaju. Bole oči ako se u njih direktno gleda. U tu svrhu postoji podešavanje kućišta fara i pozicioniranje, u smislu određivanja ugla u odnosu na podlogu, što ručno u servisu, što elektromotorima ili vakuumom sa komandom iz kabine vozila. To nije problem. Problem je magla i uslovi smanjene vidljivosti, a tu su diode nemoćne.

Dalje, diode koje su našle primenu u ručnim baterijskim lampama su uglavnom SMD LED diode izražene luminiscencije, ali su osetljive na pad i porast napona. Konstantan napon se održava stabilizatorima napona, i ulazni napon mora da bude veći od nominalne vrednosti napona posle stabilizacije. To te lampe nemaju jer stabilizacija podrazumeva gubitke, dok za auto-instalaciju to ne bi bio problem. Za baterije u lampama jeste.

Senčenje, odnosno postavljanje fizičke prepreke ispred snopa svetlosti je način kako je rešeno srednje svetlo sa sijalicama, dok sa diodama to ne bi bio slučaj. To bi se rešilo uglom pod kojim je snop u odnosu na podlogu.Takav, imaginarni far bi morao da ima tri ili četiri svetlosne grupe da bi svi problemi bili rešeni. Dve za duga i srednja svetla, jednu za poziciono svetlo i najmanje jednu za svetla za maglu, odnosno loše uslove. Upotreba sijalica za poslednje je skoro pa neminovna, što i nije problem ako nema magle, odnosno kišnog vremena, vejavice i sličnog. Iz tog razloga nema serijske upotrebe, jer do sada nisu osmislili LED koji bi " pobedio " takve uslove.

I, na kraju bilo koja zemlja sa potencijalom u smislu tehnologije i kadrova može da pravi LED diode. Čak i PRC ima dobrih proizvoda, bez sumnje. Zna se ko je najbolji u tom polju, ali cena je danas na uštrb kvaliteta pobednik. Po meni bi još uvek trebalo da važi pravilo: Hoćeš dobro, plati više.

Ipak, LED diode bi u budućnosti mogle da budu ulična rasveta, osvetljenje tunela, izloga, hodnika u zgradama, parkinga, itd. jer sve to nije previše zahtevno i uslovljeno vremenskim uslovima.
Elektro-energetski sistem svake države bi trebao da se pozabi time, i da uz minimalna ulaganja dobije uštedu u kapacitetima, održavanju i što bi lepotice na izboru za mis rekle, da sačuvamo planetu. Ja sam po tom pitanju dosta toga ekonomično osvetlio, ali sve ne može. Automobilski farovi sa LED diodama su samo ideja, mada sam skoro pa sasvim siguran da je izvodljivo. Živi bili pa videli, neće proći puno vremena dok neko pametan i anoniman ne nađe rešenje.

Genijalac je samo nik, nije karakterna osobina!

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

Pa to stoji, problem proboja sredine, kao sto sam i naveo, to je diodama najveci problem, socivo je rijesilo problem dalekog dobacivanja, ali ne moze da rijesi problem difrakcije, pogotovo ako su povrsine podlozne difrakciji, odnosno pojavi da svaka tacka pogodjena svjetloscu (da ne zalazio u zrake dalje) postaje novi izvor svjetlosti... i dobijamo svijetlecu zavjesu ispred nas... a za razliku od obicnih sijalica ta pojava ne moze da se koristi za bolje prosvjetljavanje kroz savijene prozirne predmete jer su brzi gubitci u mnogo su veci nego kod obicnih sijalica.

