Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Busenje zida i postavljanje tipla u zidu sa dimnjacima

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Petar85
Petar85's picture
Offline
Registrovan dana: 08/08/2013
Poruke:

Treba da zakacim policu za knjige 140x40x40 od iverice/medijapana na zid gde prolaze dimnjaci. Pitanje je da li smem da busim takav zid i postavim tiple. Taj deo zida je malo izbacen i duzine je oko 170cm i tu prolaze 6 dimnjaka jedan pored drugog za svaki sprat po jedan.

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Smes sigurno da busis, samo je pitanje sta ce se dogoditi posle?
Salu na stranu, bez obzira sto rupe ne bi bile (verovatno) dublje od 7-8 cm ja to ne bih cackao. Bas ako je neophodno to mesto osmislio bih neki nosac koji ce biti zakacen izvan zone dimnjaka a njega tj. taj noisac bih kacio policu. Eventualno, eventualno... bas ako si apsolutno siguran gde se nalazi zid izmedju dva dimnjaka da se tu busi ali ponavljam ako si stoprocentno siguran!!!
Drugo, da li je taj zid tokom grejne sezone topao? Ako jeste onda nikako ne stavljati plasticne tiplove vec metalne

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Petar85
Petar85's picture
Offline
Registrovan dana: 08/08/2013
Poruke:

Hvala puno na odgovoru, nisam znao za metalne tiple, uzecu ih za svaki slucaj iako mislim da niko ne lozi u zgradi. Nisam nasao drugog resenja moracu da busim.

Zanima me, ako izbusim dimnjak ili nesto krene naopako, jel to mogu posle samo da zapusim tu rupu? Dimnjak je koliko sam gledao zidan od nekih ciglica, pa mi deluje da nije strasno cak i ako ga probusim i onda zakrpim, ili negde gresim?

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Pa ukoliko niko nikad ne bude ložio onda je ok, ali ako si se malo zaračunao imaćeš u najmanju ruku masnu fleku crno-braon boje a možda i požar i/ili trovanje - smrt od ugljen monoksida.

žika1963rk
žika1963rk's picture
Offline
Registrovan dana: 19/01/2019
Poruke:

Kroz sobu mi prolazi dimnjak a hteo bih da na njega nakacim MAG radijato od 55 kg. Deo dimnjaka u koji bih busio rupe za tiple je zidan od cigala i nalazi se ispod otvora za cunak (to je onaj deo gde se nakuplja čađ, vratanca za ciscenje su sa suprotne strane dimnjaka od one koju bih busio ) debljina maltera je oko 2 cm a cigle su 12 cm , ako bih busio rupe za tiple od 10 cm ostalo bi jos 4 cm debljine cigle da ne izlazi dim, takodje taj deo zida gotovo da nije topao kada se loži. Cuo sam da ljudi govore da se na dimnjak nista ne kaci ali mislim da je situacija kod mene drugacija , tako da sad nisam siguran sta uraditi????

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Koristite nogice za radijator a samim tim i kraće i tiple i šrafove Smile

žika1963rk
žika1963rk's picture
Offline
Registrovan dana: 19/01/2019
Poruke:

Da ideja sa nogiacma je dobra ali bih prvenstveno zeleo da radijator zakacim samo tiplama ( 100 mm x 12 mm, sire se na dva dela i srafim ih u pun materijal ) jer estecki izgleda bolje. Ono sto me i dalje brine je recenica da se na dimnjak "ne kaci nista" i da se dimnjak "ne busi" a oni koji to stalno ponovljaju nisu strucni (vec samo ponavljaju ono sto se prenosi u narodu ) i ne daju konkretan odgovor zasto ne busiti dimnjak. Da li je razlog za to da ne napravim preduboku rupu tako da probijem dimnjak? Uglavnom ono sto me zanima je konkretan "problem??" koji bi mogao da se dogodi nakon sto je rupa izbusena ili nakon sto je radijator okacen, jer kada imam ideju o tome sta bi moglo da krene "naopako" onda mogu pristupiti resavanju tog problema. Hvala na predhodnom odgovoru

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Одговор на ваше питање је веома једноставан. Рекли сте да је димњак зидан циглом, ко вам гарантује да приликом бушења неће доћи до пуцања цигле, да топлота неће утицати на механичка својства типле и да се кроз ту пукотину неће увући угљен моноксид у просторију и угрозити живот некоме. Да ли треба још неки аргумент?

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Radite kako ste naumili jer ja da vam zabranim ne mogu . Za eventualne posledice pucanja ,probijanja dimnjaka ,urušavanja delova unutar bićete sami krivi .A svršenom poslu mane nema

žika1963rk
žika1963rk's picture
Offline
Registrovan dana: 19/01/2019
Poruke:

ako je u pitanju pucanje cigle uvlacenje uglje monoksida da li se to moze resiti hemijskim tiplama koji popunjavaju celu rupun nekom vrstom dvokomponentne smese a ako oni nisu u mogucnosti da to u potpunosti zatvore da li bi popunjavanje rupe termootpornim silikonskim lepkom pre ubacivanja klasicnih tipla, 100 mm x 12 mm, sprecilo ugljem monoksid s obzirom da se takav lepak koristi i kao zaptivna masa a otporan je na temperature do 1200 stepeni