Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Stona busilica-pravljenje

7 poruka / 0 new
Poslednja poruka
BovaSRB
BovaSRB's picture
Offline
Registrovan dana: 18/08/2017
Poruke:

Pozdrav svima.

Napravio bih samostalno stonu (drill press) busilicu.

Ne znam koje obrtaje i snagu bi trebalo da poseduje takva busilica pa ovde postavjam pitanje da li je moguce iskoristiti ovakav jedan motor:
radi na 220V ima 184 W i 1320 obrtaja/min.

Da li se moze od njega napraviti stona busilica?

Da li bi bilo dovoljno da direktno na osovinu motora ide futer za busilicu ili je bolje odraditi prenos kaisem i preko reemenica?

Cak sa vise precnika remenica tako da je moguce menjati brzinu po potrebi?

Ja bih, ukoliko je moguce, direktno na osovinu stavio futer, ali ne znam da li ovaj motor ima potrebnu snagu i broj obrtaja da bi mogao direktno da busi metal i drvo?

Molim za pomoc, unapred hvala.

BovaSRB
BovaSRB's picture
Offline
Registrovan dana: 18/08/2017
Poruke:

Ovde kad god pitam nesto, retko kad da neko odgovori. Da li je u pitanju mali broj korisnika i posetilaca ili jednostavno niko nece da pomogne novom clanu, ne znam...Uglavnom, ovo je verovatno moj poslednji pokusaj na ovom sajtu......Razocarenje,...

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Verovatno su skeptični prema Vašoj zamisli pa se zato ne javljaju. Slična tema je ranije već pokretana i nije dala rezultate. Motor je slab za tu namenu. Ako baš imate volju da iskoristite taj motor za nešto napravite malo tocilo to Vam je najlakše. Ognjeni zmaj je u više navrata objašnjavao šta se sve može napraviti od motora veš mašine...

preza-trajce
preza-trajce's picture
Offline
Registrovan dana: 24/03/2011
Poruke:

Razocarenje......a zbog cega?..... pre nepunih mesec dana si dobio detaljno objasnenje za pomenuti motor u delu foruma za elektroniku u roku od 5 dana od dana postavljanja pitanja. Sto se tice poslednjeg pokusaja imas moju podrsku jer i ja razmisljam da napustim forum jer mi se cini da je sve vise neozbiljnih clanova koji neznaju sta znaci " sam svoj majstor".

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Forum kao i svaki drugi forum je na dobrovoljnoj bazi , dakle niko nema obavezu da odgovori , a još manje ima obavezu da i ako hoće da odgovori to bude u nekom kratkom roku . Internet je svma dostupan , imate automastke prevodiic ako ne znate engleski i manje više sve ideje oko pravljenja bušilica su razradjene najviše na YT .
Praviti stubnu bušilicu u danajšnje vreme je gublenje vremena , em imate za sitne pare da kupite univerzalni stalak za običnu bušilicu , em su solidne hoby sbubne bušilice reda veličina 100 e .

nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

BovaSRB wrote:
Ovde kad god pitam nesto, retko kad da neko odgovori.

До сада сте поставили три теме. На две је задовољавајуће одговорено, а колико видим, ево и на ову трећу тако да нема основа за неко разочарење. Кад се деси да добијете и само један одговор, то је ипак одговор. Поготово кад тај одговор има смисла и кад му не треба ништа додавати.

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Sam svoj majstor odradi nesto i ako je nezadovoljan svojim radom trazi efikasnije resenje ili pojasnjenje.Za tako nesto sluze forumi.Pa sin je na 2 americka foruma iz oblasti vetrenjaca postavio pitanje pre tri meseca (trebale su vrednosti par elemenata na stampanoj ploci koja tamo kosta 800 dolara) i nije dobio odgovor pa se na kraju pravila nova elektronika (sopstveno resenje) bazirana na NE555 kolu za kontrolu rada vetrenjace (klasican sistem alternatora i reglera).Evo i jednog samovskog radal, busilica za elektronicare od stare baterijske, ideja uzeta od kineza i uz pomoc moje samovske bravarske radionice.

  • bus2.jpg
  • bus3.jpg

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.