Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izračunavanje dimenzija za vrata od ormara

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
zlajci
zlajci's picture
Offline
Registrovan dana: 15/08/2019
Poruke:

Dragi forumasi,

Prije svega pozdrav svim majstorima. Dugo pratim forum i nalazim tražene odgovore, a sad je doslo vrijeme da i postavim pitanje.

Kako ću pravilno uzeti mjere za dimenzije vrata od ormara, a koja će mi u specijaliziranoj firmi rezati i kantirati.

Nekad sam na netu pokupio standardni princip da se uzima širina vanjskih ivica, dijeli na 2 i od svake strane se oduzme 3mm. Kada je u pitanju visina onda se samo oduzme 3mm od kukupne visine.

Na primjeru za ormar sa dvoja vrata:
Visina vanjskih ivica ormara 2000mm = 2000-3 =1997mm (visina vrata)
Širina vanjskih ivica ormara 1000mm = (1000/2)-3 =497mm (širina vrata)

E mene zanima šta se dešava kada se stavlja debeli kant (2mm). Da li treba da planiram debljinu kanta prilikom davanja dimenzija na rezanje odnosno da li mi za gore navedeni primjer širina vrata treba da bude 493mm ((497mm-4mm(debljina kanta sa obje strane)) i za vrata 1993mm.

Svaki savjet je dobrodošao.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

zlajci wrote:
mene zanima šta se dešava kada se stavlja debeli kant (2mm). Da li treba da planiram debljinu kanta prilikom davanja dimenzija na rezanje odnosno da li mi za gore navedeni primjer širina vrata treba da bude 493mm ((497mm-4mm(debljina kanta sa obje strane)) i za vrata 1993mm.
Zavisi gde uzimate univer i kojim se programom služe za optimizaciju krojnih listi. Obično im se napomene a i oni sami pitaju da li je mera frontova koji se ABS kantuju data kao krajnja ili kao mera na koju se reže.
Način na koji računate daće vam "kuse" frontove.Razmak između frontova kod dvokrilnih vrata ako je preko 3mm onda počilnje da izgleda ružno. Ja radim sa razmakom od 2mm između frontova a po obodu ravnjam sa korpusom. Od tako dobijenih dimenzija oduzimam 2mm za ABS kant.

LepoJebiTIfin
LepoJebiTIfin's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

zlajci wrote:
Dragi forumasi, Nekad sam na netu pokupio standardni princip da se uzima širina vanjskih ivica, dijeli na 2 i od svake strane se oduzme 3mm...E mene zanima šta se dešava kada se stavlja debeli kant (2mm). Da li treba da planiram debljinu kanta prilikom davanja dimenzija na rezanje.

Dobro ste zapamtili standardni princip da se sirina podeli sa 2 a zatim odzme 3mm............
Kada pisete krojnu listu uvek dajete konacne dimenzije vrata ( krila ) bilo da se radi o kantovanju sa ABS trakom debljine 0.5........1.........2mm

. . . ono sto znas da nacrtas , znas i da napravis . . .

zlajci
zlajci's picture
Offline
Registrovan dana: 15/08/2019
Poruke:

Dragi forumaši @Histerezis i @LepoJebiTIfin, hvala puno na savjetima.

Provjerio sam sa firmom koja reže, samo ću dati krajnje mjere, ABS traka će ući u te mjere.

Hvala jos jednom.