Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

kvar na ves masini gorenje WA 683 - vodena pumpa !!!

13 poruka / 0 new
Poslednja poruka
bukimen
bukimen's picture
Offline
Registrovan dana: 12/12/2010
Poruke:

Trebam pomoc zbog kvara na ves masini.
Vodena pumpa nece da izbacuje vodu.Odmah da napomenem da sam pregledao filter,gumeno crijevo koje ide iz bubnja,odvodno crijevo i nigdje nema nikakvih predmeta koji bi zaglavili pumpu.
Cak sam pumpu i direktno prikljucio na napon (napravio sam kabal za to) i tako izbacio vodu iz kazana.
Interesuje me koja je uloga presostata u svemu ovome (dali on utice na ukljucivanje i iskljucivanje pumpe) i ako je moguce da je kvar do njega (u stvari imaju dva na ovoj ves masini) kako da provjerim dali su ispravni ?
Mada koliko ja znam oni sluze za nivelisanje vode u kazanu ali...

Pozdrav !

Welemajstor
Welemajstor's picture
Offline
Registrovan dana: 13/12/2010
Poruke:

Pumpa radi a ne izbacuje vodu? Ili se uopšte ne uključuje

Zlatan
Zlatan's picture
Offline
Registrovan dana: 13/05/2007
Poruke:

Kad skineš gornji poklopac,gledano od vrata prema nazad trebalo bi da je zadnji presostat,kako ćeš ga grubo ispitati?isključu tanko crijevo sa njega i nađi isto takvo i navuci ga na presostat i duvni u njeka,trebalo bi da se čuje dva klika bez većeg duvanja,znači lagano,ako je ok,provjeri prvi ali sam ubjeđen da je zadnji za ovu funkciju,već kad skineš crijevo sa presostata probaj i njega lagano produvati,desi se da i ono zaštopa,ako budeš mjenjao presostat i ako ga budeš skidao,obilježi žice,na svakoj stopici imaš brojeve i oko pet žica ako se dobro sjećam,tako pa nam javi šta je bilo

bukimen
bukimen's picture
Offline
Registrovan dana: 12/12/2010
Poruke:

Provjerio sam i prednji i zadnji presostat i u oba se cuju jasno dva klika ,produvao sam i kroz crijeva i sa njima je sve u redu.
Nabavio sam i novu pumpu i postavio je ali nista ponovo se masina isto ponasa. :tup
Pumpa se ne ukljucuje,dakle ne radi (ni stara ni ova nova)
Predlazite sta bi jos moglo da bude...

Zlatan
Zlatan's picture
Offline
Registrovan dana: 13/05/2007
Poruke:

Moraš biti pažljiv kod sledećeg ispitivanja presostata,isključi crijevo na njemu i uključi svoje,upali mašinu i kad napuni vodu dovedi je na program izbacivanja vode a ustima dodaji zrak i prati hoćeli se upaliti pumpa,čest kvar je da iako se čuje klikanje ipak treba veća sila tako ako nisi iskusan pored klikanja neznači da je ispravan,ako i posle ovoga pumpa ne proradi onda sve isključi iz napajanja i pristupi omskom ispitivanju presostata uz dodavanje zraka kako sam već objasnio,na ovom forumu imaš sve o popravci veš mašina pa malo prelistaj kako djeluje i kako se ispituje presostat,on u sebi ima membranu koja pod određenim zračnim pritiskom gura klackalice presostata i na taj način dolazi do spajanja i raspajanja kontakata,negdje kod određenih tipova je princip običnog prekidača a negdje je princip naizmjeničnog,uostalom na presostatu imaš šemu kontakata da se lako snađeš

ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Poruke:

To što si čuo dva klika ništa ne znači,treba proveriti presostate omski,mada ja bi prvo proverio prohodnost kablova koji napajaju samu pumpu.

