Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Projekat za splav

41 poruka / 0 new
Poslednja poruka
JOVANKA
JOVANKA's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2008
Poruke:

Ne znam da li je neko vec postavio ovu temu i ako jeste unapred se izvinjavam za dupliranje, ali meni je potrebna informacija o nekom sajtu sa projektima za izgradnju splavova na vodi. Moj tata je resio da napravi splav na Dunavu koji ce koristiti za pecanje tako da mu ne treba nesto veliko i komplikovano. Laughing out loud

  • p8140425.jpg
  • dsc06174.jpg
  • p8130415.jpg
  • p8120411.jpg
  • dsc05962.jpg
  • dsc06156.jpg
  • dsc05108.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

pa kakav splav koje velicine ,pokretan nepokretan
pa da ti odgovorimo

JOVANKA
JOVANKA's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2008
Poruke:

Hvala najlepse na odgovoru. Meni treba onaj sto je pored obale, ja se ne razumem bas najbolje u terminologiju. pogledala sam ovaj sajt i stvarno je super ali ne objasnjava mi na cemu stoji kucica, koliko treba tih koliko ja vidim cevi ili burica. Pa kad ga moj tata napravi onda svi zajedno idemo na pecanje. Laughing out loud

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

e pa ajde ovako
splav na buricima onom od benzina je najjeftinije i dosta lose resenje iz raznoraznih razloga
dok recimo splav na dve cevi fi 400 mm je nogo bolje i sigurnije resenje
ali u svakom slucaju ako nam budes dala neke preciznije podatke o splavu ovde ces dobiti sve odgovore pa crtez kako se to radi
pozz

JOVANKA
JOVANKA's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2008
Poruke:

Ovo mi diktira tata koji je inace masinski inzinjer. Zanima me kolika je potrebna velicina pontona cetvrtastog oblika od lima da bi nosio splav 9x5 metara sa kucicom. Valjda sam dobro napisala. Kako sam ga ja razumela on ne zeli da pravi ponton ni sa cevima, a ni sa buricima nego to nesto od lima. Laughing out loud

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

moram da izracunam al cu ti ovde postaviti

JOVANKA
JOVANKA's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2008
Poruke:

Hvala najlepse sto se trudite nadam se da ce mo nesto naci. Laughing out loud

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

evo ovako za splav 9x5 minimum 3 pontona dimenzije 500x500 x8800mm
ostalo verujem da nije problem iscrtati

zorankyu
zorankyu's picture
Offline
Registrovan dana: 29/11/2007
Poruke:

Ovo sa limom izbegni ako mozesh ikako, drzi se predloga koji ti daje tenzor, bolji je iz mnogo razloga, a osnovni je stabilnost.

Ima tu jos nekih prednosti ali ova je glavna.

bosch-ke
bosch-ke's picture
Offline
Registrovan dana: 22/10/2008
Poruke:

evo jednog posta o splavovima i potrebnom materijalu,pošto sam ja duuuugo zainteresovan za nekakvu kućicu na vodi koju namjeravam na proleće ako budem imao vremena da napravim,pa tako čačkajući po koje kakvim forumima u potrazi za nekakvim nacrtima nađoh ovaj post .
da nebi došlo do zabune ovo nisam ja napisao nego kopirao pa ako bude nekom od koristi bude -nebude,ali je barem mene uputio kako šta treba da se radi.

Da bi napravili jedan solidan savski splav, pre svega je potrebno uzeti u obzir sa koje se strane obale nalazi vaš splav iz snova. Ako je sa desne obale, onda se u principu neizbežna nastrešnica, pod kojom adaši provode najviše vremena, gradi na nizvodnoj strani, okrenutoj ka severo-istoku. Splavovi koji se nalaze sa leve obale Save imaju sunce «u leđa» tako da je postavljanje nastrešnice proizvoljna stvar. Obično se smatra da su levoobalaši u lošijoj poziciji, ali kada zapeče julsko sunce, evo «desnih» još u rano popodne u posetu drugoj obali.

Kuća stil će u glavnim crtama opisati kako se pravi jedan splav dimenzija
6x6metara.

