Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Spoj metala i drveta
Kutija roletne 125mm
Samolepljive plasticne ta...
Pvc pregrada za terasu?

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Elektronika

Transformator 220V to 12V 20A PC napajanje vs Trafo

7 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Mon, 27/04/2020 - 13:53
Transformator 220V to 12V 20A PC napajanje vs Trafo
Djaps27
Djaps27's picture
Registrovan dana: 22/04/2020
Poštovani, potreban mi je savet u vezi transformacije 220V na 12V i nekih 20ak ampera.

Glavno pitanje je da li kupiti PC napajanje pa ga malo prepraviti, ili kupiti uredjaje bas namenjene za to..?

Na dilemu sam dosao pre svega jer pc napajanje ima prekidac, kao i hladjenje, a koliko vidim vecina uredjaja koji se kod nas nude u ovu svrhu nemaju te dve prednosti.

Slike uredjaja u prilogu (slike su samo pokazne).

• cooler-master-pc-psu-computer-power-supply-rated-500w-500-watt-12cm-fan-12v-atx-pc.jpg
  • big-8561456_img_2337.jpeg
  • Login or register to post comments
  • 399 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Elektronika
Mon, 27/04/2020 - 18:19
Zavisi od potrebe realno. Sva
BOSSKE
BOSSKE's picture
Registrovan dana: 13/06/2010
Zavisi od potrebe realno. Sva napajanja koja su sa pasivnim hladjenjem su predvidjena za stalnu potrosnju od 20A, nema buke ventilatora i po meni su kvalitetnije odradjena, i u krajnjem slucaju jeftinija. A prekidac kosta 20tak dinara, pa nije neka investicija da se dogradi.

PC napajanja imaju ventilator, koji je kako prednost, tako i nedostatak posle nekog duzeg vremena, i stavka cijim otkazivanjem ce vrlo brzo da pregori neka od komponenti napjanja. Zatim napajanje za racuanre ima vise izvoda (3.3v 5v, cak i negativne napone) i nije predvidjeno da bas bude na max 20A stalno, i da bi se naslo kvalitetno najanje koje moze da gura 20A konstantnih, treba bogami izdvojiti finu cifru.
U sustini nema tu neke velike prepravke, samo se izvedu + i - vodovi sa ploce, zuta i crna zica, a sad zelena ili siva zavisno od modela se dovode na masu i to je prekidac koji pali napajanje. Prekidac na kucistu ne znaci skoro pa nista ako nije premostena zica za paljenje napajanja na minus.

Za kamere sam koristio svojevremeno napajanje iz racunara, ali je crklo posle nekih godinu dana, posle toga uzeo pasivno, i evo dvije godine radi bez problema, ne grije se uopste i radi besprekorno. Mada ne znam namjenu i potrosnju uredjaja koje planiras ukljuciti ali uvijek je bolje uzeti malo jace napajanje bar za nekih 20-30%

Mada, sad mi nesto pade na pamet, na pijacama i buvljacima se moze naci pc napajanja maltene za 100 dinara, a kod vecine neispravnih napajanja ostaje 12v izvod ispravan, obicno crkavaju neki od malih izvoda, i takvo napajanje se moze uzeti za male pare a da radi posao samo tako. jedno sto je malo rijetko naci 20A, to su obicno gamerske masine, obicno su tu 14-16A napajanja.

Moj savjet je ako kupujes novo, ja bi uzeo pasivno, a ako kupujes polovno onda pc

Mon, 27/04/2020 - 18:56
Ok, drzim se saveta, posebno
Djaps27
Djaps27's picture
Ok, drzim se saveta, posebno kada su iz licnog iskustva, hvala zaista.

Da li mi mozes samo reci kako se povezuje ovo pasivno, malo su mi nejasne oznake N, L, ..ok V+ i V- razumem. Laughing out loud

P.S. Napajanje mi treba za pumpu na vodu koja radi na 12V i trosi 100w, 10A.. ali sam mislio da uzmem 20A, da bude i vise nego dovoljno.

Mon, 27/04/2020 - 22:12
N i L su oznake za fazu i
BOSSKE
BOSSKE's picture
N i L su oznake za fazu i nulu ulaza 220v, N je Nula, L je faza, mada kod naizmjenicne struje nema to veze kako se poveze, neces pogrijesiti kako god da vezes, jer ionako to ide na uticnicu pa kako kad okrenes.

Za tako nesto ja bi probao pronaci neki neispravan racunar po komsiluku ili po otpadima, ima toga sigurno, kod 90% napajanja koje sam ja uzimao po b potoku ispravno je bilo 12v, a za 100w i vise nego dovoljno je 14A, koliko su maltene najslabija napajanja za PC.
Lako se proba, iz one budzevine kablova, od prilike 4ti cini mi se konektor najveceg dzeka ili tu negdje imas sivu ili zelenu zicu, ukljucis napajanje u struju i bilo koju crnu zicu spojis sa zelenom ili sivom, ili kod nekih napajanja se spoji zelena i siva. Sta god da pokrene ventilator, napajanje je ok, a ako omasis, nista ne moze lose da se desi jer su na izvodima napajanja male voltaze i dok se ne okine aktivacija, nema struje ni na jednoj zici, sto ce reci ne moze da te ubije struja, nema opasnosti od explozije i ne mozes nista da spalis. Ako zavrti ventilator, napajanje radi za ono sto tebi treba .

Mon, 27/04/2020 - 23:13
Pa, sta bi mi na kraju
Djaps27
Djaps27's picture
Pa, sta bi mi na kraju preporucio (svakako bih kupio novo), da kupim novo PC napajanje ili pasivno?
Na sta mogu vise da se oslonim?
P.S. To je kuca u selu, sa monofaznom strujom.

Tue, 28/04/2020 - 07:16
Onda uzmi pasivno i neces
BOSSKE
BOSSKE's picture
Onda uzmi pasivno i neces pogresiti. I dosta ti je 15A, razlika izmedju 15 i 20A zna biti poprilicna u ceni.

Fri, 28/08/2020 - 20:10
ispravljac/napajanje od 15 - 20A/12V 100W
Aleksandar_86
Aleksandar_86's picture
Registrovan dana: 26/08/2020
A koje novo pasivno napajanje planiraas da kupis. Ili planiras da ti neko pravi. Da li mislis na napajanje sa trafoom EI, TORUS ili SMPS napajanje kao gore na drugoj slici?