Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kako ucvrstiti drvenu gredu uza zid???

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
pele27
pele27's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2008
Poruke:

Iz teme vidite moju muku.. mozda je 'problem' smesan ali ja ne znam odakle da pocnem a da ne zabrljam u startu... Dakle, zelim da drvenu gredu naslonim uza zid na kojem je stiropor od 5cm i da je tu ucvrstim nekako, pa da na nju zakucam daske da bih napravio ogradicu da deca ne bi upala u otvor gde su podrumska vrata. Postavljam sliku pa ce biti valjda jednostavnije za skontati sta sam zamislio.
Dakle, tamo desno na zid bih postavio gredu kao sto je ova sto se vidi levo (ne znam koja je to dimenzija) i onda za nju zakucati cetiri daske i da zatvorim taj otvor jer se vidi da je dosta duboko, a priblizava se rodjendan, puno dece, pa da neko ne upadne. Znaci pitanje je - kako pricvrstiti gredu za zid???? Zid je valjda zidan blokom, ne znam, i na njemu je 5cm stiropora izolacije. Nadam se da ce mi neko pomoci.... Smile

  • 28052011373.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

U tu betonsku gredu na podu utiplaj nosac koji ce nositi gredu , a zatim kroz zid i izolaciju postavi dva duza "hangar vijka " koja ces utiplati u zid pa kroz gredu probusi rupe i stegni je za zid .

pele27
pele27's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2008
Poruke:

Hvala, tenzor! A sta je 'hangar' vijak? Jel to ono sto vidim da prodaju, kao stanglica metalna sa navojem? Provucem ih kroz gredu i maticom stegnem?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Imaš varijanatu sa tzv. hemijskim tiplama, to je dvokomponentna masa.Izbuši se ruba do nosive podloge, ako je to blok onda je ubaci specijalna mrežasta tipla pa se u nju ušprica ta dvokomponentna masa i dok je još sveže uvrene se brezon, vijak, koji se kupuje na metar.Kada se stegne, a to bude za jedno sat vremena može se pristupiti montaži.To je rešenje za zid gde je striropor, a inače Tenzor ti je dao predlog za dobro rešenje.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ta metaraska sipka sa navojem je brezon i nju ces jedino utiplati "hemijskom "tiplom
Hangar vijak mozes utiplati tiplom a sa druge strene maticom stegnuti gredu
Vidi ovde http://www.wurth.rs/PDF/M%2003%200080.pdf

pele27
pele27's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2008
Poruke:

Hvala na idejama, ljudi! Sutra cu onda ili otici u Merkur (skuplja varijanta) ili neku gvozdaru ili cak buvljak da vidim imaju li to sve pa da se bacim na posao...