GVOZDENI ROŠTILJ
Početak pravljenja splava počinje, kako kaže Bane Kovačević, jedan od najboljih graditelja splavova na Savi, «nazdravljanjem koje traje dok se ne padne u vodu ili blato». Šalu na stranu, početak je sklapanje konstrukcije od gvozdenih cevi 0 ¾. Raspored ovih ukrštenih gvozdenih cevi od vitalne je važnosti za stabilnost splava i kućice na njemu i zavisi od veličine kućice. Što je veće opterećenje to se cevi i burići gušće postavljaju. Obično se ispod kućice nalazi pet redova burića dok je šesti, iznad koga je «terasa», smešten duž suprotne ivice splava. Cevi treba postavljati na metar razdaljine. Gornja visina bureta treba da bude nešto niža od gornje visine cevi da bi se stvorio slobodan prostor za «rad» grede,

usled opterećenja (hodanje, nameštaj, osobe...). U suprotnom poispadali bi svi ekseri iz gaznih dasaka.

Poprečni i podužni raspored cevi mora biti precizno izračunat.

Kada se završi sklapanje roštilja, postavljaju se grede na 1 m razdaljine u slučaju kad je gazni deo napravljen od fosni (daske debljine 5cm) ili nešto gušće ukoliko je gazni deo od «colovače» (greda debljine oko 2,5cm). Grede se postavljaju pod pravim uglom u odnosu na gvozdene cevi roštilja za koje se vezuju žicom 3mm. Svako bure treba da se poveže sa roštiljom na dva mesta radi osiguranja od mogućeg ispadanja. Gazni deo vezuje se takođe žicom na nekoliko mesta radi osiguranja od klizanja samog gazišta splava i kućice u slučaju da se ceo objekat nasuče na obalu i iskrivi. Ove daske se obavezno zaštićuju trafo uljem ili upotrebljenim automobilskim uljem. Na taj način vek daske se produžava za

50%. Gazne daske treba premazati sa obe strane. Gazni deo se premazuje svetlim uljem radi boljeg estetskog utiska.

Ekseri kojima se gazne daske zakucavaju za grede moraju biti veliki, jer usred udara talasa i neprestanog gibanja splava, postoji mogućnost da se ekseri izvuku iz dasaka i time oslabe gazni deo. U najgorem slučaju možemo povrediti noge, naročito ako hodamo bosi. Mnogi Adaši farbaju ove daske raznobojnim bojama što doprinosi živosti na reci. Međutim, mnogi ne preporučuju ovakvo ulpšavanje jer smatraju da je tako ofarbana površina opasna jer se na njoj može vrlo lako okliznuti. Čuveni Dule Glavonja, zabranjivao je da se na njegovom splavu baci bilo kakva tečnost («Ona je za grlo, ne za patos i daske će od toga opasno «vilbirati» i istruleti»).
Kada se završi splav, zakucavaju se kotve (bitve). Ove gvozdene držače najbolje je postaviti na sva četiri ugla splava. Potrebne su za privez čamaca, a na dve koje se nalaze na uglovima prema obali, vezuju se čelične sajle koje sa na drugom kraju obično obmotavaju ukoso oko vrbe ili nekog drugog solidnog «prisutnog» drveta. Zategnutost sajli mora da bude stalno kontrolisana jer se visina vode stalno menja a time i mesto splava u odnosu na obalu. Dve gvozdene cevi vezane su za zadnje dve kotve dok se drugim pomičnim delom manipuliše radi neprestanog postavljanja splava na određeno mesto. Ove cevi se zovu šorpanji i prestvaljaju neku vrstu otpornika.

Gvozdene stepenice za silazak ili izlazak iz vode postavljaju se na mestu koje

odgovara vlasniku. Najvažnije da budu tako napravljene da pristup vodi bude lak.

Obično se prave od gvozdenih kutija dimenzija 30x30mm. Širina stepenica je 50c. Na prečke se uglavljuju gazne ploče od drveta. Naime, pošto su ove stepenice većinom vremena u vodi na njima se neprestano talože alge, pa su klizave i nezgodne za prohod. Zato drvo ovih gazišta treba da bude tvrdo; recimo, hrastovina.
MOST

Most koji spaja splav s obalom radi se, napr.od profilianog gvožđa, kutija 20x30mm.

