Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

izrada stop svetla.

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
nikola1980
nikola1980's picture
Offline
Registrovan dana: 28/02/2010
Poruke:

pravim stop svetla za kola,i treba mi neka sema za vezivanje led dioda....pravim za jugisu Laughing out loud

Zviz
Zviz's picture
Offline
Registrovan dana: 15/09/2008
Poruke:

Pa to je barem lako, vežeš redno 5 LE dioda ili svaku pojedinačno spajaš na jednim otpornikom od 1KOhm. Naravno, moraš da paziš na polaritet dioda, jer one su ovisne o tome. Svaka dioda je u prosjeku rejtana na 3V.

BOSSKE
BOSSKE's picture
Offline
Registrovan dana: 13/06/2010
Poruke:

khm, khm,,,moram da se ubacim....diode se da sad ne ulazim u raspravu o razlozima uvijek vezuju sa otpornikom, a nominalna voltaza zavisi i propisana je deklaracijom prozivodjaca, varira od 2.2v-4,5v po diodi.
imas dosta po netu o vezivanju redno i paralelno, da sad ne razglabamo pricu. najbitnije je omoguciti da dioda ne dobije voltazu preko nominalne (sad ce strucnjaci da kazu da je u pitanju amperaza koja ne treba da predje 15-20mA, ali posto mi to ne mozemo regulisati u kolima gdje napon varira od 12,6-14,4V mi moramo da se igramo sa ogranicavanjem voltaze...ili dodamo malo jaci otpor i radimo proracun na 15v, sto dovodi cesto do variranju jacine svjetlosti pri ler gasu ili kad je na kontaktu, ili limiterom tj ogranicavacem napona koji se recimo podesi na 12v i koji cine tranzistor, otpornik i zener dioda,,ima i tih sema dota po netu, i taj jedan ja ga zovem stabilizator a u stvai rje ogranicavac napona je dovolljan za oko 1A struje sto cini i vise nego dovoljno za 5o-tak snopova od po 3 diode, plus otpornik.
Crvene 5mm diode obicno rade na oko 2,5V, i njima treba 3 diode u red i otpornik od oko 300oma, dok za bijele recimo ide 3 na red pa otpornik od 150 oma...
izguglaj malo oko pojedinosti i ja sam dosta pisao o tome po autoforumima pa moze svasta da se nadje da sad ne kopiram