SMD ili Surface Mount Device je samo vid izvedbe kucista za elektronske komponente posto ima i obicnih 10mm i slicnih dioda velike snage, samo je socivo odvojeno fizicki od samog poluprovodnika zbog grijanja istog i problema sa zamagljivanjem plastike sociva. Skoro sam gledao jedan show room sa diodama i zaista imalo je sta da se vidi,,,nisu dali da se slika, ali je bilo perverznih izvedbi...da ne pricam kako sija dioda od 200w....odnosno reflektor za dvoranu hehe.. Pocele su da se prave i polihromatske diode, tj vise razlicitih dioda sa razlicitim talasnim duzinama kojima moze da se regulise protok kroz sredine na osnovu kombinacije talasnih duzina, prvnestveno oponasanje prolaska obicne svjetlosti recimo kroz plastiku, providne materijale i slicno gdje opet diode ne mogu da se porede sa obicnim sijalicama,,,ali to je sada u razvoju, skupo i za par godina ce biti dostupno

Tehnologija je danas tako daleko odmakla da je najmanji problem da se nesto rijesi, samo je problem volje da to neko pusti u promet...
Sto se tice Kine i njihove proizvodnje...kina ima 10 klasa za svaki prozivod,,,problem kod nas je sto kupujemo niske i najnize klase...pa mislimo da je sve nekvalitetno...ako razmislimo malo pa sajle za slavni most na adi su ge cuda iz kine i to kineska proizvodnja od kineskog celika...kinezi prave cuda,,,samo sto mi uzimamo jeftinazu pa mislimo da je sve to tako...
Uzimao sam neke trake sa SMD diodama, mene je kostala 1 dolar po metru,,,na oko identicna kao i sve ostale,,,ali radi par dana pa pocnu da crkavaju diode,,,jos tragicnije od svega je sto kada sam ih prodavao za 3e po metru, mislili ljudi da je zajebancija, nece niko da uzme ,,,kad vidim na b potoku iste te iz te serije po 10e metar,,,a prodavao sam standardne 9srednjeg kvaliteta po kineskom standardu, koje imaju kompromis kvalitet cijena) po 10e, a ove bofl po 8,,,i da ne povjerujete...covjek 3x dolazi u roku od 20tak dana i uzima po metar ovih jeftinih jer mu crknu u medjuvremenu (uvijek sam naglasavao da je razlika u kvalitetu ogromna i davao sam ih i po 6e kao uz cjenkanje) i ja ne vjerujem sta se desava...posle mu poklonim metar standardnih , jer ne mogu da vjerujem da je neko toliko uporan da uzima ono sto ne radi i vidi da to nije to, na hladnoci pucaju izolacije kao staklo,,,ali upornost prosjecnog Srpskog domacina je cudo....
Kvalitet do odredjene mjere ima svoju opravdanost cijenom, ali kad se predje ta mjera onda je to preskupo za sitne ustupke...sto bi rekli konstruktori formule 1: milione kosta da se bolid olaksa za par stotina grama....a vozac pojede par krofni i ubije nas u pojam i unisti ono sto su godinama istrazivali

Diode su definitivno buducnost, dok se ne izmisli nesto sto manje trosi i daje jacu svjetlost,,,sto je danas po mojim procjenama skoro pa nerealno,,,i polako uzimaju svoje mjesto pod suncem da ne kazem u noci...cijena im vrtoglavo pada, tehnologija prozivodnje pojeftinjuje i uskoro ce i one da padnu na cijenu obicnih sijalica...

ripče
ripče's picture
Offline
Registrovan dana: 24/01/2011
Poruke:

Dobro veče svima , nov sam na ovom forumu pa se unapred izvinjavam ako nešno pogrešim prilikom postavljanja pitanja,evo o čemu se radi :Na vikendici imam instaliranu rasvetu sa solarnim panelima, trenutno ima tri panela ukupne snage 150 W i imam 2 olovna akumulatora od po 225Ah ,sve je povezano po pravilu ,ima i regulator punjenja da se spreči prekomerno pun jenje akumulatora , kompletna potrošnja ide na 12 V (svi potrošači rade na 12V),rasveta led diode ,radio od auta ,frižider na 12 V ,samo imam jedan problem -Nemam uvid u struju punjena i pražnjena i u to koliko ima rezerve, da se tako izrazim u akumulatorima,pa me interesuje da li postoji neka spravica kojom bih to mogao da kontrolišem,mislim da ampermetar ne vrši posao ,pa molim za odgovor da li postoji tako neki instrumenat kojim bih mogao da rešim problem ,ili da mi odgovori neko kako mogu da imam uvid .Hvala unapred .