Mnogi kupuju cevi dimenzija 0 ¾, ali one zahtevaju spojnice što poskupljuje gradnju. Na dve cevi, dužine 6metara, navare se poprečne cevi dužine 50cm i postave na svaki metar. Preko njih se postavlja fosna odgovarajućih dimenzija. Rukohvat se obično pravi od tri vertikalne cevi postavljene na početku, sredini i na kraju mosta i na čijem se vrhu nalaze zavarena okca kroz koje je postavljen debeo konopac.

KUĆICA

Kada se odrede dimenzije kućice direktno se na gaznom delu splava nacrta osnova kućice i po tom crtežu testerom iseče dilatacija širine do 5cm čime se izgrađena kućica štiti od podlivanja kiše. Na uglovima buduće kućice postave se štafle dimezija 5x8cm, dužine 2,2 metara za jednovodni krov. Za konstrukciju zidova, krova, kosnika, nastrešnicu i dr. One se ukrućuju na dnu i vrhu horizontalnim štaflama i učvrste ekserima dužine 20cm. Iza toga postavljaju se stranične štafle na razmaku od 50cm. Na ovaj način dobijaju se jaki i izdržljivi konstruktivni zidovi. Drugo, staklena vuna, izolacioni materijal, širine je upravo

50cm pa je zbog toga njeno postavljanje olakšano a takođe i odlično dihtuje. Za čvrstu i stabilnu kućicu možda je jedna od najvažnijih stvari-postaljanje kosnika. Oni se ukucavaju na 1,5m od poda i postavljaju pod uglom od 45 sa obe strane vertikalnih štafli. Kućica je zbog toga otporna na distorziju koju uzrokuju jaki vetrovi i talasi.

KROV

Krovni kosnici se postavljaju pod uglom od 45 , na kant, zbog bolje čvrstine, a između

njih postavlja se izolacija debljine 5cm. Za krov je potrebno je imati oko 50m2 izolacije (kao i drvene građe). Preko staklene vune ukucava se najlonska folija.

Postavljanje staklene vune na tavanicu kućice najnezgodniji je deo u izgradnji splava. Valjda svi znaju kakva je staklena vuna: truni se, prodire kroz kožu, pecka, svrbi. Zamislite kako je kada stojite na merdevinama sa licem okrenutim tavanici i rukama nameštate staklenu vunu! Možda je najbolje rešenje da pozovete prijatelja koji je oduševljeno pristao da vam pomogne kada ste mu onomad pričali da hoćete da napravite splav! Na ovako postavljene krovne kosnike ukucavaju se daske debljine 2,5cm (potrebno je oko pola kubika) a zatim postavlja (uglavnom) tegola.

Što se tiče prozora i vrata mogu se kupiti gotovi ili napraviti sami. Kako na

ovakvom splavu postoje dvoja vrata (ulazna i vrata za WC) i najmanje dva prozora, to i materijal koji se upotrebljava za njihovo pravljenje varira.

Naravno, postoje mnogi načini za gradnju splava, u zavisnosti od njegovih dimenzija, mesta, kao i želja samog konstruktora ili vlasnika. KUĆA Stil vam je prikazala jedan solidan savski splav.

POTREBNI MATERIJALI ZA IZGRADNJU SPLAVA dimenzija 6X6m

-gvozdene cevi 21kom

-spojnice 86+ oko 5 kom. rezerve

-ekseri 20kg raznih dužina

-grede 7kom

-žica 70m'

-trafo ili automob.ulje

-laneno ulje

-bitve 2-4kom

-šorpanji 2kom

-gvozdene stepenice 1 kom

-daske od mahagonija 4-5kom

MOST

-gvozdeni profili «kutija» 6 do 8m'

-fosna 6m'

-rukohvat:

-gvozdeni profil «kutija» u odnosu na dužinu splava

-Kanap: isto

-šorpanj: gvozdene ili profil «kutija» cevi 2kom

odgovarajuće dužine

KUĆICA

-drvena građa 1m3

-staklena vuna 50m2

-vrata:po izboru

-prozori:po izboru

-najlonska folija 120m'

JOVANKA
JOVANKA's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2008
Poruke:

Hvala na informacijama. Ja sam Jovankin tata, zelja mi je da napravim splav, sto cu nadam se i uciniti vec naprolece. Svaki savet i saznanje su dragoceni pa s toga sam Vam puno zahvalan na Vasem angazovanju i informacijama. Kada budem konacno sklopio sve kockice rad sam da Vam posaljem kompletan projekat a zdrvlje Boze kada bude gotov i sliku.
Puno pozdrava

Bane
Bane's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 29/02/2008
Poruke:

Momci veoma nesebicno dele svoja saznanja(ideje) svaka cast
Zelim vam puno srece u izradi splava.

