Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Pumpa za vodu izbacuje mehurice vazduha [potrebna pomoc]

5 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Milos1
Milos1's picture
Offline
Registrovan dana: 23/10/2016
Poruke:

Pozdrav svima,

Imam velikih problema sa izvalcenjem vode iz busotine. Ne znam vise sta da radim, sve sto znam sam probao.
Situacija je sledeca. Imam busotinu ukupne dubine od 12m. Voda se inace nalazi na dubini od oko 4-6m. 2m je sito (da bi isfiltrirao pesak), a 10m je gumena cev. Unutrasnji precnik cevi je oko 5cm (nisam u mogucnosti sada da izmerim tacno).
Unutar te vece cevi se nalazi okiten 3/4 duzine ~10m i na njegovom kraju je nepovratni ventil. Tako da sam sipao vodu u taj okiten i ta voda stoji da bi pumpa imala sta da povuce.

Sa fitinzima sam spojio okiten sa pumpom. Dakle svuda je plastika, nigde nema metalnih cevi.

Prosle godine sam za zalivanje koristio rusku kamu i jos jednu drugu rusku pumpu (neka nepoznatog proizvodjaca - centrifugalne). Obe pumpe su stare oko 20-25 godina. Od kad mi je izbusen bunar, meni obe pumpe uvlace vazduh. Kada stavim prst na crevo cuje se pucketanje, a i kroz providno crevo se jasno vide mehurici kako izlaze napolje.
Racunao sam da je to iz razloga sto su pumpe jako matore i da je nesto crklo u njima, pa nisam mnogo obracao paznju na to. Ili da nisam dobro pritegao fitinge.

Vise mi te pumpe ne odgovaraju i pre nedelju dana sam kupio ovaj hidrofor ("Einhell BG-WW 1038 N HIDROPAK"). Racunao sam na to da ce mi sa novom pumpom sve ok raditi, bez mehurica i sl.

Medjutim. Ja skinem staru pumpu, ponovo sve prespojim i nakacim ovaj hidrofor. Ukljucim i ono opet mehurici izlaze napolje. Ponovo pregledam sve spojeve, ponovo sve skinem zategnem - pritegnem. I nista. Opet mi izbacuje mehurice. Kao da negde uvlaci vazduh.
Izbacuje on dosta dobro vodu, ali uz vodu ide mnogo mehurica. Stvarno ne znam sta vise da uradim. Lupam glavu vec par dana. Gde gresim? Sta jos ovde moze da bude problem?

Ne znam vise sta da radim. Nosicu sada za koji dan hidrofor u servis, da ga oni pregledaju. Da nije mozda on problem, mada je nov iz radnje.

Razmisljam da ponovo kupim sve fitinge i da sve izmenjam. Ne znam da li je to resenje. Nije mi jasno odakle vise taj vazduh ulazi?

Puno vode izbacuje, znaci nije problem u tome da je nema u busotini. U kraju gde se nalazim je nemoguce da nema vode, jer su podzemne vode dosta blizu povrsine. Nebi to ovako izgledalo. Da nema vode, on bi prestao da izbacuje vodu u jednom trenutku. Ali on stalno izbacuje mesavinu vode i vazduha.

Ako nesto nisam lepo objasnio, recite da pojasnim i ako neko ima bilo kakvu ideju sta moze da bude, molim vas da mi odgovorite ovde. Skroz sam poludeo od ove busotine. Sve sam uradio sto sam znao.

akile
akile's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2016
Poruke:

Koja je svrha gumenog creva? Da li je okiten vezan na sito i na pumpu?

Milos1
Milos1's picture
Offline
Registrovan dana: 23/10/2016
Poruke:

Ta gumena cev je siroka i na nju je nakaceno sito. U tu cev je ubacen okiten 3/4 na cijem kraju se nalazi nepovratni ventil i taj okiten je vezan za pumpu.
Ta cev je suvise siroka da bi nju direknto prikljucivao bilo gde, a i na njenom kraju nema nepovratnog ventila.

Evo skice da pomogne:

http://dodaj.rs/photos/20170320149004901437972.PNG

akile
akile's picture
Offline
Registrovan dana: 26/06/2016
Poruke:

Jedino sto mi pada na pamet je da u gumenom crevu nema dovoljnog dotoka vode kroz filter pa pumpa brzo isprazni gumeno crevo i pocne da vuce vazduh.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Dosta šturo objašnjenje ...
Bunar je bušen ili pobijen , gde se nalazi geografski , dali u okolini ima problema sa gasovima u vodenim izdanima . Dalje koji okiten je korišten , koje spojnice , kako je povezano , koliko nepovratnih ventila ima , na kojoj visini je hdrostatički nivo , kolika je izdašnost bunara ???