Public_profile
Public_profile's picture
Offline
Registrovan dana: 12/02/2014
Poruke:

Ja sam jedno vreme koristio stedljive ali sam saznao da su stetne a uz to neke i nisu trajale dugo.
U par prostorija sam stavio neonke i zadovoljan sam ali u nekim jos imam klasicne koje redovno menjam.
Naleteo san na ove led ali ne znam koje su se pokazale najbolje i koje daju svetlost standardnih od 75-100w.
https://www.kupujemprodajem.com/E27-LED-sijalica-12W-Alu-13239015-oglas....
https://www.kupujemprodajem.com/LED-Sijalice-12W-Bele-13329664-oglas.htm...
https://www.kupujemprodajem.com/LED-sijalica-12W-E27-13518493-oglas.htm?...
https://www.kupujemprodajem.com/E27-E14-LED-sijalice-5050SMD-i-5630SMD-1...

Anchikily
Anchikily's picture
Offline
Registrovan dana: 10/09/2012
Poruke:

Ne bih novu temu da otvaram, nadam se da nije problem ovde da pitam....
Hoću oko ogledala, na stolu za šminkanje, da postavim led traku. Koja bi konkretno bila najbolji izbor? Hladno bela svetlost, dovoljno jaka za šminkanje. Znači, ne treba mi neko ambijentalno, ukrasno svetlo, nego nešto dovoljno jako da služi svrsi. Ako ima varijanta sa USB napajanjem-odlično, ako ne-ni utičnica nije predaleko.
Svaki savet dobrodošao.

joccko
joccko's picture
Offline
Registrovan dana: 20/01/2019
Poruke:

Uzmi hladno belu trakicu sa trafo napajanjem, a mozes i dimabilnu tj. da mozes da joj regulises jacinu osvetljenja kako ti odgovara.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Izmenio sam kompletnu rasvetu - negde sam stavio LED sijalice a negde trake. Svuda sam stavio 3000 K temperaturu boje (toplo žuta) jer mi je to najpribližnije svetl koga smo imali ranije od sijalice sa volframovom niti. Te od 6000-6500 K (hladno bele) su mi veoma neprijatne, pogotovu za neki rad a tek potpuno nepraktične za ambijentalno osvetljenje.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

Anchikily wrote:

Hoću oko ogledala, na stolu za šminkanje, da postavim led traku. Koja bi konkretno bila najbolji izbor? Hladno bela svetlost, dovoljno jaka za šminkanje.

За то треба већа количина светла које јефтине лед траке најчешће не могу да дају. Ако одлучиш да то буде трака онда узми неку топло белу од 15-20 вати по метру и са што већим CRI индексом како би боје биле што верније. Такву траку обавезно треба поставити у профил или на алу хладњак иначе неће дуго трајати због прегревања.
Друга опција је низ лед чипова од 1-5 вати по комаду који би били у низу око огледала.
Број чипова и дужина траке зависи од начина монтаже и усмеравања светлости, а циљ је (барем код професионалне употребе) да на лицу (у зони 20 до 60 цм испред средине огледала) ниво осветљености не буде мањи од 1000 лукса, температура светла 2500-3000 келвина и индекс боје не мањи од 85.
Траком се то теже постиже јер мора да се ставе у више (бар 2) редова под различитим углом да би осветљеност била равномерна, док је са чиповима лакше постићи добро усмеравање светла, а и бољи је избор оних са декларисаним параметрима.