Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kuhinjski elementi na siporeks zid???

2 poruka / 0 new
Poslednja poruka
vesalica
vesalica's picture
Offline
Registrovan dana: 22/08/2009
Poruke:

Treba da okačim dva gornja kuhinjska elementa dimenzija 80x65 i 95x60 na zid koji je od siporeksa debljine 10cm. Da li je dovoljno da koristim tiplove za siporeks i standardne nosače visećih elemenata ili je potrebno jos neko ojačanje jer će se u tim elementima držati sudovi, čaše itd i biće dosta teški.

Pozdrav

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ja bih napravio ankere koji će proći skroz kroz zid a sa druge strane bi se završavali debljim flahom (5mm) na koji su zavareni ankeri.Na mestu gde dolazi flah treba malo ukopati zid da bi stao flah unutra, a zatim to pregletovati i ofarbati.To je po meni najsigurniji način, ako će u tim elementima stajati teške stvari kao što su sudovi, na primer.Postoje i tzv. hemijske tiple, to su dvokomponentne mase koje se ubrizgaju preko posebnog mešača u izbušenu rupu, koja mora biti potpuno očišćenja od prašine (pumpa, kompresor) i u tu masu se uvrnu brezoni na koje će se kasnije kačiti kuhinja.Taj način nisam isprobao u Ytongu i zato ne mogu da ga preporučujem.Isprodao sam u betonu, šupljim blokovima i cigli, obično na taj na;in ka;im bojlere i to stoji sasvim sigurno.
E sad ovaj savet važi samo u slučaju da taj zid ima betonski serklaž koji učvršćuje ceo zid, u slučaju da toga nema, ne preporučujem kačenje teških stvari na zid bez dodatnog ukrućenja.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..