Pozdrav

clockwork_orange
clockwork_orange's picture
Offline
Registrovan dana: 12/12/2008
Poruke:

Kolege

Imam dosta iskustva u odrzavanju/izgradnji splavova

1. Ako zelite sami da pravite splav tu sam da pomognem
2. Ako zelite da Vam neko drugi napravi evo linka od mog prvog komsije za koga mogu da preporucim kao izvanrednog majstora www.splavovi.info

Pozdrav

djuma
djuma's picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2008
Poruke:

A mozes li nam nesto vise reci o IZNAJMLJIVANJU splavova, jer mi se to kudikamo bolje cini nego da pravim splav. Kome se obratiti za iznajmljivanje tih splavova?

vladapop
vladapop's picture
Offline
Registrovan dana: 17/12/2008
Poruke:

pozdrav za clockwork_orange mog velikog prijatelje i njegovo drustvo
pozdravljam i sve posetioce foruma posebno zaljubljenike u reku i vodu uopste

Grba
Grba's picture
Offline
Registrovan dana: 26/02/2009
Poruke:

Treba takodje obratiti paznju na Dunav. Splavovi na Dunavu i Savi nikad ne mogu biti isti. Dunav je mnogo brzi i koliko sam ja cuo da ne dolaze u obzir burici. Oni mogu da se koriste jedino ako je zakacen za neki ponton i slican objekat. Proverite jos jednom.

Zut_Cvet_Suncokret
Zut_Cvet_Suncokret's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2009
Poruke:

Pozdrav clanovima foruma i svim zaljubljenicima u vodu!
I ja se vodim istom idejom, pa sam se obratila na www.navodi.com
Ovo je tema
http://www.navodi.com/forum/viewtopic.php?t=1382&highlight=kopnu
i odusevila sam se koliko ima ljudi koji imaju dobru volju da objasne, i medju njima vrlo strucnih ljudi koji se bave gradnjom splavova.
Jovanka, pogledajte tamo, ima mnogo strana ali iscitajte, sjajni su saveti.
Pozdrav do sledeceg kuckanja svima, a posebno za vladapop sa www.navodi.com

JOVANKA
JOVANKA's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2008
Poruke:

hvala najlepse Smile

vladapop
vladapop's picture
Offline
Registrovan dana: 17/12/2008
Poruke:

hvala lepi cvete suncokrete

Zut_Cvet_Suncokret
Zut_Cvet_Suncokret's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2009
Poruke:

Laughing out loud

JOVANKA
JOVANKA's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2008
Poruke:

evo još jedne podteme potrebna mi je informacija da li neko zna ili ima nacrt metalnog čamca za Dunav pošto uz splav ide i čamac Laughing out loud

Zut_Cvet_Suncokret
Zut_Cvet_Suncokret's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2009
Poruke:

Jovanka, probajte da postavite to pitanje na www.mojaladja.com, ili www.navodi.com

Tamo cete najpre pronaci pravi odgovor.

Pozdrav veliki!

JOVANKA
JOVANKA's picture
Offline
Registrovan dana: 09/12/2008
Poruke:

hvala!

britva63
britva63's picture
Offline
Registrovan dana: 08/04/2009
Poruke:

Ja imam splav na Dravi kod Osjeka, i sam sam ga napravio,
zadovoljan sam izradom samo sam mozda pogresio u krovu sto sam ga napravio preteskog jel sam stavljao grede umjesto stafli,a oblaganje napravio s osb plocama. Na krov sam stavio sindru.dimenzije splavi je 7x5.
POkusavam rijesiti kupovinu plastičnih buradi jel ova metalna brzo propadaju.

