Napravio sam presu za cijeđenje soka od jabuke i pri izradi sam koristio letvice i daske od hrasta. Jučer sam samljeo i iscijedio komšiji jabuke i žali mi se kako pekmez ima gorak okus. Pokazao sam mu svoj pekmez koji sam takođe spremao sa istim spravama i ima normalan okus. Da li mislite da li je problem u samim daskama koje po priči nekih ljudi nisu pogodne za ovakve naprave ili u samom spremanju pekmeza, tj. džema od tog iscijeđenog soka? Hvala unaprijed na odgovorima.
Pitanje u vezi sa hrastom
Варјаче се не праве од храстовог, него од буковог дрвета.Није то случајно.
zato treba čamove letvice
bukva će se pokriviti
a hrast rekao je branimir sve
Jos nesto u vezi hrastovine . . .
Svojevremeno su mi kolege inace stolari po struci , radili nesto u Rubinu , i tom prilikom su zatekli coveka kako na Dihtu ( dvostrana rendisaljka ) po ceo dan samo pravi Hrastovu susku ???
Na pitanje zasto to radi i upropascuje Hrastovu gradju ovaj im je kroz smeh odgovorio kako kroz tu hrastovu susku filtriraju rakiju ( vinjak ) da bi dobio BOJU ???
Ako ovde ima nekoga ko je upoznat sa tom tehnologijom bilo bi lepo da ovo potvrdi ili negira jer i mene zanima da li je istina ???
PozZz . . .
jedno je sok a drugo rakija
i ja sam rakiju držao u hrastovom buretu ali posle izvesnog vremena se mora izvaditi da dobije boju
a sad vinjak viski itd sve ima svoje tajne
čak šta više ubacuju ljudi parče drveta u flašu ili krst od dudovine ili hrasta
Hvala na odgovorima. Al mi opet čudno kako moj pekmez nema gorak okus nego normalan. I da, i otac kaže da je nekad davno pravio presu baš od hrastovog drveta i nije bilo problema.
Nadam se da nije problem što pišem dva posta zaredom. Takođe sam probao pekmez/džem kod komšinice kojoj sam pripremao sok sedmicu prije. Pekmez ima normalan okus -sladak, bez ikakvih drugih primjesa. Posavjetovao sam se i sa jednim inžinjerom tehnologije, smjer prehrana, koji kaže da gore navedeni tanin dolazi do izražaja tek kod dužeg kontakta drva hrasta sa hranom, što u mom slučaju nije. Opet da ponovim, moj spremljeni pekmez je uredu, kao i pekmez komšinice od prije sedmicu dana. Jedino što ostaje je greška u pripremi samog džema koju je radio komšija. Moguće da je temperatura kuhanja bila prevelika i da je džem/šekmez "zagorio" i da zbog toga ima gorak okus. Nadam se da će nekome ovo moje iskustvo pomoći. Hvala. LP.
Hrast u sebi ima tanina.Koristi camove letvice.l
Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.