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

Zlatan
Zlatan's picture
Offline
Registrovan dana: 13/05/2007
Poruke:

Teško je ovako na daljinu dati pravi savjet,ja ga uputih da pogleda na forumu o popravci mašina ali sad vidjeh da fali slika i da su neke izmješane a to sam primjetio i prije najvjerojatnije zbog naziva pojedinih slika koji se duplaju,moram potražiti to pa osvježiti

bukimen
bukimen's picture
Offline
Registrovan dana: 12/12/2010
Poruke:

Upravo sada htjedoh da napisem da nemogu nigdje da nadjem omsko ispitivanje presostata.
Ako moze kratko objasnjenje (naravno ako je moguce dati kratko objasnjenje) posto sam probao i ovo sa postavljanjem programatora u polozaj kada treba da radi pumpa pa da duvam u presostat.
Programator sam stavio na program pred centrifugu i na samu centrifugu jer bi tada koliko znam trebalo da radi pumpa medjutim kada dunem samo centrifuga prestaje sa radom a pumpa se ne pokrece.

bukimen
bukimen's picture
Offline
Registrovan dana: 12/12/2010
Poruke:

Rijeseno !
Hvala na trudu ali ognjeni_zmaj mi pomoze.Prohodnost kabla do vodene pumpe !
Na jednom mjestu je jedna zica bila prekinuta (drzala se samo na malo izolacije) a utvrdio sam i zasto.Pri proslom mjenjanju vodene pumpe vadio sam njene zice gore na poklopac masine,vjerovatno da provjerim kontakte ili sl. ali kada sam ih vracao nisam ih provukao kroz jedan prsten koji se nalazi negdje na pola kazana i vjerovatno je spoj lima na polovini kazana (koji je veoma ostar) prilikom rada masine,zbog ljuljanja,presjekao zicu.
Hvala svima na trudu i veliki pozdrav !

P.S.
Ipak se nauci mnogo korisnih stvari makar one i nisu bile potrebne u ovom trenutku !

Selmir95
Selmir95's picture
Offline
Registrovan dana: 16/11/2011
Poruke:

Zdravo !
Da li zna neko schemu hidrostata(gorenje wa 683 ) ?

Hvala !

elmax
elmax's picture
Offline
Registrovan dana: 17/08/2009
Poruke:

Naime, šta se dešava sa mašinom? Nakon izabira programa pranja, bijeli veš, šareni ili fioni veš, mašina primi vodu i stane sa radom. Stane na programu zagrijavanja vode. Motor programatora ''ćuti'' i na tom dijelu stoji sve dok se rukčno ne okrene programator do mješanja veša. Obzirom da se programator zaustavio na dijelu programa zagrijavanja vode, prvo sam Om metrom izmjerio otpor griojača i pokazuje da je otpor 26 oma. Zatim sam grijač otpojio sa el.instalacije mašine i direktno ga prikopčao na 220V. Nakon kraćeg vremena, ustanovio sam da isti zagrijava vodu. Potom sam Om metrom provjerio ispravnost regulacionog termostata i ustanovio sam da isti reaguje na temperaturu vode na taj način što se isključuje na povišenoj temperaturi vode. Sav gore opisani proces sam objasnio jednom majstoru, te mi je rečeno da je kvar na magnetnoj bravici, kojku sam i promjenio, ali nakon toga, nikakvih pomaka nije bilo. Ostalo je još samo da se promjeni programator. Da li je kvar u programatoru ili nečem drugom? Unapred zahvalan.

amarildo444
amarildo444's picture
Offline
Registrovan dana: 10/12/2012
Poruke:

Trebam pomoc oko kvara na ves masini . Masina neprestano prima vodu . molim vas ako iko zna ne odg hitno mi jee ...
unaprijed hvalla

stoykus
stoykus's picture
Offline
Registrovan dana: 07/03/2008
Poruke:

Druze moj,da li bi ti meni mogao da pomognes ako bih te ja pitao ovako: automobil nece da mi "upali",ako neko zna sta mu je,molim hitan odgovor!
Razloga moze biti jako mnogo,neki su serijski,vezani za odredjeni tip masine,neki atipicni,moze biti nivostat,zaglavljen ventil,cak moze biti i neispravan motor!Daj vise podataka!Tip masine,proizvodjac,opis desavanja...Niko ovde nije telepata,da bi na daljinu resio dijagnostiku,bez detaljnog opisa problema!A da nemam volje da pokusam da ti pomognem,ovo ne bih ni pisao!
Pozdrav i nemoj da te mrzi da detaljno opises problematiku,onako kako je ti vidis...

Ko zna da ne zna - poduci ga, ko ne zna da zna - podseti ga, ko zna da zna - sledi ga...Ko ne zna da ne zna - bezi od njega!!!