Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Problem sa el. kosacicom!

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
pele27
pele27's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2008
Poruke:

Pozdrav, ljudi! Evo desio mi se neki peh sa kosacicom i to uvek kada ne treba, tj. kada nemam love da kupim novu ili sta vec... Elem, radi se o kosacici Powerplus, 1000 wati, 1300 obrtaja...ja sa njom prezadovoljan, radila je fantasticno, krljala i kroz kamen i korenje..ma svasta je prezivela..naravno, niko i ne ocekuje da posle takvog tretmana jos poradi..medjutim, desava joj se to da motor radi, a noz se ne vrti!!!! Znaci, par puta sam skidao noz da se ostri i sve je bilo ok...e jednog dana, ga ja lepo skinem, naostrim i da ga vratim - prc! Stezao sam zavrtanj noza do odredjene granice i odjednom je pocelo da se okrece celo ono (ne znam kako da ga nazovem, navoj u koji ulazi zavrtanj)!!!! I nema sanse da se noz dotegne jer se sve okrece...otvorim je odozgo i vidim najobicniji zavrtanj odozgo koji je izgleda u vezi sa tim zavrtnjem noza, jer kako okrecem zavrtanj na nozu tako se i ovaj mali gore okrece. Lepo ja to gedorama, udarim kontru, donji zavrtanj dotezem a ovaj mali gore drzim i super...medjutim, to se sve olabavi posle nekih pola sata rada kosilice, medjutim sada vise ni to ne pomaze....
Zao mi je da bacim kosilicu jer njoj motor savrseno radi, ali ne vrti noz! U cemu je fora, nake mi neko kaze ko se razume, ako ima takvih ovde! Hvala vam puno!!!!

Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Online
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Poruke:

Pogledaj da li na nožu, kada se skine, pored centralne rupe za šraf postoje sa obe strane i dve manje.
Ako postoje, one služe da spreče baš to što se tebi dešava. U njih se uklapaju dva ispusta na nalegajućoj ploči na osovini, koja su ti se najverovatnije pokidala od stezanja (obično su od plastike).

Rešenje je da na istim mestima izbušiš rupe na nalegajućoj ploči osovine i kada namestiš nož, kroz obe bočne rupe zavrneš male zavrtnje.

Ništa ne ostavljam nezavrš

pele27
pele27's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2008
Poruke:

Hm....cesto sam ga skidao za ostrenje i nikada nisam primetio tako nesto...mislim na te rupice....mada cu pogledati....

ktulu
ktulu's picture
Offline
Registrovan dana: 07/08/2010
Poruke:

Kod el. kosačica obično sem centralne rupe postoje još dve manje bočno od nje na nožu u koje upadaju plast. "bradavice" koje se nalaze na plastičnom nosaču noža koji je obično i ventilator za hlađnje motora. One mogu bit otkinute pri udaru noža u neki tvrđi predmet. Kod tebe je očigledno "oblajznou" navoj. samo je pitanje da li na šrafu kojim stežeš - što ćeš uz uzorak rešiti u nekoj prodavnici rez. delova ili ženski deo na osovini motora. Ovo drugo je problem i može se otkloniti samo u nekom ozbiljnijem servisu ako su volnji da ti urade reducir koji bi vratio navoj na ono što je bilo. SAVET uradi sam (probaj) - postoji lepak za demontažne sklopove za osiguranje navoja Wurth, Bison ili Loctite (skuplje rešenje) ili prosto Teflon traka za vodoinstalacije (džaba).

pele27
pele27's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2008
Poruke:

Osovinu sa navojem koja je definitivno oblajznula sam brusilizom obradio tako d je mogu uhvatiti kljucem. I sada lepo kljucem uhvatim osovinu, a drugim kljucem stezem maticu i eto rrrrresenjaaaaaaaa! Nemam vise frku sa dotezanjem matice i noza tako da ce ovako trajati dok traje..medjutim primecujem da mi je izgleda otisao neki lezaj..to bi valjalo promeniti..

ktulu
ktulu's picture
Offline
Registrovan dana: 07/08/2010
Poruke:

Elektromotori na kosilicama su najčešće zatvoreni u dvodelno metalno kućište koje je na bar dva mesta pecnuto varom. Dakle brusilica opet. Samo posle moraš i zatvoriti - var. Savet za ležaj - obično je standardizonvan, a ako je kugličan gldeaj da uzmeš zatvoren sa obe strane (2Z) ili još bolje zaptiven gumom obostrano (2RS), kao ida bude C3 za visoki broj obrtaja. Možda si ovo već znao ali ja da ispadnem pmetan i koristan.