Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

TERMOAKUMULACIONI ZID

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
mrkip
mrkip's picture
Offline
Registrovan dana: 21/01/2014
Poruke:

Pozdrav.

Treba mi par idejnih saveta i generalno mišljenja o realnosti sledeće ideje:

Hodnik grejem pomoću klime, a kupatilo pomoću obične grejalice.

Kako se generalno grejem na TA peći zimi sam uvek u crvenoj zoni, ali s obzirom na kvadraturu stana i temperaturu koju održavam zadovoljan sam.
Da bi mi i hodnik i kupatilo bili topli cele zime na grejanje mi dnevna tarifa ode više nego duplo.

Hodnik od kupatila deli zid. Nemam mesta za još jednu peć, pa sam namislio da zid isečem jedno 1x0,8m (DxV) ubacim šamotne elemente i grejače, preko mineralna vuna (sve kao kod TA peći), ali da umesto metalne oplate ide dekorativni kamen. Naravno termostat i ostalo kao na TA peći. Tako bih koristio noćnu struju, a grejao jednom stranom hodnik, a drugom kupatilo.

Da bi bilo manje konfuzno to je kao da sam u prosek zida umesto cigli uzidao ta peć.

Problem mi je ako mi crkne grejač kako da ga izvučem iz zida, jer ne bih imao poklopac već zid iznad "peći". Zid je 20cm, ali bi peć bila oko 35cm, možda više zbog kamena.
Mislio sam da stavim kamenu ploču preko dela koji je širi od zida (to je negde 8cm), ali opet mislim da ne bih mogao da izvadim grejače sa gornje strane.

Ako nisam bio jasan pokušaću da uslikam zid, pa pojasnim.

Hvala!

peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Ideja ti i nije tako loša, obavezno ostavi pristup grjačima i žicama, takođe obrati pažnju na kablove da se ne istope od temperature.

mrkip
mrkip's picture
Offline
Registrovan dana: 21/01/2014
Poruke:

To mi i jeste problem kako ostaviti pristup grejačima.
Kod peći se skine gornji poklopac ili kod nekih sa strane, a kod mene je skoro sa svake strane zablokirano, pa sam zato i tražio pomoć oko ovog problema.
Kablove bih izveo do spolja sa keramičkim perlama kao na TA pećima.
Mislio sam da zidam sa šamotnom ciglom, pa da ostavim prorez sa gornje strane u koji bih ubacio pljosnati eleindov grejač:

  • grejac-tap-elind-1750w-300x210x50mm_04110_0.jpg
Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Odlična ideja kojoj bi trebalo ozbiljno pristupiti.
Slika bi svakako pomogla, ali ovako uopšteno govoreći, treba ostvariti četiri osnovne pretpostavke:
- Energiju (grejači)
- Akumulaciju (magnezitne cigle)
- Izolaciju (kamena vuna).
- Termo-regulaciju (termostat)

Što se električnog dela tiče, mislim da bi najelegantnije rešenje ipak bilo sa cevastim grejačima kao na "Cer" ili Magnohrom" pećima.
Razloga je nekoliko:
- Instalacija i pristup bi bili sa strane, čime bi se izbegla poprilična akrobacija sa pristupom odozgo zbog eventualne zamene. Da ne pominjem obavezno skidanje barem gornjeg sloja cigle.
- Fizičke dimenzije - cevasti grejači su mnogo tanji od šamotnih i doprineli bi manjoj debljini cele konstrukcije, a time dali više prostora za neophodnu izolaciju.
- Ožičenje je mnogo jednostavnije - bez perli, keramičkih klema i rogobatnih kontakata na šraf koji posle nekog vremena tako zapeknu da ih je neophodno zameniti.

Sa aspekta akumulacije, šamotne cigle ne dolaze u obzir jer one imaju jako malu moć akumulacije toplote u odnosu na magnezitne cigle i tu jednostavno nema mesta improvizaciji.