Evo slikice pa pogledajte:
http://img145.imageshack.us/img145/5408/prirodaisplav026.jpg

djuma
djuma's picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2008
Poruke:

Ovo izgleda sjajno!!! Svaka cast!
Ako ti nije tesko daj neki postupak izgradnje, pricu kako je sve teklo, verujem da ima dosta zainteresovanih da cuju.
Takodje ako mozes postavi jos koju sliku, mozes i direktno u temi samo moras pre toga da smanjis sliku na npr 700*700

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

lep splav nema šta jako mi se sviđa poz.. :roll :roll :roll

britva63
britva63's picture
Offline
Registrovan dana: 08/04/2009
Poruke:

Evo, pa izgradnja isla u etapama prvo sam napravio ponton i to na rostilju od cijevi za skele koje sam utegao s tzv šapama, bitan je razmak tak da se mora na licu mjesta mjeriti da bi bacve fino upasirale i da ne smetaju gradama10x 12, a moglo je i s manjim al sam te imao, normalno da sam ih natopio sirovom naftom, pa se nadam da nece skoro strunuti.Razmak za bure sam stavio 33 cm tak da mi izbaci dovoljan podtisak a i da imam dovoljno razmaka između redova, zbog opet lakse izmjene lošijih buradi ( e to sad pokusavam rijesidti kupovinom plastičnih), to je stalni problem, pokazalo se da bilo kakvo mazanje nije isplativo i nedaje neke rezultate.
kučica je samostoječa i ima posebno postolje da nebi strunulo, napravio sam kostur sve utegao s kosnicima i potom prišivao obli brodski pod koji je bio malo i preskup oko 13 eura kvadrat. iznutra sam naopraviio malu kuhinjicu i mjesto za sjedenje, imam agregat tak da nije problem s strujom al mi uglavnom netreba, spava se u potkrovlju, a moze i dolje.
Uglavnom sve je napravljeno u tjedan dana, Drava je tu duboka i nema problema s pristajanjem s obale se dolazi preko mostiča od fosni, a prilaz je autom po bentu.

Tko bude pravio splav moj mu je savjet da razmisli o nabavci plastičnih buradi, jel su dugorajna, ovo s metalnima je zezanje.

poz
ps nemam bas nekih slika al cu napraviti pa stavim sljedeći puta Smile

Zut_Cvet_Suncokret
Zut_Cvet_Suncokret's picture
Offline
Registrovan dana: 19/03/2009
Poruke:

britva63. super je splav. pogledajte na http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=441.0

e sad, proguglajte i nadjite nesto o PRESOVANIM POLIETILENSKIM CEVIMA, NIKAKO LIVENIM, jer se livene krive, a presovane ne bi trebalo, mada mozda treba sacekati da ih neko istestira u domacoj radinosti pa preci na njih, jer su nov proizvod. moguce da ih ta firma i ugradjuje, to se ove godine pojavilo na sajmu i trebalo bi da smanji cenu gradnje pontona. o tome pitajte korisnika captjerry na mojaladja.com, meni je svasta korisno rekao i nije skrt na informacijama. mislim da je to ova firma http://www.bwc-bg.com ali moguce da ih ima jos koji prave presovane polietilenske cevi, raspitajte se za uslove. Te cevi su punjene stiroporom velike gustine pa i ako udje voda nece potonuti. nema odrzavanje. ima katamarana koji su na tim cevima gradjeni, ali ako su od livenih onda se vremenom cevi iskrive i ponton roni na kraju gde stojite. nadam se da sam malo pomogla i ja sam pocetnik ucim o ovome mozda od avgusta 2008. sa raznih foruma
pozz

britva63
britva63's picture
Offline
Registrovan dana: 08/04/2009
Poruke:

uh to kod nas i nema, mozda negdje oko zagreba, al čisto sumljam i ako ima onda kosta strava; nesta sam u pregovorima s jednim likom iz Saponije imaju burad istu kao ova metalna sam su plasticna, jedini problem je kako ih kupiti, cijena nije neka oko 9 eura komad pa koliko dobijemm, dobro dobijem. Sve to s tim ljevanima stoji al najblize sto sam nasao je Slovenija i Njemacka, sto uvelike poskupljuje sve.

Uglavnom hvala na sugestijama, skup je to sport, pogotovo u danasnje vrijeme.

POZZ

peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

možeš naći plastičnu burad u naftnoj industriji neznam kako se zove kod vas (naftagas) od jako kvalitetne debele plastike zelene su boje i transportuju u njima glikol za hitere poz... :roll :roll :roll

britva63
britva63's picture
Offline
Registrovan dana: 08/04/2009
Poruke:

Hvala na informaciji sad ću da provjerim s Inom ak imaju za prodati
POZZ