Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Bojler

8 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Mr. Navi
Mr. Navi's picture
Offline
Registrovan dana: 14/10/2016
Poruke:

Dobar dan,

Prvi put pisem, pa se nadam da ce mi neko odgovoriti.
Radi se o sledecem... Desava mi se da se prilikom punjenja bojlera cuje pistanje cevi (valjda) na trenutke, sve vreme dok je bojler ukljucen.
Kada pustim vodu na slavini onda prestane neko vreme, pa pocne pnovo. Kada iskljucim sve je ok.

Hvala unapred.

menjam sobnu lampu za dvosobnu. Smile

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Mr. Navi,
dali je ugrađen nepovratni ventil? Dali imaš ugrađenu razteznu posudu na grani razvoda tople vode?

LP 

Mr. Navi
Mr. Navi's picture
Offline
Registrovan dana: 14/10/2016
Poruke:

Bojler je nov, koristim ga mesec dana, ne razumem se u gore navedeno, ali majstor je kucni prijatelj tako da mislim da je sve ugradjeno kako treba.

menjam sobnu lampu za dvosobnu. Smile

preza-trajce
preza-trajce's picture
Offline
Registrovan dana: 24/03/2011
Poruke:

Da li se pod "punjenje bojlera" misli na ukljucen grejac da greje vodu? Prilikom povecanja temperature vode povecava se i pritisak u bojleru jer se vora siri prilikom zagrevanja. Taj povecani pritisak vraca vodu u instalaciju kroz nepovratni ventil ako nije ispravan ( ne zatvara potpuno ) i tada moze da se javi to pistanje koje prestaje kada se ispusti malo vode iz bojlera, jer se tada smanji i pritisak u bojleru, pa se ponovo cuje kada pritisak poraste. Kada se bojler iskljuci nema grejanja, nema pritiska, nema ni pistanja. Kada cujes da PIsti uhvati rukom nepovratni ventil i pokusaj da utvrdis da li postoje bilo kakve vibracije. Ako postoje onda je nepovratni ventil neispravan, (iako je nov). U svakom slucaju pokusaj da ga blago udaras drskom od cekica iako prestane da pisti najverovatnije je ventil u pitanju.

Mr. Navi
Mr. Navi's picture
Offline
Registrovan dana: 14/10/2016
Poruke:

Da na ti sam mislio, probacu onda tako, pa javljam da li ima promena.
Hvala na pomoci.

menjam sobnu lampu za dvosobnu. Smile

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ta pojava sa "pištanjem " bojlera je vrlo učestala , a problem je vrlo kompleksan . Ukoliko se isključe svi ostali mogući problemi kao što je recimo problme sa propusnim ventilom , vibriranjem cevi i creva .
Prva stvar koja se mora uraditi je merenje prisitska u mreži jer je ovo prvi uzrok za pojavu pištanja . Dakle pritisak bi trebao biti oko 3 bar , ali nikako ne sme biti preko 6 bar . Ako jeste mora se ugraditi redukcioni ventil koji će spustiti pritisak na potrrebnih 3 bar .
Drugi problem je sama konstrukcija bojlera , naime primetno je da se zapremina vazdušnog prostora u kazanima smanjuje , dali je u pitanju ušteda materijala , propust u projektovanju , sad nije ni važno .
Treći problem pouzdanost sigurnosnog ventila , Njegova uloga je da spreči povrat vode iz bojlera u mrežu , ali i da rastereti sam kazan bojlera ukoliko dodje do povećanja pritisika u njemu iz bilo kog razloga . I on treba da reaguje kad zakažu termostati pa se voda nekontrolisano zagreva preko tačke ključanja .
E sad šta se dešava , prevelik pritisak u mreži , voda u bojleru nema gde da se širi i onda dolazi do pištanja , krckanja , zujanja , ali sigurnjak ne prokaplje jer pritisak ne dostigne snagu da savlada oprugu da bi on prokapao ili procureo . Tada sam kazan trpi sva naprezanja
Dakle treba izmeriti pritisak u mreži po potrebi ugraditi redukcioni ventil , a sigurnosni vntil treba zameniti sa Komak modelom . AKo se pištanje i dalje nastavi onda je potrebno ugraditi i sanitarnu kompenzacionu posudu .

Mr. Navi
Mr. Navi's picture
Offline
Registrovan dana: 14/10/2016
Poruke:

Tenzore hvala najlepse na detaljnom odgovoru.
Jutros ista stvar, ali sam provalio da kada lagano sakom obuhvatim metalno crevo koje ide iz zida u bojler ( desno crevo na kome je ventil) prestaje da pisti.
Kako mogu izmeriti pritisak u sistemu i gde mogu naci Komak ventil, ako bude potrebe ?

Pozdrav.

menjam sobnu lampu za dvosobnu. Smile

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Притисак се мери манометром који се мора прикључити на водоводну мрежу.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..