Ipak, najproblematičnija je izolacija od koje zavisi funkcionisanje i efikasnost sistema. Ona teba da omogući odgovarajuću dinamiku hlađenja cigli na način koji će omogućiti konstantnu predaju toplote okolini u periodu kada je to potrebno, odnosno preko celog dana do sledećeg "punjenja" sistema.
Treba imati na umu da temperatura cigala unutar napunjene TA peći ide i preko 600°C, što nas dovodi do četvrtog zadatka a to je odgovarajuća termo-regulacija, bez koje je cela priča besmislena.

Ovo su samo neke osnovne stvari o kojima treba voditi računa, a pored njih ima još gomila "sitnica koje život znače", kao što su izbor spoljnog materijala, uticaj termičkog širenja na okolni zid, težina i čvrstina cele konstrukcije, eventualno prinudno izduvavanje i otvori za to itd...
TA peć jeste na oko jednostavna naprava, ali svaka je rezultat ozbiljnih termodinamičkih proračuna i gomile kompromisa.

Ništa ne ostavljam nezavrš

mrkip
mrkip's picture
Offline
Registrovan dana: 21/01/2014
Poruke:

Vukoje.B

Hvala na opširnom odgovoru.
Baš iz razloga što je ovo ipak posao kome ne bi smelo da se nađe mana kada se završi (mislim pre svega na funkcionalnu) sam i potražio pomoć.

Ovo za magnezitne u odnosu na šamotne nisam znao, mada sam planirao da nađem toplotne kapacitete da bih uradio proračun.
Sve je ovo posao koji me čeka tokom letnje sezone, ako se investicija može isplatiti za nekoliko zimskih sezona.

Jedan od najvećih idejnih problema mi je i gde postaviti sondu za termostat, da ne bude da brzo odreaguje , pa da gasi peć, a u suprotnom i da je ne pregreje?
Drugo o čemu sam razmišljao je kako preseći hladan most sa podom. Naime, pod je livena ploča, a u donjem stanu nema nikoga, pa zimi ne bih da imam gubitke preko poda?
Ne znam koliko bi bilo izvodljivo staviti cigle preko kamene vune, mada u MK mećima je sa donje strane činimi se nešto kao azbest na čemu leže elementi?

mrkip
mrkip's picture
Offline
Registrovan dana: 21/01/2014
Poruke:

Pozdrav opet!
Bliži se jesen, pa sam i dalje u namerii da realizujem ideju.
Malo je zastarela tema, ali bih zamolio iskusne da mi daju savet kako da obezbedim termoregulaciju.
Kod Magnohroma koje sam rasklapao, sonda ide činimi se u ono donje poslolje od belog materijala što liči na azbest, ali kako to uraditi u mom slučaj?
Ne znam kako su to radili na kaljevim pećima kada su ih prebacivali na struju?
Mislio sam da ubacim vremenac, ali mi je riskantno da nema zaštitni termostat.

Hvala unapred!

mrkip
mrkip's picture
Offline
Registrovan dana: 21/01/2014
Poruke:

Pri kraju sam, ostalo je da uradim još kamenu oplatu.
Isekao sam zid, ubacio TA peć Elind 3 i obložio je hladno valjanim limom od 1mm na koji ću staviti dekorativni kamen.
Elem, peć radi greje, ali nemam efekat zračenja kao na ostalim pećima. Lim je vreo, jedva ga pipnem koliko je toplo, a nema zračenja.
Dok ovo pišem sedim pored venecijanera koji je zatvoren, a u njega bije sunce i jedva sedim koliko zrači, pri tom je manje vruć od peći.

Kavko je objašnjenje za ovu pojavu, s obzirom da je i peć od lima?

Pozdrav!

mrkip
mrkip's picture
Offline
Registrovan dana: 21/01/2014
Poruke:

Prijekat završen.
Postavio sam ga u album pod istim imenom.